
ΘΕΣΜΟΙ: ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2,6% -ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΔ
” Η νέα δημοσιονομική πορεία συνεπάγεται κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης δημοσιονομικής παραδοχής [του 2018]. Η επίτευξη και η διατήρηση ενός μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,6% για σχεδόν 40 χρόνια είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και θα απαιτούσε δημοσιονομική πειθαρχία που δεν έχει προηγούμενο σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ.” Αυτή η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στην “έκθεση αξιολόγησης” (σελ. 27) του περασμένου Μαΐου. Με επίκληση της αλλαγής των δεδομένων σε σχέση με το 2018, οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται και το ύψος του λεγόμενου “πρωτογενούς πλεονάσματος” που απαιτείται κατ’ έτος για την εξυπηρέτηση των δόσεων του ελληνικού χρέους αναπροσαρμόζεται από 2,2 σε 2,6%.
Όταν οι “Θεσμοί” δέχονται ότι τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα είναι στόχος “εξαιρετικά φιλόδοξος” που απαιτεί “δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς προηγούμενο, είναι σαν να παραδέχονται χωρίς να το λένε, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση κι ενώ απειλείται λιτότητα “χωρίς προηγούμενο”, το πολιτικό σύστημα κατά τρόπο αήθη καθησυχάζει και παραπλανεί το λαό.
Η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή την κυβερνητική προσπάθεια να παρουσιαστεί ψευδώς ότι το τέλος της περιόδου της «ενισχυμένης επιτήρησης» της χώρας από τους λεγόμενους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» σημαίνει και το τέλος των Μνημονίων:
- Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα εξήλθε από το καθεστώς της αποκαλούμενης «ενισχυμένης εποπτείας» της οικονομίας της εκ μέρους των αποκαλούμενων «ευρωπαϊκών θεσμών» και περνά στο καθεστώς της απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, στο οποίο βρίσκονται οι Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.
- Βασική διαφορά του καθεστώτος αυτού από το προηγούμενο είναι ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αντί για κάθε τρίμηνο, θα γίνεται ανά εξάμηνο, όπως κάνει η Κομισιόν με όλες τις οικονομίες στα πλαίσια του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Η Κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων να χαράζει δημοσιονομική πολιτική και ότι θα ανέβει η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας για ευκολότερο δανεισμό.
- Η εξέλιξη αυτή επιχειρείται να εμφανιστεί ως το τέλος των Μνημονίων από την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν αρνείται τον κυβερνητικό ισχυρισμό, αλλά επιχειρεί να οικειοποιηθεί το ως άνω «κατόρθωμα», επικαλούμενη ότι εκείνη ως κυβέρνηση είχε πετύχει τη σχετική συμφωνία.
- Στην πραγματικότητα, η έξοδος από την «ενισχυμένη εποπτεία» κάθε άλλο παρά «σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους» όπως άστοχα και παραπλανητικά δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στις 20 Αυγούστου. Είναι απλώς το τέλος ενός σταδίου της διαδικασίας επιβολής τους, που όχι μόνο δεν σηματοδοτεί το τέλος των επαχθών συνεπειών τους, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση της επιβολής τους σύμφωνα με τις οδηγίες των Δανειστών.
- Το «νέο» καθεστώς της αποκαλούμενης «απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης» προβλέπεται να διαρκέσει έως το 2057, χρονικό σημείο που προβλέπεται να έχει αποπληρώσει η Ελλάδα το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί μέσω των Μνημονίων. Βασική δέσμευση με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με την «Κομισιόν» είναι η διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 2,6% επί του ΑΕΠ. Η ρύθμιση αυτή, που προκύπτει από το περιεχόμενο της τελευταίας έκθεσης αξιολόγησης της «ενισχυμένης εποπτείας» του περασμένου Μαΐου, είναι επαχθέστερη από τα αρχικά συμφωνηθέντα με το «Γιούρογκρουπ» τον Ιούλιο του 2018, όπου προβλεπόταν το 2,2%. Η διαφορά αυτή σημαίνει ότι πρέπει να εξοικονομηθούν όλο αυτό το διάστημα 30 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
- Όπως ρητά τονίζεται στο κείμενο της Έκθεσης Ενισχυμένης Αξιολόγησης Μαΐου 2022 για την Ελλάδα (σελ. 27), «Η νέα δημοσιονομική πορεία συνεπάγεται κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης δημοσιονομικής παραδοχής. Η επίτευξη και η διατήρηση ενός μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,6% για σχεδόν 40 χρόνια είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και θα απαιτούσε δημοσιονομική πειθαρχία που δεν έχει προηγούμενο σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ.» Αυτή είναι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» στην οποία υποτίθεται ότι επιστρέφει η χώρα μας. Η συμφωνία του Ιουλίου 2018 ήδη είχε χαρακτηριστεί «δημοσιονομικός ζουρλομανδύας» για την Ελλάδα, αφού για την εφαρμογή της έπρεπε να εφαρμοστεί σκληρή λιτότητα, να συνεχιστεί σε αμείωτο ρυθμό η εκποίηση των «ασημικών» -υποδομών της χώρας και να περικοπούν πόροι για την ολοκληρωμένη λειτουργία του κοινωνικού κράτους και τις επενδύσεις του Δημοσίου για την ανάπτυξη της οικονομίας.
- Ενδεικτικό της καταστρεπτικής πολιτικής που επέβαλαν οι δανειστές και πειθήνια εφάρμοσε το υποτελές ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ότι: Στις 31.12.2009, πριν ενταχθεί στα μνημόνια, η Ελλάδα με ΑΕΠ 237,8 δις ευρώ, είχε Δημόσιο Χρέος 298,5 δις. Στις 31.3.2022, το ΑΕΠ έχει μειωθεί σε 188,8 δις ενώ το χρέος έχει εκτοξευτεί σε 394,5 δις ευρώ..
- Επιπλέον, παραμένουν και άλλες δεσμεύσεις σε εκκρεμότητα. Όταν αυτές μεταφραστούν σε νόμους, θα διαπιστώσουμε κατά πόσο νέες δυσάρεστες και οδυνηρές «εκπλήξεις» μας περιμένουν. Ιδίως στην περίπτωση που εφαρμοστεί ξανά ως έχει το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», πρέπει να αναμένονται νέα επαχθή μέτρα. Ενδεικτικά στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης, έχουν δει κατά καιρούς τη δημοσιότητα «μεταρρυθμιστικά» σχέδια δραστικής «συγχώνευσης» νοσοκομειακών μονάδων, τα οποία η Χριστιανική Δημοκρατία και η εφημερίδα της «Χριστιανική» έχουν αναδείξει και καταδικάσει.
- Τα Μνημόνια θα τελειώσουν, από τη στιγμή που θα τελειώσει και η πολιτική η οποία επιβάλλει και διαιωνίζει τους επαχθείς όρους τους. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η πλήρης αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας καθώς και η απαλλαγή της χώρας από κάθε δυνατότητα ξένης δύναμης να εκβιάζει και να επιβάλλει πολιτική. Όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας θα μπορεί δίνοντας λογαριασμό μόνο στον ελληνικό λαό που την ψηφίζει, να καταργήσει όλους τους επαχθείς μνημονιακούς νόμους και να ασκήσει πλήρως δημοσιονομική πολιτική.
- Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμπαίζουν το λαό, παρουσιάζοντας ψευδώς ότι το τέλος της «ενισχυμένης εποπτείας» φέρνει και το τέλος των μνημονίων και της μνημονιακής περιόδου.
Αθήνα 24.8.2022. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ