Με ζήλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρεί στην αποδόμηση του κοινωνικού Κράτους. Στη διαδικασία του ξεπουλήματος βρίσκεται το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας που δημιούργησε η ΔΕΗ προκειμένου να διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο αποσπάστηκε από τον ΄τομέα της παραγωγής: Ο λόγος: Να μπορούν και ιδιώτες παραγωγοί να χρησιμοποιούν το δίκτυο και να πουλάνε ηλεκτρικό ρεύμα. Στη φάση αυτή, στο όνομα του “ανταγωνισμού”, οι έτοιμες δομές που δημιουργήθηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και συντέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, έγιναν προσβάσιμες σε ιδιώτες, που τίποτα δεν προσέφεραν για τη δημιουργία τους. Στη λογική αυτή του “ανταγωνισμού” που υπηρετείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να συρρικνώσει το πελατολόγιό της, προκειμένου να πλασαριστούν οι ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με “δελεαστικές”, μάλιστα προσφορές. 

Ήδη, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στη δεύτερη φάση του ξεπουλήματος, με τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατάθεση προσφορών για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, που εκ των πραγμάτων κατέχει το μονοπώλιο του δικτύου διανομής ρεύματος.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, έχουν υποβληθεί 4 δεσμευτικές προσφορές από τους παρακάτω συμμετέχοντες (με αλφαβητική σειρά):

CVC Capital Partners Group
First Sentier Investors Group
KKR Group
Macquarie Group

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr που αναμεταδίδει η ΙΣΚΡΑ, επικρατέστερο είναι το αμερικανικό fund CVC το οποίο θα στηριχτεί από την Εθνική τράπεζα με μεγάλο δάνειο. Έτσι, φέρεται ότι θα μπορέσει να καταθέσει πρόταση εξαγοράς 1,4 με 1,6 δισ., τίμημα εξαγοράς στις προδιαγραφές που έχει θέσει η Κυβέρνηση. Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Macquarie από την Αυστραλία φέρεται κι εκείνο να διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, βρισκόμαστε μπροστά στην εξής πραγματικότητα: Όχι μόνο ξεπουλιόμαστε, αλλά και μέσω της κατεξοχήν συστημικής τράπεζας, που στηρίχθηκε επανειλημμένα από το Ελληνικό Δημόσιο, επιδοτούμε επίδοξους αγοραστές να μας αγοράσουν, με χρήματα της λαϊκής αποταμίευσης.

Κι αυτό για να τηρηθούν τα προσχήματα και να πουληθούν κοψοχρονιά τα “ασημικά” της χώρας:

-κατ’ επιταγή των δανειστών και των μνημονιακών δεσμεύσεων

-σύμφωνα με την αποδομητική του κοινωνικού κράτους λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει εξελιχθεί  σε μηχανισμό εκχώρησης των έτοιμων υποδομών του Δημοσίου στις χώρες-μέλη, με το πρόσχημα του “ανταγωνισμού”, προς τη διεθνή οικονομική Ολιγαρχία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>