“Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:30, ομάδα 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προξένησε εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της Πρυτανείας. Πριν αποχωρήσουν άσκησαν σωματική βία στον Πρύτανη, τον απείλησαν και τον εξύβρισαν.
Τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του Πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του.”
Η παραπάνω ανακοίνωση εκδόθηκε από το “Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών” (Ο.Π.Α.-πρώην ΑΣΟΕΕ).
Σε ποια βάση έγιναν η επιδρομή και οι βανδαλισμοί; Και μάλιστα από άτομα άσχετα με την πανεπιστημιακή κοινότητα, που ούτε το πρόσωπό τους είχαν το θάρρος να δείξουν; Υποτίθεται, για “συμπαράσταση” στις μαθητικές καταλήψεις, οι οποίες προβάλλουν αιτήματα σχετικά με την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Κι έρχονται οι επιδρομείς, υπογράφοντας ως “αναρχικοί” , να βιαιοπραγήσουν εναντίον προσώπου εντελώς αναρμόδιου και να προκαλέσουν καταστροφές χιλιάδων ευρώ στις υποδομές της ανώτατης Παιδείας, που είναι δημόσια και χρηματοδοτείται από υστέρημα του ελληνικού λαού.
Είναι ενθαρρυντικό που αυξάνονται οι φωνές από τον αναρχικό χώρο που καταγγέλλουν τις πράξεις βίας. Είναι καιρός και αυτής της κοπής τα “Τάγματα Εφόδου” να απομονωθούν και να καταδικαστούν από την κοινωνία, προκειμένου να εκλείψουν τέτοιες πρακτικές. Οι οποίες μόνο πρόσχημα για περαιτέρω αυταρχισμό μπορούν να αποτελέσουν, αν αυτή δεν είναι η αιτία που γίνονται.
ΦΩΤΟ: Το γραφείο του πρύτανη μετά την επίθεση.

