• Εύλογο ερώτημα: Ποιος θα κάνει τη “θυσία”;

“Δεν πιστεύω να υπάρχουν άλλοι νατοϊκοί σύμμαχοι, πιο σταθερά προσηλωμένοι από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην αρχή πώς πάση θυσία ( “no matter what”) πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση”, έχει δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο σε διαδικτυακή συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ (ΦΩΤΟ) . Διευκρίνισε περαιτέρω, ότι “πρέπει να βρούμε τρόπο να προσεγγίσουμε την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική κοινωνία για να οικοδομήσουμε ευκαιρίες συνεργασίας και κοινής δράσης ως συμμάχων του ΝΑΤΟ”

 Τη δήλωση αυτή, ανακίνησαν ΜΜΕ, ενόψει των προβληματισμών και των αναλύσεων ποια θα είναι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας ενόψει της αλλαγής εξουσίας στις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, από τη δεκαετία του 50 και μετά, η Ελλάδα είναι εκείνη που καλείται να “θυσιάσει” τα εθνικά της συμφέροντα. Ακόμα και στο πογκρόμ των “Σεπτεμβριανών” του 1955, αν δεν είχε φυγαδευθεί το φωτογραφικό υλικό, με προσωπική διακινδύνευση φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφου, η υπόθεση θα είχε θαφτεί και από ελληνικής πλευράς. Στο “συμμαχικό συμφέρον” θυσιάστηκαν ο ελληνισμός της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, αλλά και έγιναν αποδεκτά τα τετελεσμένα της Κύπρου.

Αν ληφθούν υπόψη οι “πανηγυρισμοί” του γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ μόλις διαφάνηκε η εκλογική νίκη Μπάιντεν, αλλά και οι δεσμεύσεις του τελευταίου για “επιστροφή” των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, πρέπει να αναμένουμε περισσότερο νατοϊκό προσανατολισμό απ’ αυτόν της απερχόμενης κυβέρνησης. Και κατ’ επέκταση της λογικής αυτής, περισσότερες “θυσίες” για να κρατηθεί η Τουρκία.

Ποια άλλη “θυσία” θα κληθεί η Ελλάδα να κάνει για να κρατηθεί η Τουρκία στη “Δύση”; Με ποιο τίμημα; Ο κ. Πάιατ και οι προϊστάμενοί το, όταν μιλούν για “θυσίες” όφειλαν να το πράττουν αποκλειστικά εκ μέρους της χώρας τους. Όχι να προκαταλαμβάνουν άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι ποίου σημείου συμμερίζεται και “προσχωρεί” στην ως άνω “αρχή” του κ. Πάιατ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>