“Οι αναγκαστικοί εμβολιασμοί είναι βαρβαρότητα, ακόμα και αν το λένε νομικοί και άλλοι κύκλοι που δεν έχουν όμως καμία σχέση με την ιατρική. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί. Πρέπει να είναι προαιρετικοί, ο κόσμος να είναι ενημερωμένος και να βλέπει τα οφέλη.”
Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Αδαμίδης, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου στην Αθήνα, σε ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην ιστοσελίδα zougla.gr.
Επισημαίνει ότι “Δεν έχει νόημα να επιβάλλεις υποχρεωτικό εμβολιασμό και μάλιστα σε ηλικίες οι οποίες, ακόμα και αν νοσήσουν, το περνούν χωρίς να το καταλάβουν. Είναι σημαντικό να υπάρξει εφαρμογή τέτοιων οδηγιών σε ομάδες ατόμων που θα κινδυνεύσουν περισσότερο. Αν γινόταν αυτό, δεν θα είχαμε και έλλειμμα στην τροφοδοσία των εμβολίων.”
Διατυπώνει επίσης το αισιόδοξο ενδεχόμενο βάσει μελετών, να μη χρειαστούν επαναληπτικοί εμβολιασμοί: “Να τονίσω επίσης ότι δεν είναι μέσα στις δικές μου προβλέψεις η αναγκαιότητα επαναληπτικών εμβολιασμών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ίσως να μη χρειαστεί, καθώς μελέτες δείχνουν ισόβια ανοσία, είτε σε αυτούς που έχουν νοσήσει είτε σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.”

