Θέση για τις επικείμενες αλλαγές που έρχονται από τον Σεπτέμβριο σχετικά με τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες λαμβάνουν με κείμενό που συνυπογράφουν Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία από όλη την Ελλάδα. Στο κείμενο εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση, για την προαναγγελλόμενη κυκλοφορία των ταυτοτήτων “έπειτα από περίπου 40 χρόνια σταθερής λαϊκής αποδοκιμασίας και απόρριψης παρομοίων κυβερνητικών προσπαθειών”, όπως αναφέρουν. Θέτουν θέματα “της απόλυτης καταπάτησης των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών”, “εθνικής ασφάλειας” και “θέμα πίστης” με το σκεπτικό ότι “η αριθμοποίηση του προσώπου και η καταπάτηση της θεόσδοτης ελευθερίας του ανθρώπου που είναι εικόνα Θεού – με σαφέστατες εσχατολογικές διαστάσεις – ασύμβατες προς την Χριστιανική πίστη”.
Εκφράζουν τη θέση ότι “Τα επιμέρους προσωπικά δεδομένα καθενός πολίτη όσο ασήμαντα και να είναι, όταν συλλέγονται από όλους τους πολίτες συνολικά και αποθηκεύονται στις τεράστιες βάσεις δεδομένων που θα σχηματισθούν, είναι χρυσός στα χέρια αυτών που μέσα από την εξόρυξη και την μαζική επεξεργασία δεδομένων (data mining και data crunching) θα μπορούν να διαπιστώνουν, να προβλέπουν και φυσικά να ελέγχουν ακόμη και συμπεριφορές του γενικού πληθυσμού”.
Για τους λόγους αυτούς καλούν, σύμφωνα με το κείμενο, την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις θρησκευτικές ευαισθησίες και τις εν γένει ανησυχίες του Ελληνικού λαού και να αναιρέσει την έκδοσή της.
Η Χ.Δ. και η “Χ” έχουν από δεκαετίες καταδικάσει κάθε απόπειρα ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών.
Δεν πρέπει να είμαστε τεχνοφοβικοί. Όμως, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και όχι αυτοσκοπός. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να επιβάλλεται υποχρεωτικά στον πολίτη. Ο λόγος ύπαρξης της αστυνομικής ταυτότητας, είναι αποκλειστικά και μόνον η ασφαλής πιστοποίηση της ταυτότητας του κατόχου της για την ασφάλεια των συναλλαγών με τη διοίκηση και άλλους ιδιώτες. Δεν είναι ανάγκη η νέα ταυτότητα να είναι ψηφιακή για να διασφαλισθεί η γνησιότητα και μη πλαστογράφησή της.
Το κείμενο της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης του 2018, όπως ισχύει τροποποιημένο, με συμπληρωματική ΚΥΑ του 2023, (με γαλάζιο χρώμα οι τροποποιήσεις) έχει ως εξής, όσον αφορά στα στοιχεία που θα αποθηκεύονται:
3.7. Ζώνη 7
Στη Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης του δελτίου ταυτότητας, αποτυπώνονται δεδομένα με μηχανικά αναγνώσιμους χαρακτήρες OCR-B, σύμφωνα με το έγγραφο 9303 του ICAO.4. Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ), τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, ύψος του κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), ο Δήμος εγγραφής και ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου. Επιπλέον, στο ως άνω ηλεκτρονικό μέσο αποθηκεύονται το επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, ο Δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου, ενώ θα δύναται να αποθηκευτούν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν αποφασισθεί να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέσο.
Από τη διατύπωση είναι προφανές ότι αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης να αποθηκεύσει στο εν λόγω έγγραφο και άλλα προσωπικά στοιχεία του κατόχου, τα οποία ούτε προσδιορίζονται, ούτε διασφαλίζεται ότι θα ζητηθεί η άδειά του.
Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί, όπως επισημαίνει ο Δημήτριος Β. Λάσκος (Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Η/Υ ΕΜΠ), “γνωρίζουμε ότι ήδη υφίστανται και υλοποιούνται ολοκληρωμένα (υβριδικά, θα έλεγε κάποιος) συστήματα RFID-IoT (ΙοΤ: Internet of Things, Διαδίκτυο των Πραγμάτων) για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση εμπορευμάτων και αντικειμένων, όπως και συστήματα RFID – RTLS (Real Time Locating Systems ή Real Time Tracking Systems: Συστήματα Εντοπισμού σε Πραγματικό Χρόνο) για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ανθρώπων και αντικειμένων -σε πραγματικό χρόνο- εντός κτηρίων, ναυπηγείων, νοσοκομείων, γραφείων εταιρειών και πανεπιστημίων.
Οι τεχνολογίες αυτές δεν βρίσκονται απλώς σε φάση ανάπτυξης, έχουν ήδη αναπτυχθεί και εφαρμόζονται.”
Με δεδομένη την ύψιστη προτεραιότητα της διαφύλαξης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, δεν πρέπει η νέα ταυτότητα να είναι ψηφιακή.
Αναλυτικά το κείμενο:
Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία από όλη την Ελλάδα που υπογράφουν το κείμενο αυτό, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση, για την προαναγγελλόμενη κυκλοφορία ηλεκτρονικών (ψηφιακών) ταυτοτήτων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έπειτα από περίπου 40 χρόνια σταθερής λαϊκής αποδοκιμασίας και απόρριψης παρομοίων κυβερνητικών προσπαθειών.
Ως πιστά μέλη τής Εκκλησίας, παραμένουμε προσηλωμένοι στις συνοδικές αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος (1993, 2626/1997, 2641/1998) και στην παρακαταθήκη των συγχρόνων σεβασμίων και αγίων Γερόντων, οι οποίοι μας συνέστησαν να μην παραλάβουμε καμμία τέτοιου είδους ταυτότητα, με την οποία, όπως εξηγούμε παρακάτω, παραδίδουμε μετά βεβαιότητας τη θεόσδοτη ελευθερία μας στο ψηφιακό κράτος.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ιερά Σύνοδος σε ανακοινωθέν της κατά την 17η Νοεμβρίου 2010 διεμήνυσε ότι «ἡ Ἐκκλησία εἶναι ὑποχρεωμένη νά διαφυλάττει τήν ἐλευθερία τοῦ προσώπου καί νά ὑπερασπίζεται τήν ἀκεραιότητα τῆς πίστεως. Γι’ αὐτό: α) ἡ ”Κάρτα τοῦ Πολίτη” δέν πρέπει νά περιέχει κατ’ οὐδένα τρόπο, ἐμφανῆ ἤ ἀφανῆ, τόν ἀριθμό ”666” β) ἐπίσης κατ’ οὐδένα τρόπο πρέπει μέ αὐτή νά παραβιάζονται οἱ προσωπικές ἐλευθερίες».
Είναι αναπόφευκτο το απαράδεκτο της παραβιάσεως των προσωπικών ελευθεριών από την επιβολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας καθώς ως άμεσες συνέπειές της ακολουθούν η αριθμοποίηση, το ψηφιακό φακέλωμα, και κυρίως η παντοδυναμία του κράτους απέναντι στον πολίτη, ο οποίος όπως μας έχουν δείξει άλλες εμπορικές ψηφιακές εφαρμογές, εύκολα υποκύπτει στο να εκχωρήσει τη ζωή και την ελευθερία του, για λίγη ψηφιακή ευκολία. Είναι αποδεδειγμένο τεχνολογικά ότι η ιχνηλάτηση των ενεργειών κάθε ατόμου, και η δυνατότητα ενεργοποίησης της παρακολούθησής του, είτε με την ίδια την ταυτότητα μέσῳ των οιωνδήποτε σημείων ταυτοποίησης, είτε με την παράλληλη χρήση εφαρμογών κινητού τηλεφώνου τύπου “COVID-pass” ή “Gov.gr Wallet”, θέτει τα θεμέλια για την 24ωρη παρακολούθηση του πολίτη. Η δε προάσπιση της ελευθερίας των ανθρώπων συνιστά θεμελιώδες έργο της Εκκλησίας, η Οποία ως Μητέρα ενδιαφέρεται για όλες τις εκφάνσεις του βίου των τέκνων Της.
Παράλληλα δεν μας διαφεύγει η μεγάλη εικόνα. Τα επιμέρους προσωπικά δεδομένα καθενός πολίτη όσο ασήμαντα και να είναι, όταν συλλέγονται από όλους τους πολίτες συνολικά και αποθηκεύονται στις τεράστιες βάσεις δεδομένων που θα σχηματισθούν, είναι χρυσός στα χέρια αυτών που μέσα από την εξόρυξη και την μαζική επεξεργασία δεδομένων (data mining και data crunching) θα μπορούν να διαπιστώνουν, να προβλέπουν και φυσικά να ελέγχουν ακόμη και συμπεριφορές του γενικού πληθυσμού. Το ζήτημα λοιπόν δεν μας αφορά μόνο ως άτομα, ως πρόσωπα. Μας αφορά ως κοινωνία, ως Έθνος. Ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις βάσεις δεδομένων; Εμείς θα μπορούμε; Μόνο το κράτος; Ιδιώτες; Τρίτες χώρες; Ποιος θα μπορεί να τις επεξεργαστεί; Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αναφέρει τίποτε. Δεν δείχνει να προβληματίζεται ούτε καν να νοιάζεται για κάτι από αυτά.
Για εμάς τίθενται καθαρά α) θέμα της απόλυτης καταπάτησης των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, β) θέμα εθνικής ασφάλειας και το σημαντικότερο γ) θέμα πίστης: η αριθμοποίηση του προσώπου και η καταπάτηση της θεόσδοτης ελευθερίας του ανθρώπου που είναι εικόνα Θεού – με σαφέστατες εσχατολογικές διαστάσεις – ασύμβατες προς την Χριστιανική πίστη.
Καλούμε την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις θρησκευτικές ευαισθησίες και τις εν γένει ανησυχίες του Ελληνικού λαού και να αναιρέσει την έκδοσή της.
Αντιπροτείνουμε την έκδοση νέων χάρτινων ή πλαστικών – μη ηλεκτρονικών – ταυτοτήτων με υψηλή τεχνολογία υδατογραφημάτων που να εξασφαλίζουν την αυθεντικότητά τους και να μηδενίζουν πρακτικά την δυνατότητα παραχάραξής τους, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη αναταραχή πού θα δημιουργηθεί στην κοινωνία σέ περίπτωση έκδοσης και υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Καλούμε, επιπλέον, την Κυβέρνηση να μην προσδώσει στην ταυτότητα καμμία άλλη χρήση πέραν της ταυτοποίησης και σε καμία περίπτωση να μην την αναγάγει σε κάρτα δικαιωμάτων και «κλειδί» του πολίτη για την ψηφιακή διακυβέρνηση, γεγονός που θα καταστήσει τον πολίτη δέσμιο του ψηφιακού κράτους και τα δικαιώματά του εξαρτώμενα από τις διαθέσεις της κάθε κυβέρνησης στην καλύτερη περίπτωση. Ο σκεπτικισμός απέναντι στην ηλεκτρονική ταυτότητα δεν είναι δείγμα οπισθοδρόμησης. Είναι απόδειξη ότι οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, επαγρυπνούμε για την Πίστη μας, την Πατρίδα μας και την Δημοκρατία. Δεν είμαστε οι μόνοι. Αρκεί κανείς να εξετάσει τον κατάλογο των χωρών που δεν έχουν υιοθετήσει τις ηλεκτρονικές ταυτότητες ή που τις έχουν απλά προαιρετικές. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, είναι μερικές μόνο από τις χώρες όπου η ταυτότητα δεν είναι υποχρεωτική στους πολίτες. Οι πολίτες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας ανάμεσα σε πολλές άλλες χώρες δεν έχουν καν ταυτότητα.
Καλούμε, τέλος, τον Ελληνικό λαό, να μη βιαστεί να παραλάβει την νέα ταυτότητα και να επαγρυπνεί για την πνευματική του ελευθερία, να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα συμβατικά μέσα ταυτοποίησης και να αποφεύγει παντελώς όλα τα αντίστοιχα ψηφιακά μέσα ταυτοποίησης, είτε σε μορφή έξυπνων εφαρμογών τύπου Gov.gr Wallet είτε σε μορφή κάρτας-ταυτότητας που σχεδιάζει η κυβέρνηση να υλοποιήσει.
Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία
Αδελφότης Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Άγιος Ραφαήλ»
Διδασκαλείο «Δημήτριος Παναγόπουλος»
Εθνικοί Φύλακες
Ενωμένη Ρωμηοσύνη (Ε.ΡΩ.)
Ένωση Επιστημόνων Γυναικών
Εστία Πατερικών Μελετών
Ορθόδοξος Ιεραποστολική Αδελφότης «Αγία Φοίβη»
Ορθόδοξος Ιεραποστολική Αδελφότης «Οσία Ξένη»
Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Άγιος Δαμιανός Οσιονεομάρτυς»
Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Πορεία Αγάπης»
Ορθόδοξος Χριστιανικός Αγωνιστικός Σύλλογος «Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης»
Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.)
Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)
Παρακαταθήκη
Σύλλογος «Η Αγία Εμμέλεια»
Σύλλογος «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης»
Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων
Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.)
Σωματείο Προάσπισης Αναφαίρετων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «ΑΣΠΙΔΑ»
Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ιωάννης ο Χρυσόστομος»
Χριστιανική Ένωση Γονέων Θεσσαλονίκης
Χριστιανική Φοιτητική Ένωση (Χ.Φ.Ε.)

