Ο 76χρονος Αλεχάντρο Σολαλίνδε, (ΦΩΤΟ) ρωμαιοκαθολικός ιερέας στην Οαξάκα της νότιας επαρχίας Τσιάπας του Μεξικού, έχει δημιουργήσει το καταφύγιο μεταναστών “Αδελφοί στο  δρόμο” (Hermanos en el camino), στρατευμένος στον αγώνα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το Μεξικό έχει γίνει πέρασμα προς τις ΗΠΑ αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, λόγω της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην υποβάθμιση των αγροτικών καλλιεργειών, αλλά και της υποβάθμισης των συνθηκών ζωής και της αυξανόμενης ανασφάλειας σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως και της Καραϊβικής. Τα τελευταία χρόνια, ο ιερέας έχει στρατευθεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, τασσόμενος κατά της απώθησης και του περιορισμού τους στα νότια της χώρας.    

Ήδη, κρίνει ότι πρέπει να μεταβάλει στρατηγική, προχωρώντας και σε μακροπρόθεσμες προτάσεις αντιμετώπισης του μεταναστευτικού στη χώρα του. Προτείνει τη δημιουργία ενός ευρύτερου οργανισμού, με τη στήριξη της εκκλησίας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, με αντικείμενο καταρχήν το συντονισμό της εγκατάστασης των μεταναστών σε διάφορες περιοχές της χώρας, βάζοντας τέλος στην υπερσυγκέντρωσή τους στα νότια σύνορα (ΦΩΤΟ). Με τη δυνατότητα, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας, κάποιοι να γίνουν δεκτοί νόμιμα στις ΗΠΑ και άλλοι να απορροφηθούν στις τοπικές κοινωνίες του Μεξικού.

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της προτροπής του αριστερού Προέδρου της χώρας Λοπέζ Ομπραδόρ προς τις ΗΠΑ να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνιστούν τη ρίζα του μεταναστευτικού προβλήματος, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη των χωρών προέλευσης, στις οποίες επικρατούν ανέχεια και ανασφάλεια.

Ο προηγούμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, επιτέθηκε σφοδρά στο Μεξικό κατηγορώντας το ότι ευνοούσε τη διοχέτευση των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ, απειλώντας με κυρώσεις. Τελικά, παρά τις ιδεολογικές αντιθέσεις τους, Τραμπ και Ομπραδόρ ήρθαν σε συνεννόηση, η οποία περιλαμβάνει την υποχρέωση του Μεξικού να ανακόπτει τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>