Στις 15 Ιανουαρίου 2024 ο αγαπητός φίλος Αθανάσιος Ράπτης καθηγητής θεολόγος, φιλόλογος και πρόεδρος για περίπου 35 χρόνια του πολιτιστικού μας συλλόγου “Μήνυμα” απεβίωσε. Άφησε το μάταιο τούτο κόσμου και ταξίδευσε για την ουράνια ζωή. Ναι, πράγματι ο Αθανάσιος κατέκτησε την ουράνιο βασιλεία με το κοινωνικό του έργο και με τον χρηστό του λόγο.

Σε όλη του τη ζωή δίδαξε το λόγο του Ευαγγελίου στους μικρούς μαθητές αλλά και στους μεγαλυτέρους, ότι το μήνυμα του Χριστού δεν πρέπει παραμένει μόνο ευσεβής πόθος αλλά και να γίνει βίωμα του καθενός μας. Γνωριστήκαμε λίγο μετά τη μεταπολίτευση, μας ένωσε το χριστιανό-κοινωνικό μήνυμα του Νίκου Ψαρουδάκη, προέδρου της Χριστιανικής Δημοκρατίας. Δημιουργήσαμε τοπική οργάνωση της Χριστιανικής Δημοκρατίας και στο μικρό μας γραφείο συζητούσαμε και συντάσσαμε εισηγήσεις για τον τρόπο εισαγωγής των αρχών των ευαγγελίου στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Σε αυτό πρωτοστατούσε βεβαίως ο Αθανάσιος. Με το μειλίχιο χαρακτήρα του, τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τα επιχειρήματά του, έπειθε τους συνομιλητές του σε διάφορα θέματα, αποσπούσε την προσοχή την εκτίμηση και εμπιστοσύνη όλων των συναδέλφων του ιδίως των συνδικαλιστών της ΕΛΜΕ και όλοι τον ήθελαν στην παράταξή τους (που επηρεάζονταν από τα κόμματα), ο ίδιος όμως ήταν υπεράνω κομματικών παρατάξεων και έτσι ανεδείχθη Κορυφαίος ακομμάτιστος συνδικαλιστής.

Αργότερα το 1985 με πρωτοβουλία του Αθανασίου ιδρύσαμε τον πολιτιστικό μας σύλλογο “Μήνυμα”. Ως πρόεδρος ο Αθανάσιος επιτέλεσε ένα τεράστιο πνευματικό κυρίως έργο. Κάθε χρόνο θα διοργάνωνε τρεις-τέσσερις διαλέξεις σε κεντρικές αίθουσες της πόλης μας με εισηγητές-ομιλητές λαμπρούς επιστήμονες όπως τους καθηγητές των πανεπιστήμιων μας το μακαριστό πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό, τον Χρήστο Γιανναρά ή πολιτικούς όπως τον Μανώλη Μηλιαράκη και Μανώλη Γλέζο και πολλούς άλλους που ανέλυαν και φώτιζαν διάφορα επίκαιρα θέματα επωφελεία των συνανθρώπων μας. Όλη η φροντίδα για την επιτυχία της διοργάνωσης, από την ενοικίαση της αίθουσας μέχρι την προσφώνηση και φιλοξενία του ομιλητή ανήκε στον Αθανάσιο.

Στο Στέκι μας θα έβρισκες ένα καλό βιβλίο που παράγγελνε ο Αθανάσιος και έβρισκες ένα καλό φίλο που θα σου έδινε μία καλή συμβουλή, για αυτό τα παιδιά ιδίως οι μαθητές του τον λάτρευαν σαν πατέρα. Εκεί επίσης ο Αθανάσιος με το γλυκό του λόγο συγκέντρωνε ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα για τις αναξιοπαθούντες, ακόμα φρόντιζε να τους πληρώνει το ενοίκιο ή λογαριασμούς της ΔΕΗ και ύδρευσης και προέτρεπε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Ήταν δε τακτικός επισκέπτης των φυλακών Σταυρακίου για να τους δώσει ρούχα.

Μεγάλη φροντίδα κατέβαλε επίσης ο Αθανάσιος για την διοργάνωση εκδρομών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μας, αυτός ήταν η ψυχή της παρέας, της ψυχαγωγίας, της δημιουργίας και ανάπτυξης των αγαθών μεταξύ μας σχέσεων και της αύξησης των ιστορικών και πολιτιστικών μας γνώσεων.

Ο Αθανάσιος επιτέλεσε στο ακέραιο το έργο που μας προτρέπει να πράξουμε ο Κ.Η.Ι.Χ. ως άνθρωπος, ως καθηγητής, ως σύζυγος, ως πατέρας και ως παππούς. Δίδαξε εν τοις πράγμασι την δικαιοσύνη και την φιλανθρωπία. Αθανάσιε έδωσες πολύ αγάπη στους γύρω σου και στην οικογένειά σου, αλλά και έλαβες αγάπη ιδίως από τη λατρεμένη σύζυγό σου Ελένη, που ήταν δίπλα σου να σε βοηθήσει στα πάντα, ειδικά στα τελευταία χρόνια λόγω της ασθενείας σου ήτανε ακοίμητος φρουρός στο προσκεφάλι σου.

Αθανάσιε θα μείνεις αθάνατος στη μνήμη μας και στην καρδιά μας για πάντα.

Καλό παράδεισο αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, φίλε και συνοδοιπόρε της ζωής.

 

Μιχάλης Φαρίδης

Συν/χος Τραπεζικός

ΦΩΤΟ: Η λίμνη των Ιωαννίνων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>