• “Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ”

“Τη στιγμή αυτή, που γράφονται οι γραμμές τούτες, το μέλλον της μαρτυρικής, πράγματι, μεγαλονήσου Κύπρου είναι σκοτεινό. 

Όχι με έκπληξη, αλλά με αγανάκτηση οι λαοί του κόσμου και ιδιαίτερα οι Έλληνες αντιδικτατορικοί αγωνιστές άκουσαν απ΄ τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στις 15.7.74 το θλιβερό μήνυμα. Άνθρωποι πληρωμένοι, από πλούσια αφεντικά, προσπαθούν ή προσπάθησαν, πέτυχαν ή απέτυχαν να καταλύσουν την τάξη και τη νομιμότητα που επικρατούσαν στην Κύπρο. (…)

Έτσι αρχίζει εκτεταμένο κείμενο καταδίκης του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο της 15ης Ιουλίου 1974 με τίτλο: “Για μια ακόμη φορά ο φασισμός ξαναχτυπά πισώπλατα” στο 5ο και τελευταίο φύλλο του Ιουλίου 1974 του αντιστασιακού εντύπου χριστιανοδημοκρατών του εξωτερικού “Καινούργιοι Ορίζοντες” με την ένδειξη “Επί του πιεστηρίου”. Το φύλλο αυτό κυκλοφόρησε σε χρόνο που δεν ήταν ξεκάθαρο αν είχε επικρατήσει το πραξικόπημα και σε κάθε περίπτωση πριν εκδηλωθεί η τουρκική εισβολή. Είχε προαναγγείλει την επανέκδοσή του τον επόμενο Αύγουστο, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού η πτώση της χούντας κάτω από το βάρος του ανομήματος της κυπριακής τραγωδίας άνοιξε το δρόμο στην επανακυκλοφορία της απαγορευμένης “Χριστιανικής” λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου.

Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για το μέγεθος της προδοσίας. Όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά  “Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974”, η Χούντα επεδίωκε να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν γνώσει της ότι θα άνοιγε το δρόμο στην Τουρκία για να εισβάλει. Σύμφωνα με ηχητικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, σε σύσκεψη, ο επικεφαλής της ΕΣΑ (στρατιωτική αστυνομία) ταξίαρχος Ιωαννίδης, που ασκούσε την πραγματική εξουσία, είπε στον “πρωθυπουργό” της χούντας, Ανδρουτσόπουλο, ότι «οι Τούρκοι θα βγούνε στην Κερύνεια. Αυτό που θέλουν οι Τούρκοι το κάνουν». Και στην ερώτηση αν θα τους σταματήσουν απάντησε: “Μα θα τους σταματήσουμε μετά. Αφού πάρουν το λιμάνι, την Κερύνεια κι ενώσουν τη Λευκωσία, θα σταματήσουν. Γι’ αυτό είμαστε σίγουροι”

Άλλωστε, ότι η χουντική κυβέρνηση γνώριζε τα πάντα για τις προετοιμασίες της εισβολής, έχει επιβεβαιώσει ο υπεύθυνος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Κυρήνεια συνταγματάρχης ε.α. Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης: «Ήμασταν τόσο ενήμεροι, που δεν κουνιόταν απέναντι κλαδί ούτε φύλλο και να μην το γνωρίζουμε. Και πέσαμε στην άγνοια, σαν να μη γνωρίζουμε τίποτα και μετά ήρθε ο Τούρκος “απότομα”. Προδομένος ένιωσα». Εδώ το βίντεο. 

Συνεχίζουν, οι “Καινούργιοι Ορίζοντες”: 

Απομονωμένοι από τον λοιπό κόσμο και έχοντας να αντιμετωπίσουν επαγγελματίες “ανατροπείς”, εφοδιασμένους με τον τελειότερο οπλισμό, οι αγωνιστές και οι υπερασπιστές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην Κύπρο, συσπειρωμένοι γύρω από τον άξιο Ποιμένα τους και γνήσιο Έλληνα Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, μάχονται έναν τιτάνιο αγώνα.

Χρέος του κάθε Χριστιανού, Έλληνα και Ανθρώπου είναι να βοηθήσει ηθικά και υλικά τον Κυπριακό Λαό στη μεγάλη του αυτή δοκιμασία. Πρέπει ν’ αγωνιστεί για να μην επαναληφθεί το ανόσιο τούτο έγκλημα που γίνεται σε βάρος των πτωχών λαών από τα μεγάλα αφεντικά της διεθνούς οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής κλίκας, δηλ. τη φίμωση της ελευθερίας της εκφράσεώς των.(…)

Είναι του ηλίου φαεινότερον ότι η ανθρωπότητα σήμερα, αν πληρώνει τα σπασμένα, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι οι διάφοροι κρατούντες έντεχνα κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στους λαούς την αδιαφορία για τα κοινά ή για την πολιτική, μ’ αποτέλεσμα να γίνει η ανθρωπότητα ξέφραγο αμπέλι , στο οποίο ανάλογα με τις ορέξεις τους, οι εξασφαλισμένοι ισόβιοι αφεντάδες μπαίνουν και το τρυγάνε.(…)

Αλλά και η θέσις η δική μας, δηλ. των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι αντιχριστιανική και γι’ αυτό καταδικαστέα. Ριγμένοι μέσα στο καμίνι που λέγεται “καταναλωτική κοινωνία”, σκύψαμε το κεφάλι και καταναλώσαμε την προσωπικότητά μας και την δραστηριότητά μας, κυνηγώντας μέρα και νύχτα την δήθεν αποκατάστασή μας, ξεχνώντας τελείως ποιοί είμαστε και από πού προερχόμαστε.

Το κατεστημένο, έντεχνα δουλεύοντας, μάς μαζικοποίησε καί δίνοντάς μας πρότυπα “ατσίδες” μάς έκανε να πιστεύουμε ότι μ’ έναν παχουλό λογαριασμό στην τράπεζα μπορούμε να λογιζόμαστε “πετυχημένοι” και “άνθρωποι”. (…)

Η λύση στο σημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η αφύπνισις και η πολιτικοποίηση του σύγχρονου Χριστιανού. Γιατί οι αγώνες δεν κερδίζονται μόνο με προσευχές και λιβάνια. Χρειάζεται πλήρης αγωνιστική συνέπεια. Το κακό ποτέ δεν θα παραδώσει τα όπλα χωρίς μάχη. Το κακό για να ξεπαστρευτεί χρειάζεται συνειδητοποιημένους κοινωνικούς αγώνες. (…)

Ο Χριστιανισμός θέλει το Χριστιανό ζωντανό μέλος μέσα στην κοινωνία, ενδιαφερόμενο τόσο για την πνευματική, όσο και για την κοινωνική του τελείωση και αποκατάσταση. Δεν μπορούμε να ζητάμε πνευματική τελειότητα από τον πολίτη που η κοινωνία τον θεωρεί Β’ Τάξεως. Ο Χριστιανισμός κήρυξε την αδελφότητα, την ισότητα και την δικαιοσύνη, δένοντας αυτές τις τρεις έννοιες με την ατσαλένια αλυσίδα της αγάπης. Άλλα να λέει ο άμβωνας και άλλα να συμβαίνουν στο πεζοδρόμιο, τούτο δεν είναι χριστιανικό. Όπως το σφουγγάρι δέχεται το νερό σ’ ολόκληρο το σώμα του, έτσι και ο Χριστιανός πρέπει να μουσκεύει από την αγάπη το σώμα του ολόκληρο. Και το πνεύμα και τη σάρκα του. Κάθε αντίθετη άποψη είναι αντιχριστιανική και για τούτο απάνθρωπη.

Οι Κ.Ο. καλούν όλους τους Έλληνες, εσωτερικού και εξωτερικού, να προχωρήσουν σε γενναία αυτοκριτική και ανανεωμένοι πια να προχωρήσουν στην γνήσια και συνεπή εφαρμογή της χριστιανικής διδασκαλίας.

Τους καλούν να πάρουν θέση πάνω στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα.

Τους καλούν να σηκώσουν δυνατή φωνή ενάντια στο διαδραματιζόμενο έγκλημα στην Κύπρο.

Τους καλούν να οργανωθούν και να δράσουν με συνέπεια για την απελευθέρωση των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου από τους ντόπιους καταχτητές τους.

Αν δεν γίνει τούτο και μάλιστα σύντομα, ίσως η επόμενη καμπάνα να χτυπήσει για μας και τις οικογένειές μας, έστω και αν ο χτύπος της θα είναι διαφορετικός, έστω κι αν η βία παρουσιασθεί μ’ άλλη φορεσιά.

Η Κύπρος πρέπει να ζήσει και θα ζήσει. Γιατί μαζί με την Κύπρο θα ζήσει και ο άνθρωπος. Ο αγώνας των Κυπρίων Δημοκρατών είναι αγώνας κάθε τίμιου και ολοκληρωμένου ανθρώπου. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.

ΖΗΤΩ Ο ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΖΗΤΩ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ

ΖΗΤΩ Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΨΥΧΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>