- Γράφτηκαν αρκετά προεκλογικά και δόθηκαν προφορικά υποσχέσεις, κυρίως από την Κυβέρνηση και τον θεατή της Αγοράς κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αποσιωπήθηκαν όμως περισσότερα, σαν να αφορούσαν μια ξένη χώρα, ενώ έρευνες, οργανισμοί και οικονομολόγοι βοούν, και διαψεύδουν τις θρηνητικές ιερεμιάδες των κυβερνώντων, ότι, δυστυχώς, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση έφεραν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια των αγαθών, που εξανέμισαν τους μισθούς των εργαζομένων. Εξ άλλου, οι κάποιες επιδοματικές ενισχύσεις που δόθηκαν ή οι υποσχέσεις για αύξηση μισθών ή συντάξεων που παρασχέθηκαν, αποτελούν πολλοστημόριο των τεράστιων κερδών της «άπληστης πλουτοκρατίας», που λεηλατεί την αυλή μας, την ελληνική οικονομία, δηλαδή την Οικονομία του Λαού και όχι την αφορολόγητη τάξη των μεγάλων εμπόρων της Αγοράς.
- Επειδή δεν είμαστε ειδικοί οικονομολόγοι καταφεύγουμε στους ειδικούς ερευνητές και στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ της Κυριακής 9-7-2023), όπου με αναφορά πλήθους επιστημόνων και των άρθρων του Κ. Καλλίτση «Πληθωρισμός της απληστίας των εταιρειών» μαθαίνουμε με ολοσέλιδα κείμενα πολλά κυριολεκτικά εγκληματικά γεγονότα.
Α. «ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και πλήθος οικονομολόγων αποδίδουν επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στα υπερκέρδη των «επιχειρήσεων».
Β. «Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επέρριψε στις επιχειρήσεις την ευθύνη για τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό…». «Ευθύνονται για τα 2/3 του πληθωρισμού».
Γ. Εκτός άλλων ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, Νόμπελ Οικονομίας, διαπιστώνει: «Ευθύνεται η τακτική των επιχειρήσεων να εκμεταλλεύονται την εκτόξευση που σημείωσε το κόστος ενέργειας και πολλών πρώτων υλών στη συγκυρία ενός πολέμου έπειτα από μια πανδημία, ώστε να δικαιολογούν τις σκανδαλώδεις αυξήσεις στις τιμές τους.
- Στην Ελλάδα τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει
Μαθαίνουμε από τον ΟΟΣΑ ότι «η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε ό,τι αφορά την αύξηση του μεριδίου των κερδών μεταξύ 2019 και 2022, από 34,4% στο 39,2%».
Και η ΤτΕ σημειώνει:
«Το 2022 η καλή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και του τουρισμού, τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής κατά την περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις, συνέβαλαν στην ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων…».
Ακολουθούν και άλλες «οικονομικών» λεξιλογίου διατυπώσεις: Ποιά είναι όμως η ουσία των παραπάνω:
- Παρά την κρίση, τις πανδημίες και τον πόλεμο, η επιχειρηματική τάξη των Ελλήνων δεν κερδίζει λιγότερα, ενώ οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά φθάνουν στα όρια της πείνας, αλλά πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.
- Όταν η Τράπεζα της Ελλάδας λέει «η καλή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας», εννοεί μόνον τη μεγάλη κερδοφορία των Εταιρειών (των Κεφαλαιοκρατών) και αντίστοιχα την αφαίμαξη του λαού.