Ανεπαρκή κρίνουν τη “συγγνώμη” των ΗΠΑ για την πολύνεκρη επίθεση της 29ης Αυγούστου οι συγγενείς των θυμάτων. Ζητούν να τους την απευθύνουν απευθείας και να αποζημιωθούν. Η επίθεση είχε γίνει με “ντρον” ως αντίποινα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του “Ισλαμικού Κράτους” στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με θύματα εκατοντάδες Αφγανούς αμάχους και 13 Αμερικανούς στρατιωτικούς. “Ως επικεφαλής της μάχιμης δύναμης, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την επίθεση αυτή και το τραγικό αποτέλεσμα”, είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Αμερικανός στρατηγός των πεζοναυτών στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης που εκκένωνε το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ως “τρομερό λάθος” χαρακτήρισε τους θανάτους πολιτών ο υπουργός άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος έκανε λόγο και για έρευνα προς απόδοση ευθυνών. Ο απολογισμός ήταν δέκα πολίτες νεκροί, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά. Αρχικά, οι Αμερικανοί έκαναν λόγο για δύο μαχητές του “Ισλαμικού Κράτους” νεκρούς με αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά έτοιμο για νέα επίθεση. 

Να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι του φονικού και να αποζημιωθούν, ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων.

«Σήμερα, είναι μια καλή είδηση για εμάς ότι οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν επισήμως ότι επιτέθηκαν σε αθώους πολίτες. Η αθωότητά μας αποδείχτηκε» αλλά τώρα «ζητάμε δικαιοσύνη» και «αποζημιώσεις», δήλωσε ο Αχμάντι Αμάλ, που έχασε την τρίχρονη κόρη του Μαλέκα στην αμερικανική επίθεση.

Ο 22χρονος Φαρσάντ Χαϊντάρι, που έχασε στην επίθεση αυτή τον αδελφό του, τον Νάσερ και τα μικρά ανίψια του, είπε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν επικοινωνήσει απευθείας με την οικογένεια και ζήτησε «Να έρθουν και να μας αποζημιώσουν». Τόνισε μάλιστα ότι  «Ο Νάσερ δούλεψε με τους Αμερικανούς για περίπου 10 χρόνια. Ο θείος μου είχε εργαστεί και για διεθνείς οργανισμούς», και ότι όλοι τους είχαν λάβει έγγραφα για να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, στα μέσα Αυγούστου. Αντ’ αυτού, τους θανάτωσαν οι ίδιοι που είχαν αναλάβει την αποστολή να τους σώσουν.

Η τραγική σφαγή της 29ης Αυγούστου ίσως είναι το τελευταίο, αλλά όχι και το μοναδικό έγκλημα με θύματα “παράπλευρες απώλειες” αμάχων. Κατά την εικοσάχρονη παρουσία των ΗΠΑ και των συμμάχων  τους στο Αφγανιστάν πολλά παρόμοια “λάθη” έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλα έχουν συγκαλυφθεί. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες, αλλά συνέπεια συνειδητής και υπαίτιας έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής του αμάχου πληθυσμού.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας τονίζεται ότι “Αν και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί έφυγαν από το Αφγανιστάν, τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ίδιοι και οι σύμμαχοι τους τα τελευταία 20 χρόνια, τα οποία σχετίζονται με μαζικές δολοφονίες αμάχων, πρέπει να διερευνηθούν λεπτομερώς, ενώ οι ένοχοι πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη”. Η κινεζική κυβέρνηση υπολογίζει σε τουλάχιστον 47.000 τους αμάχους που σκοτώθηκαν λόγω των συγκρούσεων κατά την παραμονή του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>