Έχει απασχολήσει πολύ την ελληνική κοινή γνώμη η αύξηση της ενδοοιοικογενειακής βίας, ιδίως κατά των γυναικών. Φαίνεται ότι το πρόβλημα, ενώ συγκαλύφθηκε στη διάρκεια των εγκλεισμών (λοκ ντάουνς) καταστάσεων που ευνόησαν τον κλονισμό πολλών σχέσεων αλλά ταυτόχρονα έκαναν πιο δύσκολες τις καταγγελίες, θα ξεσπάσει πιο έντονο με την επιστροφή στην “κανονικότητα”, όταν τα αποτελέσματα του κλονισμού θα γίνουν ορατά. Δεν είναι ελληνική “αποκλειστικότητα”, όπως προκύπτει, πέρα από τα στατιστικά στοιχεία που είναι γνωστά και από κοινή έκκληση επτά γυναικών διαφόρων ηλικιών που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα “Λιμπερασιόν”. Παραπονούνται για ελλιπή προστασία και αδιαφορία της αστυνομίας. Το 2020, 90 γυναίκες δολοφονήθηκαν στη χώρα αυτή από τους συζύγους/συντρόφους τους.  Παρουσιάζουμε περιληπτικά τις καταγγελίες:

Η 42χρονη Σουλέφ από το Φινιστέρ: Μητέρα με παιδιά. Καταγγέλλει ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της επιχείρησε να την πνίξει τέσσερις φορές, ενώ η αστυνομία συνιστά να μη κάνει μηνύσεις, προκειμένου να μη “δηλητηριαστεί” περαιτέρω η κατάσταση.

Η 47χρονη Λιντί από το Σεν σεν Ντενίς: Καταγγέλλει χειροδικίες και απειλές φόνου, ακόμα και εναντίον της ανήλικης κόρης της, όταν πήγε να μπει ανάμεσα στους γονείς της για να προστατέψει τη μητέρα της.

Η 27χρονη Ωρελιά από το Αιν: Καταγγέλλει ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνικά μηνύματα από τον πρώην σύντροφό της, που την ακολουθεί επίμονα από τη δουλειά στο σπίτι της.  “Κοιμάμαι μ΄ ένα μαχαίρι δίπλα μου, άλλαξα κλειδαριές.” Έχει καταθέσει τέσσερις μηνύσεις. Την πέμπτη την αρνήθηκε η αστυνομία, που της καταλόγισε ότι έρχεται πολύ συχνά. Της σύστησαν να μπλοκάρει το τηλέφωνο. Όμως, αυτό είναι αδύνατον επειδή ο σύζυγος έχει δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί τους, ενώ χωρίς τα μηνύματα δεν έχει αποδείξεις των απειλών.

Η 72χρονη Ζοσλίν από το Λουαρέ: Μετά 30 χρόνια συμβίωσης και 15 χρόνια γάμου, “προσπάθησε να με σκοτώσει πριν τρεις εβδομάδες. Στις 11 Αυγούστου με έριξε από την καρέκλα, ξερίζωσε μια τούφα από τα μαλλιά μου, πήγε να με πνίξει”. Δικάζεται γι’ αυτό στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά εκείνη δεν έχει πού αλλού να κατοικήσει, παρά το γεγονός ότι τη συμβούλεψε η αστυνομία να μετακομίσει.

Την 36χρονη Καρόλ από το Γκάρντ, ο πρώην σύντροφός της τη χτύπησε με το αυτοκίνητο μπροστά στα δύο παιδιά τους, επειδή ήθελε να τον χωρίσει, με αποτέλεσμα να της θρυμματίσει το πόδι.

Την 36χρονη Σαρλέν από το Βαλ ντε Μαρν, θύμα επίσης ενδοοικογενειακής βίας, η αστυνομία την επέπληξε επειδή ηχογράφησε τις απειλές που δέχτηκε.

Η 36χρονη Βιρζινί από την Σεν Μαριτίμ, κακοποιήθηκε βάναυσα τον περασμένο Ιούνιο από τον πρώην σύντροφό της ενώ ταξίδευαν στην Ισπανία. Καταγγέλλει ότι στην Ισπανία η αστυνομία έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον για την προστασία της απ’ ο,τι στη Γαλλία.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>