Απεβίωσε ύστερα από σοβαρή ασθένεια την Κυριακή 8 Ιανουαρίου ο κορυφαίος διεθνολόγος Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Ήταν Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών. Με τις γνώσεις του στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου, η μαχητική συμβολή του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή, την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανατροπή των συνεπειών της εισβολής του 1974 ήταν πολύτιμη.   

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Πολιτική Επιστήμη, στις Διεθνείς Σχέσεις και στο Διεθνές Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Tubingen, Freiburg και Bochum, Ομοσπονδιακή Γερμανία. Ανακηρύχθηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Bochum (Magna Cum Laude).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Δίδαξε στις Ανώτατες Σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ήταν Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Σειρά άρθρων και μελετών του δημοσιευθήκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται και οι εξής τίτλοι:

– Διεθνής πολιτική θεωρία και πράξη: Κύπρος, τη ύστάτη ώρα

– Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα, 1945-1974: Αναζητώντας θέση στον κόσμο

– Κοπεγχάγη 2009: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη

– Μετακεμαλισμός

– Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα: Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: Ζάππειο Μέγαρο, 5-9 Ιουνίου 2007

– Κύπρος: Από την αρχαιότητα έως σήμερα

– ΧΙΙΙ Διεθνής συνάντηση αρχαίου δράματος 2007: Η γυναίκα στο αρχαίο δράμα: Πρακτικά συμποσίου

– Η Τουρκία στον 21ο αιώνα: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ  ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

Η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, με την κατάρτιση και τη μαχητικότητά του, είχε τεράστια συμβολή στον αγώνα για λύση του Κυπριακού που δεν θα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Κάτι που προϋποθέτει την πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μεγαλόνησο της Κύπρου και την ανατροπή όλων των τετελεσμένων που προκλήθηκαν από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η απώλειά του είναι μεγάλη για τον εθνικοαπελευθερωτικό και αντικατοχικό αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας. 

Ευχόμαστε να έχει Καλό Παράδεισο και ο Θεός να τον αναπαύει. Εκφράζουμε εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους του.   

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε “βίντεο” με την διαδικτυακή εκδήλωση της “Χριστιανικής” με θέμα “Σε συνάρτηση με το Ουκρανικό: Ακρίβεια-Ενέργεια-Γεωπολιτική” στην οποία ήταν ομιλητής. Συντόνιζε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΧΔ Μανώλης Μηλιαράκης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Ο.Ε.): ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗ

Η Κυπριακή Παροικία της Ελλάδας είναι από σήμερα φτωχότερη, με την απώλεια του επίλεκτου μέλους της Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, σε ηλικία 73 ετών, με καταγωγή από του Μόρφου.
Ταυτόχρονα η Κύπρος και η Ελλάδα χάνουν ένα σπουδαίο Έλληνα, Δάσκαλο, Συγγραφέα πολλών άρθρων και βιβλίων και Αναλυτή των εθνικών θεμάτων, ιδιαίτερα του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός χάνει ένα μεγάλο μαχητή του αγώνα που διεξάγει για την εθνική του επιβίωση, την απελευθέρωση από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους, για την προάσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα χάνει ένα εμβληματικό Καθηγητή των Διεθνών Σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου, με εξειδίκευση στη διεθνή πολιτική, τη διαχείριση κρίσεων την εξωτερική πολιτική, ΜΜΕ και πολιτιστική διπλωματία.
Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης πάλεψε με την επάρατη νόσο με γενναιότητα και αξιοπρέπεια, κρατώντας το χιούμορ και την αισιοδοξία του μέχρι την τελευταία στιγμή.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη ολόκληρης της Κυπριακής Παροικίας της Ελλάδας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Καλό ταξίδι αγαπημένε φίλε!
Αθήνα 8 Ιανουαρίου 2023
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Συλλούρης
Ο Γενικός Γραμματέας
Λευτέρης Κωνσταντινίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>