• ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με μελέτη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, μεταξύ 2021 και 2022, ο αριθμός των πυροσβεστών μειώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 5.288 συνολικά, ποσοστό 1,5%. Τις πιο πολλές θέσεις εργασίας κατάργησαν η Γαλλία (-5.446), η Ρουμανία (-4.250) και η Πορτογαλία (-2.907- ΦΩΤΟ του Ρόιτερς από τις πυρκαγιές που ταλαιπωρούν τη χώρα). Σε ποσοστιαία μείωση προηγούνται η Σλοβακία (-30%), η Βουλγαρία (-22%), η Πορτογαλία (-21%) και το Βέλγιο (-19%).

Αναλυτικά οι χώρες που μείωσαν τις θέσεις εργασίας πυροσβεστών στην Ε.Ε., από το 2021 στο 2022. Αριστερά ο συνολικός αριθμός με ροζ χρώμα το 2021 και κόκκινο το 2022. Σε κίτρινο κύκλο η ποσοστιαία μείωση. Διάγραμμα Statista με βάση τη μελέτη.

Στις δέκα χώρες που μείωσαν τον αριθμό των πυροσβεστών τους, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την πραγματικότητα ότι η δασοπροστασία είναι ανεπαρκής, λόγω της αποψίλωσης της δασικής υπηρεσίας.

Κατά την εκτίμηση της Συνομοσπονδίας οι μειώσεις αυτές μείωσαν τη δυνατότητα της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του πιο θερμού καταγεγραμμένου καλοκαιριού. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι και άλλες μειώσεις θα ακολουθήσουν με την επάνοδο από την 1η Ιανουαρίου των κανόνων της λιτότητας.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη της Συνομοσπονδίας, η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων θα επιβάλει στο δημόσιο τομέα μειώσεις που αντιστοιχούν σε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας νοσηλευτών ή ενάμισι εκατομμύριο θέσεις εργασίας δασκάλων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>