Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τις «άνισες ανταλλαγές εργασίας στην παγκόσμια οικονομία» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την οποία παρουσιάζει η γαλλική ισοσελίδα Elucid,  οι εργαζόμενοι στον «Παγκόσμιο Νότο» παρέχουν το 90% του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία και λαμβάνουν μόνο το 20% του παγκόσμιου εισοδήματος, σε σχέση με τον «Παγκόσμιο Βορρά».

Με γαλάζιο χρώμα οι χώρες που χαρακτηρίζονται ανεπτυγμένες με κριτήρια του ΔΝΤ και χαρακτηρίζονται ως “Παγκόσμιος Βορράς”, στο χάρτη που παρουσιάζει η γαλλική ιστοσελίδα Elucid. Παρατηρούμε ότι από τις πρώην ανατολικές χώρες-μέλη της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνον η πρώην Τσεχοσλοβακία, Σλοβενία, η Εσθονία και η Λεττονία. Οι υπόλοιπες πρώην ανατολικές χώρες έγιναν δεκτές ως μέλη, αν και μη ανεπτυγμένες, για να παρέχουν φτηνό στελεχικό και εργατικό δυναμικό και να ανταγωνίζονται τους μισθούς του ήδη υπάρχοντος στα παλαιότερα μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα, αν και ανεπτυγμένη με κριτήρια ΔΝΤ, έχει πολίτες με χαμηλότερη αγοραστική δύναμη σε σχέση με πολίτες χωρών της ΕΕ που λογίζονται ως “μη αναπτυγμένες. Γεγονός που αντανακλά το μέγεθος της αφαίμαξης των πολιτών από τις μνημονιακές υποχρεώσεις με τον υψηλό ΦΠΑ και την ασυδοσία που προκαλεί την ακρίβεια.

Όπου ως «Bορράς» νοούνται οι ανεπτυγμένες οικονομίες με κριτήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα και ως «Nότος» οι χώρες που δεν πληρούν τα ως άνω κριτήρια.

Πυρήνας των “ανεπτυγμένων” κοινωνιών που απεικονίζονται στο χάρτη, είναι οι λεγόμενες κοινωνίες της Δύσης, (ΗΠΑ-Καναδάς-Δυτική Ευρώπη), με τις οποίες προσομοιάζουν κάποιες ασιατικές, ιδίως η Ιαπωνία, η νότια Κορέα και η Ταϊβάν και συμπεριλαμβάνονται Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα «Elucid» που παρουσιάζει αναλυτικά τη μελέτη, «ό,τι αγαθό ή υπηρεσία και αν καταναλώνουμε, ένα μεγάλο μέρος του είναι καρπός της δουλειάς μικρών, φθηνών χεριών που το κάνουν προσιτό στους πληθυσμούς των χωρών του παγκόσμιου Βορρά».

Ενδιαφέρον έχει και η κατανομή ανάμεσα σε εργαζομένους με υψηλή ειδίκευση, μέση ειδίκευση και χαμηλή ειδίκευση. Στο 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού που αντιστοιχεί στον “Παγκόσμιο Βορρά”, η συντριπτική πλειοψηφία κατανέμεται σε στελέχη υψηλής και μεσαίας ειδίκευσης ενώ απειροελάχιστο είναι το ποσοστό των εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση. Αντίθετα, το πλέον ανειδίκευτο και κατά συνέπεια φθηνό εργατικό δυναμικό προέρχεται από τον αποκαλούμενο “Παγκόσμιο Νότο” σε αυξανόμενα ποσοστά όσο περνούν να χρόνια.

Η εξέλιξη της κατανομής των εργαζομένων ανάμεσα σε ανεπτυμένες χώρες (“Παγκόσμιο Βορρά”) και στον υπόλοιπο κόσμο (“Παγκόσμιο Νότο”) από το 1995 έως το 2021. Σε κάθε κατηγορία διακρίνονται οι τρεις υποκατηγορίες του βαθμού ειδίκευσης, με πιο σκούρα απόχρωση την υψηλή, λιγότερο σκούρα τη μεσαία και ανοιχτόχρωμη την χαμηλή. Παρατηρούμε από το 2006 και μετά διπλασιασμό του ποσοστού των ανειδίκευτων από 10% στο 20% του συνόλου στον υπόλοιπο κόσμο, που αντανακλά στη στροφή σε όλο και πιο φτηνά εργατικά χέρια από εκείνες τις χώρες. Οι ανειδίκευτοι που προέχονται από ανεπτυγμένες χώρες είναι απειροελάχιστοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>