
“Κακομαθημένη” η Κύπρος επειδή ζητά εξαιρέσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας!!
“Η απαράδεκτη, κακομαθημένη Κύπρος!”. Θα μπορούσε να είναι τίτλος τουρκικού ΜΜΕ, αφού ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι “Συγκεκριμένα σίγουρα δεν θα γίνουν ανεκτά τα βήματα που η κακομαθημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ελλάδα και ο Ελληνοκυπριακός τομέας, επιχειρούν να κάνουν ενάντια στη χώρα μας και στους Τουρκοκύπριους” (“Τουρκικά Νέα” 18.12.2021).
Τον τίτλο έχει επιλέξει το ελληνικό ιστολόγιο “Protagon” σε άρθρο γνώμης του κ. Χρίστου Μιχαηλίδη. Ο οποίος μέμφεται την κυπριακή κυβέρνηση, επειδή ζητά μερική εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως προς την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων.
“Δεν γνωρίζω, και δεν θέλω καν να σκεφτώ ότι κάποιοι στο νησί μπορεί να ζημιώσουν οικονομικά από το να μην προμηθευτεί το νησί ρωσικά ελικόπτερα. Υπενθυμίζω όμως ότι τα μέτρα του εμπάργκο λαμβάνονται για λόγους που η Κύπρος, πρώτη και πάνω από όλους, όφειλε να καταλαβαίνει και να υποστηρίζει ένθερμα: Υπέστη και η ίδια εισβολή, από την οποία μάλιστα δεν κατάφερε ακόμα να λυτρωθεί.”, διερωτάται ο αρθρογράφος του Protagon.gr.
Εμείς θα συμφωνήσουμε μόνο στο πρώτο σημείο. Απορίας άξιο είναι για ποιο λόγο εξαίρεση ζητείται μόνο στο συγκεκριμένο θέμα. Θα ήταν άκρως θλιβερό να αποκαλυφθεί ότι υποκρύπτονται ιδιοτελή συμφέροντα για το έλασσον. Τη στιγμή που δεν έχει εφαρμοστεί το μείζον, η εξαίρεση συνολικά από τις κυρώσεις, όσο δεν τίθενται σε εφαρμογή όμοιες κατά του εισβολέα της Κύπρου. Κύπρος και Ελλάδα έχουν όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, τουλάχιστον να απέχουν από την εφαρμογή κυρώσεων εις βάρος τρίτων χωρών με συμπεριφορά όμοια με αυτή της Τουρκίας εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού. Διότι το να εφαρμόζονται κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και όχι εις βάρος της Τουρκίας για την εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου αποτελεί πολιτική δύο μέτρων και σταθμών απαράδεκτη και καταδικαστέα. Καθώς και έμπρακτη απαξίωση του συνεχιζόμενου εγκλήματος εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού.
Το ότι η Ε.Ε. ουδεμία κύρωση έχει επιβάλει εις βάρος της Τουρκίας για την εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου το κάνουν “γαργάρα” ο αρθρογράφος και το ιστολόγιο. Το οποίο υπερθεματίζει στην εισαγωγική παρουσίαση του άρθρου: “Τα μέτρα του εμπάργκο κατά της Ρωσίας λαμβάνονται για λόγους που η Κύπρος, πρώτη και πάνω από όλους, όφειλε να καταλαβαίνει και να υποστηρίζει ένθερμα –υπέστη και η ίδια εισβολή, από την οποία μάλιστα δεν κατάφερε ακόμα να λυτρωθεί. Κι όμως η Λευκωσία ζητάει α λα καρτ εξαίρεση προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες”.
Είναι γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχουν ούτε καν ζητήσει οι δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Κύπρου. Όφειλαν όμως, ο αρθρογράφος και το ιστολόγιο, για να είναι συνεπείς, όπως συγκινούνται με την εισβολή της Ρωσίας, ανάλογη ευαισθησία να δείξουν και στην εισβολή της Τουρκίας και να απαιτήσουν ταυτόχρονα από τις κυβερνήσεις να πάψουν να ανέχονται την πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών.
Και όχι να υπερθεματίζουν απόψεις, που θυμίζουν τη φρασεολογία του Τούρκου κατακτητή. Ο αρθρογράφος υπερθεματίζει επικαλούμενος ανάλογες απόψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες προσεγγίζουν τη φρασεολογία του Τούρκου αντιπροέδρου:
“Μίλησα με κυβερνητικό παράγοντα και με διπλωμάτη ευρωπαϊκής χώρας του Νότου. Και οι δύο μου είπαν ότι η Κύπρος «έχει τη νοοτροπία του κακομαθημένου», και ότι αυτό έχει ενοχλήσει πολύ τις Βρυξέλλες. Υπάρχουν και άλλες χώρες που ζουν στο κόκκινο κάθε καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, και δεν κάνουν έτσι.”
Επικαλούνται την τουρκική εισβολή και κατοχή για να τονίσουν την υποχρέωση της Κύπρου να στηρίξει άνευ όρων τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ουδόλως συγκινούνται από το γεγονός ότι ο κατακτητής της μισής Κύπρου παραμένει ανενόχλητος, ή διανοούνται ότι θα έπρεπε και εκείνος να είχε υποστεί ανάλογες κυρώσεις με αυτές για τις οποίες καλείται η Κύπρος να “πονέσει”.
Αναφωνεί ο αρθρογράφος: “…Εδώ έχουμε χάσει το μέτρο πλέον. Τη στιγμή που υπάρχει ένα αυστηρό εμπάργκο κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι όλες οι χώρες της ΕΕ που το «υπηρετούν» θα πονέσουν.”
Ότι έχει χαθεί το μέτρο από ορισμένους είναι γεγονός. Όμως, για άλλους λόγους από αυτούς που ο αρθρογράφος επικαλείται.
Αναμένουμε από το συγκεκριμένο ιστολόγιο να εξακολουθήσει να θυμάται ότι η Κύπρος έχει υποστεί εισβολή και κατοχή άπό την οποία δεν κατάφερε να λυτρωθεί, όταν τεθεί ξανά το θέμα της λύσης του Κυπριακού και στηρίξει λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι στη βάση της αποδοχής τετελεσμένων. Και ότι θα ταχθεί κατά των “α λα καρτ” εξαιρέσεων και σε σχέση με τις “α λα καρτ” αποκλίσεις από το διεθνές δίκαιο που περιλαμβάνουν οι προτεινόμενες “λύσεις”. Εγκλήματα πολύ σοβαρότερα και ειδεχθέστερα από τα ελικόπτερα του Πούτιν…