Από τις επίσημες δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης του 1821, απουσίαζε κάθε αναφορά στη συμβολή της Εκκλησίας στην εθνεγερσία, αλλά και της Ορθοδοξίας ως πνευματικού σημείου αναφοράς. Ενώ περίοπτη θέση κατέχει η μνεία της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός (στην καλύτερη περίπτωση) άσχετο με το 1821. 

Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει ανατρέχοντας στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη σύντομη δήλωση μετά τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Στην προσφώνησή της προς τους προσκεκλημένους του επίσημου δείπνου το βράδυ της παραμονής, υπάρχει μόνον η ορθή διαπίστωση ότι “Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως χωνευτήρι της νεωτερικότητας και της παράδοσης.”, χωρίς άλλη επεξήγηση και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκής σε σχέση με τις εκτεταμένες αναφορές στο ρόλο του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Επίσης, στο χαιρετισμό της στη διαδικτυακή τελετή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παραδέχθηκε ότι “Συστρατεύθηκαν όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, σε έναν αγώνα πάνδημο και καθολικό,” χωρίς περαιτέρω αναφορές.

Πληροφορίες μεταδίδουν ότι η στάση αυτή έχει εξοργίσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος περιορίσθηκε να εκπροσωπηθεί κατά την παρέλαση από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, ενώ δεν παρέστη στο επίσημο δείπνο της Προεδρίας.

Χτες 26 Μαρτίου, συναντήθηκαν ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ιερώνυμο και φέρεται να συζητήθηκαν κυρίως θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αντιφωνήσεις και μηνύματα ξένων ηγετών

Η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει αναρτήσει τόσο τις αντιφωνήσεις όσων παραβρέθηκαν στο επίσημο δείπνο, αλλά και όσων απέστειλαν μηνύματα.

Ως ιδιαίτερα ένθερμα αποτιμώνται τα μηνύματα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ηγετών χωρών που στην παρούσα φάση είναι σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και δείχνουν να επιδιώκουν στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα. Ο πρώτος προβάλλει μεταξύ άλλων το φιλελληνικό κίνημα ως την πρώτη στην ιστορία έκφρασης διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης, ενώ δήλωσε ότι και σήμερα η Γαλλία θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Ο δεύτερος εφαρμόζει στρατηγική πίεσης προς την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τις νατοϊκές προτεραιότητες.

Άξια προσοχής είναι η αντιφώνηση του Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στο σημείο όπου αναφέρει ότι “Οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερες στον χρόνο. Εξελίχθηκαν μέσα στη διάρκεια πολλών αιώνων και οι ρίζες τους είναι τόσο μακραίωνες όσο και η εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι λαοί μας μοιράζονται κοινή ιστορία, πολιτιστικές και πνευματικές αξίες. Και, φυσικά, υπάρχει μια βαθιά, αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους.”  Το κλίμα και κατά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ήταν καλό και είναι ευχής έργο να αποκατασταθούν οι σχέσεις που έχουν δοκιμαστεί τελευταία.

” Όπως και το μήνυμα του Κινέζου Προέδρου Ξι Ζινπίνγκ,” Ως χώρες με αρχαίους πολιτισμούς, τα δύο έθνη μας έχουμε κάνει μεγάλες θυσίες και πολεμήσαμε ηρωικά για την εθνική μας ανεξαρτησία. Αυτή η κοινή μας εμπειρία μας διδάσκει να προωθούμε σε βάθος την ειρήνη και την ανάπτυξη και ότι η επωφελής συνεργασία με ίσους όρους είναι ο σωστός δρόμος για να πάμε μπροστά.”  

Η αναφορά των δύο ηγετών στη συνέχεια του ελληνισμού και στον πολιτισμό του έρχεται σε αντίθεση με την υποβάθμιση της διάστασης αυτής από την κα Σακελλαροπούλου. Όλοι σχεδόν οι ξένοι ηγέτες στις ευχές τους τονίζουν ότι η επέτειος αφορά στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα και πανεπιστημιακοί που ταυτίζουν την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους με τη δημιουργία και της εθνότητας. Στις μακραίωνες ιστορικές σχέσεις Ελλάδας-Μάλτας αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Μάλτας στο μήνυμά του.

Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ευχετήριο σύντομο μήνυμα προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>