Στην εφημερίδα μας διαβιβάστηκε παράπονο των ΄πλημμυρόπληκτων της Θεσσαλίας ότι η δική μας κυβέρνηση πέτυχε να διατεθούν από Ευρωενωσιακά κονδύλια ως προκαταβολή για την αντιμετώπιση της θεομηνίας του 2023, μόνον 25,3 εκατομμύρια Ευρώ, έναντι 100 εκατομμυρίων που έλαβαν οι Σλοβένοι ομοιοπαθείς.  

Ας δούμε τι σύνέβη, στη βάση των πηγών, προκειμένου να εξάγουμε συμπεράσματα:

Και για τις δύο χώρες, τα κονδύλια προήλθαν από το “Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.”  ( EU Solidarity Fund). Όποιος επιθυμεί, μπορεί να διαβάσει όσα επισήμως δημοσιεύονται για την κάθε περίπτωση στους αντίτοιχους συνδέσμους. Ενδεικτικά επισημαίνουμε τα ακοόλουθα:

-Οι πλημμύρες στη Σλοβενία έγιναν από τις 4 έως τις 6 Αυγούστου. Λόγω της υπερχείλισης των μεγάλων ποταμών που διασχίζουν τη χώρα, επηρεάστηκαν τα 2/3 της έκτασής της με τρεις νεκρούς. Αμέσως, στις 9 Αυγούστου η Πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τον  Επίτροπο Πολιτικής Προστασίας, που είναι Σλοβένος, επσκέφθηκε την περιοχή.

Έλαβε στις 20 Οκτωβρίου 2023, η Σλοβενία έλαβε  100 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών, Στην επίσημη ανάρτηση διευκρινίζεται ότι

“Η τελική πληρωμή, η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση της Σλοβενίας για στήριξη του ΤΑΕΕ και τη διαθεσιμότητα του προϋπολογισμού, θα ακολουθήσει το 2024”.

-Η καταιγίδα “Ντάνιελ” χτύπησε ένα μήνα αργότερα την Ελλάδα, στις 4-11 Σεπτεμβρίου 2023 με 17 νεκρούς. Στις 20 Νοεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην Κομισιόν αίτηση για προκαταβολή από το ίδιο Ταμείο, έχοντας αποτιμήσει τις ζημίες σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην αντίστοιχη ανάρτηση, διευκρινίζονται τα εξής:

“Με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πληρωμή προκαταβολής από το ΤΑΕΕ. Συνεπώς, η προκαταβολή θα πρέπει να ανέρχεται στο 25% της προβλεπόμενης εισφοράς, η οποία ανέρχεται σε 25,3 εκατ. ευρώ. [στις 23 Ιανουαρίου 2024]. 

Η εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής για την προκαταβολή εγκρίθηκε σήμερα και η πληρωμή θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Εάν η πλήρης αξιολόγηση επιβεβαιώσει τα πορίσματα της προκαταρκτικής αξιολόγησης, το τελικό ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί με βάση τις διαθεσιμότητες του προϋπολογισμού”.

Συμπέρασμα με βάση τις αναρτήσεις-ανακοινώσεις της “Κομισιόν”:

  1. Η Σλοβενία έλαβε την μεγαλύτερη προκαταβολή που είχε δώσει το ΤΑΕΕ μέχρι τότε, χωρίς να τής ζητηθεί να προηγηθεί αξιολόγηση των ζημιών. Το τελικό ποσό της χρηματοδότησης έμεινε ανοιχτό, ανάλογα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού το 2024.
  2. Η Ελλάδα χρειάστηκε να υποβάλει αίτηση με αξιολόγηση των ζημιών. Λαμβάνει προκαταβολή 25,3 εκατομμύρια, με τη διευκρίνιση ότι είναι το 25% της προβλεπόμενης εισφοράς. Κατά συνέπεια, η “οροφή” της προβλεπόμενης επιδότησης ορίζεται περίπου στα 100 εκατομμύρια. Που κι αυτά δεν είναι σίγουρα, αφού τίθεται ως προϋπόθεση η διαθεσιμότητα του προϋπολογισμού.
  3. Για τη Σλοβενία, ο μόνος περιορισμός για το ύψος της τελικής χρηματοδότησης είναι οι δυνατότητες του προϋπολογισμού. Για την Ελλάδα, τέθηκε προς τα άνω όριο της τελικής επιδότησης, αφού ορίστηκε ότι η προκαταβολή είναι το 1/4 του συνόλου. Επιπλέον, η Σλοβενία έλαβε βοήθεια από τον Μηχανισμό Πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. , μεταξύ άλλων ελικόπτερα, φορτηγά και εκσκαφείς.
  4. Και οι δύο χώρες έλαβαν επιπλέον μέσω των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στις 23 Νοεμβρίου 2023 51,7 εκατομμύρια ευρώ, 43,1 η Ελλάδα και 8,6 η Σλοβενία για την ενίσχυση των αγροτών που πλήγηκαν.
  5. Με τις ζημίες στην Ελλάδα να υπολογίζονται στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και στη Σλοβενία να αποτιμώνται στα 10 δισεκατομμύρια, οι επιδοτήσεις αυτές αντιστοιχούν στο 1 με 4% των ζημιών. Κατά συνέπεια, όσο καλοδεχούμενο κι αν είναι ένα ποσό επιδότησης, πρέπει να τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις οι οποίες διογκώνουν τη σημασία τους. Άλλωστε, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών. Ας ληφθεί η πραγματικότητα αυτή υπόψη για όποιον θέλει να κάνει απολογισμό της παρουσίας της χώρας στον οργανισμό αυτό, που προϋποθέτει να αποτιμηθούν και οι ζημίες που έχει υποστεί η χώρα, ιδίως από την εφαρμογή των Μνημονίων και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>