Ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει η δυσοίωνη τοποθέτηση του Γάλλου οικονομολόγου Ολιβιέ Μπεριγιέ σε συμπόσιο που έγινε στις 6 Μαΐου 2019 στο Παρίσι με θέμα «Το ευρώ 20 χρόνια μετά, απολογισμός και προοπτικές από το ίδρυμα «Res Publica». Υπερβολές; Μακάρι. Όμως, το ευρώ είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αναγωγής ενός μέσου άσκησης πολιτικής, όπως πρέπει να είναι το νόμισμα, σε αυτοσκοπό και υπέρτατο δόγμα. Άλλωστε, τι άλλο από ακρωτηριασμό συνιστούν οι απώλειες της μνημονιακής περιόδου (με αποκορύφωμα το – 25% του ΑΕΠ), η υποθήκευση του εθνικού πλούτου  και τα προγραμματιζόμενα ματωμένα πλεονάσματα;

Είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:     

«Συχνά, παρανοούμε τι σημαίνει νόμισμα … ένα νόμισμα είναι σαν ένα ζευγάρι παπούτσια, χρειάζεστε ένα στο μέγεθός σας! Και εκεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπαν: Ω, θα δημιουργήσουμε κάτι καταπληκτικό, θα πάρουμε το ίδιο παπούτσι για όλους … Με βάση τον μέσο όρο … ο μέσος όρος είναι 42! Όλοι θα φορούν 42. Αλλά αν ο Γάλλος έχει μέγεθος 44, πονά λίγο στα πόδια … Και αν είσαι Γερμανός, έχεις μέγεθος 38, κολυμπά λίγο το πόδι, αλλά είναι εντάξει, δεν πονάς … Όμως ο Έλληνας, με μέγεθος 46, σφαδάζει στο έδαφος και λέει κλαίγοντας: «τα πόδια μου πονάνε»…με παπούτσι με νούμερο 42 …Όμως, του εξηγούν ότι δεν είναι σοβαρό  κι ότι πρέπει να συνεχίσει να τα φορά, διότι αλλιώς δεν θα είναι Ευρωπαίος… Χάρη στην προπαγάνδα, ο Έλληνας απαντά…ναι, θέλω να τα κρατήσω, αλλά πονάνε πολύ…Όμως, αυτού του είδους η έγνοια πάντα ξεπερνιέται, αφού η γάγγραινα και ο ακρωτηριασμός θα επιλύσουν το πρόβλημα του λανθασμένου μεγέθους του παπουτσιού…και προς τα εκεί πάνε οι Έλληνες. »

Στην ίδια σύναξη, ο -επίσης οικονομολόγος- Ζακ Σαπίρ εκτίμησε ότι “Η Ευρωζώνη μοιάζει σήμερα σαν κατάδικο με αναστολή και δεν θα αντέξει την επόμενη οικονομική κρίση”

Τον 6ο π. Χ. αιώνα, ο τραγωδός Φρύνιχος είχε καταδικασθεί από τους Αθηναίους να πληρώσει πρόστιμο για την τραγωδία του «Μιλήτου Άλωσις», επειδή θύμισε «οικεία κακά».  Δυστυχώς, στη σύγχρονη Ελλάδα οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί έχουν δουλέψει τόσο αποτελεσματικά και όσοι πρότειναν εναλλακτικές λύσεις το έκαναν τόσο αναποτελεσματικά, ώστε τιμωρούνται εκλογικά όσοι θυμίζουν απλές αλήθειες και…αυτονόητα οικεία κακά.

Ο Ολιβιέ Μπεριγιέ (Olivier Berruyer) είναι αναλογιστής. Μια σχετικά πρόσφατη ειδικότητα της οικονομικής επιστήμης για την παροχή συμβουλών σε σχέση με την οικονομική επίπτωση του κινδύνου και της αβεβαιότητας. Παράλληλα, ο Μπεριγιέ είναι διαχειριστής του οικονομικού ιστότοπου (Μπλογκ) les-crises.fr, που τα έτη 2013 και 2014 ήταν από τους πιο πολυσύχναστους σε επισκεψιμότητα, με απόψεις αντισυστημικές και ανατρεπτικές σε σχέση με το κυρίαρχο  νεοφιλελεύθερο δόγμα και το ευρώ. Όταν επιχείρησε να αναδείξει στην κοινή γνώμη της χώρας του τον αυξημένο ρόλο της Ακροδεξιάς κατά την ανατροπή του εκλεγμένου Ουκρανού Προέδρου Γιανούκοβιτς κατά τις ταραχές του 2014 στην Ουκρανία, στοχοποιήθηκε ως συνωμοσιολόγος και όργανο της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>