Η πολιτική κρίση στην Αρμενία εντείνεται, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρμέν Σαρκισιάν αρνείται να υπογράψει την απομάκρυνση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ονίκ Γκασπαριάν. Ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε αποφασίσει την απομάκρυνση του στρατηγού, επειδή ο τελευταίος ζήτησε την παραίτηση του ιδίου ως Πρωθυπουργού της χώρας. Κάτι που ο Πασινιάν θεώρησε απόπειρα πραξικοπήματος. Στρατιωτικό κίνημα δεν έχει εκδηλωθεί, αλλά τούτο αποτελεί ευθεία ανάμιξη του στρατού στο έργο της εκλεγμένης κυβέρνησης, μία ανωμαλία σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.  

Ο Πασινιάν εξακολουθεί να έχει τη στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας και των οπαδών του, που ύστερα από έκκλησή του κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους (ΦΩΤΟ). Όμως, παραμένει “ξεκρέμαστος”, αφού εκτός από το στρατό, δεν έχει πλέον τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, απαραίτητη για να κυβερνήσει. Συλλαλητήρια στην πρωτεύουσα Εριβάν διοργανώνει καθημερινά και η Αντιπολίτευση, απαιτώντας την άμεση παραίτησή του. Το περασμένο Σάββατο έλαβε χώρα συλλαλητήριο της Αντιπολίτευσης, ενώ αύριο Δευτέρα ο Πασινιάν κάλεσε σε συλλαλητήριο τους δικούς του οπαδούς, προς άσκηση πίεσης στον Πρόεδρο. Οι αντιπολιτευόμενοι εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτήριο.

Η Αντιπολίτευση προσβλέπει στην άμεση κατάληψη της εξουσίας με τη στήριξη του Προέδρου και του στρατού και για το λόγο αυτό αρνείται να συζητήσει άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που προτείνει ο Πασινιάν, ο οποίος επιδιώκει να ελέγχει την κυβέρνηση  τη διεξαγωγή των εκλογών. Η λύση των πρόωρων εκλογών είναι η πλέον ενδεδειγμένη, αφού ο λαός θα κρίνει εάν και κατά πόσο η κυβέρνησή του φέρει ευθύνη για ένα τόσο μείζον θέμα.

Η πληγή της ήττας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ παραμένει βαθιά, και η κρίση είναι προϊόν της αντιδικίας για την απόδοση ευθυνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>