Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “Ρομφαία”, σε διωγμούς για έκφραση γνώμης και με στοιχεία κατασκευασμένα, καταγγέλλεται ότι επιδίδεται το καθεστώς του Κιέβου, κατά Ιεραρχών της “Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, υπό τη δικαιοδοσία του Μητροπολίτη Ονουφρίου. Η Εκκλησία αυτή μέχρι το 2022 ήταν αυτόνομη Εκκλησία συνδεόμενη με το Πατριαρχείο της Μόσχας, με το οποίο διέκοψε τη διοικητική σχέση μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Όμως, δεν προσχώρησε στο σχήμα της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας” το οποίο προέκυψε από τον Τόμο του 2019 του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παρά τη διακοπή των δεσμών με το Πατριαρχείο Μόσχας και την εκ μέρους της καταδίκη της ρωσικής εισβολής, όπως και τη νομιμοφροσύνη της απέναντι στο ουκρανικό κράτος, η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Εκκλησία έχει μπει στο στόχαστρο των Ουκρανών εθνικιστών.  

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση και δήμευση της περιουσίας του καταδικάστηκε στις 18 Ιουνίου 2024 από το Εφετείο της πόλης  Βίνιτσα ο 75χρονος Μητροπολίτης Τούλτσιν και Μπράτσλαφ Ιωνάθαν της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Εφετείο επικύρωσε την ποινή του πρωτόδικου Δικαστηρίου. Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κ. Ιωνάθαν είναι από τους παλαιότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας, διάσημος συνθέτης λειτουργικών ψαλμών και ποιητής.

Ο Μητροπολίτης καταδικάστηκε για έκφραση γνώμης σε άρθρο του όπου ασκούσε κριτική στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αναγνώριση του ουκρανικού σχίσματος, αλλά και την εύρεση φυλλαδίων πολιτικού περιεχομένου, τα οποία φέρονται ότι βρέθηκαν στο γραφείο της Μητρόπολης και στην κατοικία του σε έρευνα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών (USB).

Ο κ. Ιωνάθαν, αρνήθηκε την ενοχή του και δήλωσε ότι τα στοιχεία στην υπόθεσή του ήταν κατασκευασμένα, τα φυλλάδια “φυτεμένα” από τις Aρχές. Η υπεράσπισή του κατάγγειλε σειρά παρανομιών των ανακριτικών αρχών.

Ο 75χρονος Ιεράρχης καταδικάστηκε για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και κατάληψης της κρατικής εξουσίας» (άρθρο 109 του Ποινικού Κώδικα), για «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» (άρθρο 110 του Ποινικού Κώδικα), καθώς και για «παραβίαση της ισότητας των πολιτών», σε σχέση με την κριτική του στο εκκλησιαστικό σχίσμα (άρθρο 161 του Ποινικού Κώδικα).

Με Προεδρικό Διάταγμα του 2023, ο Μητροπολίτης Ιωνάθαν και άλλοι 11 Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, χωρίς δίκη στερήθηκαν την ουκρανική υπηκοότητα και σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων:χρήσης της περιουσίας και των τραπεζικών κεφαλαίων τους (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), το δικαίωμα στην περίθαλψη και στη νομική προστασία.

Λόγω της πίεσης που προκλήθηκαν από τις διώξεις, η ήδη εύθραυστη υγεία του κ. Ιωνάθαν κλονίστηκε περισσότερο, αφού υπέστη δύο εγκεφαλικά επεισόδια και υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς. Όσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, ο Μητροπολίτης υπέβαλε αίτημα να σταλεί στη Ρωσία στα πλαίσια της ανταλλαγής αιχμαλώτων. Όμως, κατά τη συνεδρίαση του Δικαστηρίου στις 12 Ιουνίου, ακύρωσε το αίτημα. Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο εντολέας του δεν είναι αιχμάλωτος πολέμου, δεν παραδέχεται καμμία ενοχή και ότι ο Σεβασμιώτατος “επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της Ουκρανίας.”

ΠΗΓΗ: ΡΟΜΦΑΙΑ

ΦΩΤΟ: Ο Μητροπολίτης με τους δικηγόρους του και πιστούς έξω από το Εφετείο της Βίνιτσα, πριν τη δίκη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>