Τη μεγαλύτερη νίκη του κόμματός του εδώ και δεκαετίες πέτυχε ο απερχόμενος Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στις χτεσινές εκλογές. Με όλα σχεδόν τα αποτελέσματα καταμετρημένα, το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει τουλάχιστον 363 έδρες στο Κοινοβούλιο, 47 περισσότερες από την προηγούμενη εκλογή, που τού δίνουν άνετη απόλυτη πλειοψηφία 37 εδρών. Ψήφους 13.941.200 και ποσοστό 43,6% .

Το Εργατικό Κόμμα υπέστη πανωλεθρία, εξασφαλίζοντας 203 έδρες και με απώλεια 59 εδρών. Οι εργατικοί πλήρωσαν την επαμφοτερίζουσα θέση τους σε σχέση με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού έχασαν παραδοσιακά τους ” προπύργια” σε όσες περιοχές είχαν ψηφίσει Brexit στο Δημοψήφισμα του 2016. Έλαβε ψήφους 10.292.054 και ποσοστό 32,2% .

Όλος αυτός ο κόσμος που ψήφιζε Εργατικούς, αντιλήφθηκε ότι στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μηχανισμός εδραίωσης του νεοφιλελευθερισμού, διεύρυνσης των ανισοτήτων και αποκλεισμού κάθε απόπειρας αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους.

Το οποίο δεσμεύονται να αποκαταστήσουν οι Συντηρητικοί μετά την απομάκρυνση από την Ε.Ε., δείχνοντας ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο σε σχέση με τη θατσερική περίοδο.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αναδειχθεί στην αρχηγία του κόμματός του με στόχο να του ξαναδώσει το κοινωνικό και φιλολαϊκό του πρόσωπο, βρίσκοντας μαζική στήριξη στα μέλη. Παραγνώρισε το γεγονός ότι ο κοινωνικός και οικονομικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκή; Ένωσης ακυρώνει το πρόγραμμα του κόμματός του, στο οποίο ο ίδιος είχε δώσει προχωρημένες θέσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πλήρωσε ακριβά την ουσιαστική προσχώρηση του κόμματός του στις λυσσαλέες απόπειρες των βρετανικών ελίτ να αποτρέψουν την εφαρμογή της λαϊκής ετυμηγορίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Αλλά και την άρνησή του ο ίδιος να πάρει σαφή θέση επί του θέματος, ενώ ταυτόχρονα δεν απέκλειε τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος.

Αντίθετα, ο σαφής και συνεπής του προσανατολισμός στο ζήτημα της εξόδου από την Ε.Ε., έδωσε τη μεγάλη νίκη στον Μπόρις Τζόνσον, ο,τι κι αν κανένας του προσάψει σε σχέση με άλλες θέσεις του.

   

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>