Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδόμησε πλήρως την επιχειρηματολογία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Σε αντίθεση με τον Κύπριο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο αντίστοιχομήνυμά του, δεν βρήκε ούτε  μία, μα ούτε μία λέξη να πεί και να καταγγείλλει την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου και τις παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Αρκέστηκε απλώς να αναφερθεί με τον πιο ήπιο τρόπο «στις προκλήσεις τις Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και να την καλέσει σε διάλογο για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης»! Για την Κύπρο λέξη!

Αλλά ας επανέλθουμε στον Κύπριο πρόεδρο και  στην γεμάτη αλήθειες ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε:

Ποια Χώρα με την ισχύ θέλει να τα πάρει όλα;

«Εκείνο που είναι  απογοητευτικό είναι η ανώφελη προσπάθεια του κ. Ερντογάν, αψηφώντας πλήρως τις ιστορικές αλήθειες, να παρουσιάσει ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή οφείλονται σε μονομερείς ενέργειες που ανέλαβαν οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι.

»Δεν θα περίμενα ποτέ ότι μια χώρα που έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από πληθώρα Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παράνομη εισβολή και κατοχή του 37 τοις εκατό της χώρας μας, θα ισχυριζόταν, και αναφέρω επί λέξει: Πίσω από την ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και λίγο καιρό, υπάρχουν χώρες που ενεργούν με την αντίληψη ότι ο “νικητής τα παίρνει όλα”».

»Και διερωτούμαι: Ποια χώρα χρησιμοποιεί την ισχύ για “να τα πάρει όλα”»;

»Ποια χώρα προτιμά μια διακρατική συμπεριφορά βασισμένη στην ισχύ παρά στους κανόνες; Πόσο αντιφατική είναι η αναφορά του κ. Ερντογάν ότι:

“Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα, τις διευθετήσεις και τα νόμιμα συμφέροντα οποιουδήποτε, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή”.

»Και διερωτούμαι: Ποια χώρα εισέβαλε και εξακολουθεί να κατέχει την Κύπρο;
Ποια χώρα εισέβαλε στη Συρία;
Ποια χώρα επενέβη στρατιωτικά στη Λιβύη;
Ποια χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;
Ποια χώρα παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ;

Η Τουρκία δεν υπηρετεί τα συμφέροντα ούτε

                              Των Τουρκοκυπρίων

»Αυτό που είναι ακόμα πιο παράδοξο όσον αφορά την προσέγγιση του κ. Ερντογάν, είναι το σχόλιό του ότι: “… δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στις παραβιάσεις της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων και στο γεγονός ότι τα συμφέροντά μας αγνοούνται”».

»Και διερωτώμαι και πάλι: Ποιου τα συμφέροντα αγνοούνται όταν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας περιορίζουν την αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατά 44 τοις εκατό, εις βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων;

»Ποιου τα συμφέροντα αγνοούνται όταν η Τουρκία: Επιλέγει να αγνοεί τις συγκλίσεις που επετεύχθησαν μεταξύ των δύο κοινοτήτων τόσο το 2011 και το 2015, σύμφωνα με τις οποίες:

»(α) Η Ομόσπονδη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και

»(β) Οποιαδήποτε έσοδα που θα προέλθουν από την εκμετάλλευση των εθνικών πόρων του Κράτους θα κατανέμονται στην ομόσπονδη κυβέρνηση.

Και επιθυμώ να υπενθυμίσω ότι οι συγκλίσεις αυτές δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ από την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή πλευρά».

»Ταυτόχρονα, η Τουρκία παραβλέπει το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εγκαθιδρύσει ένα Εθνικό Κυρίαρχο Ταμείο, το οποίο διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αναφορικά με όποια έσοδα προκύψουν από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων.

»Περαιτέρω, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις προτάσεις μου για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στον οποίο να κατατίθενται οποιαδήποτε έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με βάση την αναλογία πληθυσμού .

Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «όπως αποδεικνύεται από τα προλεχθέντα, οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι οι παράνομες ενέργειές της στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, είναι ψευδείς και άκυροι, όπως ψευδείς και άκυροι είναι οι ισχυρισμοί της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας.

       Αρνείται το διάλογο

»Ωστόσο, θα ήθελα να καλωσορίσω μια αναφορά του κ. Ερντογάν, και πάλι παραθέτοντας επί λέξει το σχετικό απόσπασμα:

“Η προτεραιότητά μας είναι να επιλύσουμε διαφορές με ειλικρινή διάλογο, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και σε μια ακριβοδίκαιη βάση”.

»Αν ο κ. Ερντογάν πραγματικά ενστερνίζεται τα πιο πάνω κι αν πιστεύει ειλικρινά ότι οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο, τότε γιατί δεν αποδέχεται την πρότασή μας για ένα ειλικρινή διμερή διάλογο ή την παραπομπή του όλου θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο;

»Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται μονομερώς σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του καθενός.

»Δεν θα ήταν προς το καλύτερο όφελος όλων να διευθετήσουμε τις διαφορές μας σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές;

»Από μέρους μου, θα ήθελα να επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι είμαι έτοιμος να εμπλακώ σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και/ή να συμμορφωθώ με οποιαδήποτε ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

»Η μέθοδος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών χρησιμοποιείται πάντα από εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη μη επίτευξη λύσης σε προβλήματα ή διαφορές, που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει», δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης για να σημειώσει: «Αυτό ακριβώς είναι που αποπειράθηκε να κάνει ο κ. Ερντογάν, κατηγορώντας την πλευρά μας ότι:

“Το μόνο εμπόδιο για τη λύση είναι η αδιάλλακτη, άδικη και κακομαθημένη προσέγγιση της Ελληνοκυπριακής πλευράς”.

»Από όσα έχω ήδη αναφέρει, είναι προφανές ως προς το ποια πλευρά, μέσω στρατιωτικής εισβολής και μετέπειτα παράνομων ενεργειών, προσπαθεί να διαιρέσει μόνιμα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τουρκία: Χώρα με διαρκείς καταδίκες

»Τα πολυάριθμα Ψηφίσματα των ΗΕ, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλούν από μόνες τους.

»Ταυτόχρονα διερωτώμαι:
»1. Είναι αδιαλλαξία να επιδιώκεις να εγκαθιδρύσεις ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς οποιεσδήποτε ξένες εγγυήσεις, οποιοδήποτε δικαίωμα επέμβασης από ξένη χώρα και ελεύθερο από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων;

»Ποιο άλλο από τα 193 κράτη μέλη των ΗΕ βρίσκεται κάτω από εγγυήσεις τρίτης χώρας;

»2. Είναι άδικο να υποστηρίζεις την εγκαθίδρυση ενός κανονικού κράτους, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους πολίτες του, χωρίς ξένες εξαρτήσεις;

»3. Είναι αδιαλλαξία να οραματίζεσαι την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βασισμένου στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης;

»4. Υπάρχει οποιοδήποτε σύνταγμα Ομόσπονδου Κράτους που να προνοεί ότι για κάθε απόφαση στο Ομοσπονδιακό Επίπεδο χρειάζεται τουλάχιστον μια θετική ψήφος από ένα των συνιστώντων μελών; Ιδιαιτέρως όταν το συνιστών μέρος ελέγχεται από τρίτη χώρα;

«Οι Τούρκοι έποικοι»

»Εθεσα αυτόν τον συλλογισμό έχοντας υπόψη:

(α) Το γεγονός ότι οι Τούρκοι έποικοι που φυτεύτηκαν εδώ μπορεί τώρα να είναι περισσότεροι από τους Τουρκοκυπρίους, και

(β) Την επιμονή της Τουρκίας να διατηρήσει τη Συνθήκη Εγγύησης, το δικαίωμα επέμβασης και τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.

                Οι Κούρδοι μάρτυρες καταδίκης του

»Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί ότι αυτό που απαιτεί για τους Τουρκοκυπρίους είναι διαλλακτικό και δίκαιο, τότε γιατί δεν παραχωρεί τα ίδια δικαιώματα και στους Κούρδους, έχοντας υπόψη ότι η δική τους αναλογία του πληθυσμού είναι περίπου η ίδια με την πληθυσμιακή αναλογία των Τουρκοκυπρίων;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>