ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ» ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ-

του Μανώλη Μηλιαράκη*

Τη Μεγάλη Τρίτη επρόκειτο να αρχίσουν οι εργασίες της «Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, για το Κυπριακό», στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την παρουσία του Γεν. Γραμματέα του, Αντόνιο Γκουτέρες, με πρόγραμμα τη συνέχισή τους μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.
Ποια είναι τα πέντε μέρη της συνάντησης αυτής και ποιο το αντικείμενο της;
Η Πενταμερής θα αποτελείται από τις τρεις «εγγυήτριες , για την ανεξαρτησία και την ασφάλεια, υποτίθεται, της Κύπρου, δυνάμεις», Αγγλία, Τουρκία και Ελλάδα, σύμφωνα με τις Συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης και από τις δύο «Κοινότητες» της Κύπρου, την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή.


Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., θα είναι απούσα, αν και η Διάσκεψη γίνεται για το μέλλον της Κύπρου. Η Τουρκία, που αποτελεί το μοναδικό κράτος του κόσμου, που όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά απαιτεί τη διάλυσή της, βάζει veto στην παρουσία της και εμείς Ελλάδα και Κύπρος το αποδεχόμαστε! Έτσι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα πάρει μέρος στη Πενταμερή, όχι ως πρόεδρος Κράτους, αλλά ως εκπρόσωπος μιας Κοινότητας, όπως και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος όμως δεν είναι πρόεδρος Κράτους, αλλά ψευδοκράτους, αφού κανένα κράτος, πλην Τουρκίας, δεν το αναγνωρίζει. Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν προηγηθεί άλλες δυο Πενταμερείς, χωρίς ευτυχώς αποτέλεσμα, με τελευταία τον Ιούνιο του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, για αναζήτηση «λύσης» του Κυπριακού, στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), όπως απαιτούσε η Τουρκία από την επαύριο της εισβολής και κατοχής του Βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου το 1974. Η «λύση» στη βάση της ΔΔΟ, αποτελούσε και την ουσία του Σχεδίου Ανάν, το οποίο ο κυπριακός Ελληνισμός, υπό την ηγεσία του αειμνήστου προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου είχε απορρίψει, στις 24 Απριλίου 2004, με το ηρωικό 75,83%, παρά τις αφόρητες πιέσεις και την πλύση εγκεφάλου που του έκαναν τα συστημικά ΜΜΕ και τα κόμματα εξουσίας Αθήνας και Λευκωσίας.
Ο στόχος της ΔΔΟ ήταν και παραμένει η διάλυση της υφισταμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και στη θέση της να «γεννηθούν» δυο «ισότιμα και ισόκυρα κράτη με πολιτική ισότητα» που θα συγκροτήσουν Ομοσπονδία». Με απλά λόγια: Ελλάδα και Κύπρος να νομιμοποιήσουν την εισβολή του Αττίλα το 1974 και τα αποτελέσματα της εισβολής, την κατοχή και τον εποικισμό και ταυτόχρονα να καταστήσουν, με την υπογραφή τους, ολόκληρη την Κύπρο όμηρο και δορυφόρο της Τουρκίας. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους το 75,83% των Ελληνοκυπρίων απέρριψε, πριν 17 χρόνια, τη ΔΔΟ του Σχεδίου Ανάν, γεγονός που επέβαλλε στις πολιτικές δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου να μην ξανασυζητήσουν λύση στη βάση της ΔΔΟ.

Σήμερα η Τουρκία εγκαταλείπει τη ΔΔΟ και ζητά κάτι παραπάνω. Να αναγνωριστούν στην Κύπρο, πάντα με την υπογραφή μας, δυο ξεχωριστά κράτη. Ένα ελληνοκυπριακό και ένα τουρκοκυπριακό, με την ταυτόχρονη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και με συνέχιση του καθεστώτος εγγυητριών δυνάμεων και του δικαιώματος της επέμβασης τους , όταν το κρίνουν σκόπιμο.! Σύμμαχος της Τουρκίας, όπως συμβαίνει συνεχώς από τότε που μεταπολεμικά τέθηκε το θέμα της Αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού, η Αγγλία. Γιατί όπως και η Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο. Τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε ριζική ανατροπή στα γεωπολιτικά δεδομένα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με άμεση συνέπεια να προχωρήσει η Τουρκία ακάθεκτη στην υλοποίηση των σχεδίων της για μοιρασμό του Αιγαίου και ακρωτηριασμό της Θράκης.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι Ελλάδα και Κύπρος, είχαν και έχουν κάθε λόγο να αρνούντο τη σύγκληση τέτοιας συνάντησης και να μην είχαν καμιά συμμετοχή και παρουσία σε αυτή.
Η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, όφειλε να είχε καταγγείλει τις άλλες δύο «εγγυήτριες» Αγγλία και Τουρκία, πως ενώ δεσμεύονται, από τις Συμφωνίες, να υπερασπίζουν την ανεξαρτησία και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωμά και ξετσίπωτα επιδιώκουν τη διάλυσή της. Καταγγελία έπρεπε να απευθυνθεί και στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, που οργανώνει Διασκέψεις, έστω και Άτυπες, για να ανατρέψει το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος ενός κυρίαρχου λαού και να διαλύσει κράτος μέλος του ΟΗΕ με ταυτόχρονη αναγνώριση, ως κράτους, το αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής.!
Θέση του Κινήματος της Χ.Δ., διαχρονική και σταθερή είναι:
Το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δυο Κοινοτήτων, ούτε καν ελληνοτουρκικό. Είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού. Άρα Διεθνές, γιατί εισβολή, κατοχή και εποικισμός είναι κατάφορες παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Χ.Δ. καλεί τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου να αγωνιστούν για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με την ανάδειξη της Κύπρου ως ενιαίου και κυρίαρχου Κράτους, χωρίς καμία παρέκκλιση από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου χάριν των συμφερόντων των ισχυρών. Ένα Κράτος ευνομούμενο που θα λειτουργεί στη βάση των αρχών της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη λήψη όλων των αποφάσεων και της προστασίας των δικαιωμάτων του κυπριακού Λαού.
Ζητούμε ο κυπριακός λαός, όπως και κάθε λαός, να μπορεί να ορίζει ο ίδιος τις τύχες του και η λύση του Κυπριακού να βασίζεται στο σεβασμό όλων ανεξαιρέτως των αρχών και δικαιωμάτων που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του Ο.Η.Ε. για τα κυρίαρχα κράτη και τους λαούς, καθώς και την κατάργηση όλων των καταλοίπων της αποικιοκρατίας: των βρετανικών Βάσεων, του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων με δικαίωμα επέμβασης και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων και των εποίκων.
Κάθε άλλη «λύση» θα διαιωνίζει το καθεστώς της αποικιοκρατίας και θα αποτελεί όνειδος για τους αυτουργούς ενός τέτοιου ιστορικού εγκλήματος και αφετηρία νέων εθνικών συμφορών.
Ο μη γένοιτο!

Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακολουθείστε το βίντεο της συζήτησης του Μανώλη Μηλιαράκη με τον Περικλή Νεάρχου, πρώην πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου   

*”Χριστιανική”  29.4.2021. Πρωτοσέλιδο

**ΦΩΤΟ: Σκίτσο: Τρόας. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) σφήνα τουρκικής εισβολής…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>