Με αφορμή την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η ΧΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 αποτελεί κορύφωση των αντιδικτατορικών φοιτητικών κινητοποιήσεων που κλιμακώθηκαν εκείνο το χρόνο. Είχε σημείο αναφοράς την κατάληψη από φοιτητές του ιστορικού κτηρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά εξελίχθηκε ως ένα βαθμό σε πανελλήνια και λαϊκή αντιδικτατορική εξέγερση, απηχώντας τα μύχια αντιδικτατορικά αισθήματα του ελληνικού λαού.
  2. Ο ευρύτερα λαϊκός χαρακτήρας της εξέγερσης είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν διαδηλώσεις και να υπάρξουν θύματα της καταστολής σε όλη την Αθήνα.
  3. Παρά το γεγονός της καταστολής της, η εξέγερση είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί η απόπειρα της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) να νομιμοποιηθεί πολιτικά. Είχε προηγηθεί η μονομερής κατάργηση της Μοναρχίας την 1η Ιουνίου 1973 με την αυτοανακήρυξη του δικτάτορα Παπαδόπουλου ως «Προέδρου της Δημοκρατίας» για μία οκταετία, που επιβεβαιώθηκε με νόθο δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα. Ακολούθησε ο διορισμός του Σπύρου Μαρκεζίνη ως «Πρωθυπουργού», με αποστολή τη διοργάνωση ελεγχόμενων εκλογών. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ματαίωσε τα σχέδια αυτά και αποτέλεσε την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της δικτατορίας τον επόμενο χρόνο.
  4. Το γεγονός ότι το Σύνταγμα που επέβαλε η δικτατορία Πινοσέτ στη Χιλή μόλις τώρα, σαράντα χρόνια μετά πάει να καταργηθεί, δείχνει πόση σημασία είχε η αποτροπή της πολιτικής νομιμοποίησης του ελληνικού δικτατορικού καθεστώτος και της συνακόλουθης προσπάθειάς του να συνεχίσει να ελέγχει για μεγάλο χρονικό διάστημα την εξουσία.
  5. Εκείνα τα χρόνια, η εφημερίδα «Χριστιανική» με τη μαχητική αρθρογραφία του ιδρυτή της Νίκου Ψαρουδάκη συμπαραστεκόταν και προέβαλλε από τις στήλες της τους αγώνες του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούσε την απόπειρα της δικτατορίας να νομιμοποιηθεί πολιτικά. Η αρθρογραφία αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο Νίκος Ψαρουδάκης να εξοριστεί στη Γυάρο.
  6. Ένα από τα λιγότερο γνωστά πανώ της εξέγερσης ανέγραφε:

“Κάθε γενιά Ελλήνων/
Πλακώνει μια σκλαβιά/
Και μεις τον τύραννό μας/
Τώρα θα τόνε διώξουμε” (Φοιτητές λεύτεροι).

Ο Γιώργος Θεοτοκάς μιλώντας για τις τρεις βασικές παραδόσεις της Ελλάδας ανέφερε χαρακτηριστικά το «φιλελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα του Εικοσιένα». Κατά συνέπεια, η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί αυθεντική εκδήλωση της ελληνικής ταυτότητας και παράδοσης και ταυτόχρονα διαχρονικό παράδειγμα αντίστασης σε κάθε μορφή τυραννίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>