Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές εκκένωσαν την Αθήνα και με “συνοπτικές διαδικασίες” κατέβασαν τη σημαία τους από την Ακρόπολη. Τότε δεν υπήρχε ο σημερινός εθνικός δρόμος και η εκκένωση της Αθήνας έγινε σταδιακά στην κατεύθυνση της Ελευσίνας. Τα γερμανικά στρατεύματα που υποχωρούσαν, επιχείρησαν ως τελευταία πράξη δολιοφθοράς την καταστροφή των εγκαταστάσεων της τότε “Ηλεκτρικής Εταιρίας” στο Κερατσίνι. Αν πετύχαινε το σχέδιό τους, θα έμενε η Πρωτεύουσα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τους απέτρεψαν αγωνιστές του εφεδρικού ΕΛΑΣ στη “μάχη της Ηλεκτρικής” (ΦΩΤΟ) στις 13 Οκτωβρίου 1944. Οι ένδεκα μαχητές που έπεσαν ήταν και οι τελευταίοι νεκροί της Κατοχής στην περιοχή της Πρωτεύουσας. Στις 18 του μηνός έφτασε στην Αθήνα η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ στις 30 Οκτωβρίου απελευθερωνόταν η Θεσσαλονίκη.
Αναρτούμε και εδώ το κείμενο φυλλαδίου που μοίρασε η ΧΔ κατά την επέτειο της μάχης το 2018:
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ (1940-1944)
Και αυτόν τον Οκτώβρη τιμούμε τους αγώνες του Λαού μας κατά του «Άξονα» των σκοτεινών δυνάμεων του Ναζισμού και του Φασισμού, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην τελική συμμαχική νίκη.
Αγώνες που ξεκίνησαν με την παλλαϊκή αντίσταση στην Ιταλική επίθεση την 28η Οκτωβρίου, το ΟΧΙ του Λαού μας και το αλβανικό έπος.
Η απόκρουση των στρατευμάτων του Μουσολίνι ήταν το αποτέλεσμα αυτού του παλλαϊκού αγώνα και η πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά του Άξονα.
Ακολούθησε η επίθεση των χιτλερικών στρατευμάτων το 1941 και η τριπλή (ιταλική, γερμανική και βουλγαρική) κατοχή της χώρας. Αν και καταλήφθηκε η πατρίδα μας, το φρόνημα και η λαϊκή ψυχή παρέμειναν αδούλωτα.
Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε η Αντίσταση του ελληνικού Λαού. Ο λαός της Κρήτης πρώτος πλήρωσε με σκληρά αντίποινα τον παλλαϊκό αγώνα κατά των ναζιστών επιδρομέων. Το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη από τους ήρωες Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα ήταν από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Η Αντίσταση φούντωσε στις πόλεις και στα βουνά. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου δεν έγινε πολιτική επιστράτευση το 1943, χάρη στις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού της Αθήνας, που κατέστρεψε τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Το τίμημα ήταν πανάκριβο για τον ελληνικό Λαό. Εκατοντάδες χωριά ισοπεδώθηκαν με σφαγές αμάχων, αγωνιστές βασανίστηκαν στα κολαστήρια της Γκεστάπο και των Ες Ες και εκτελέστηκαν μαζικά. Και μαζί ο Ορθόδοξος κλήρος, ακολουθώντας την αγωνιστική παράδοση του 1821 και των εθνικών αγώνων, στάθηκε στο πλευρό του αγωνιζόμενου Λαού. Μοναστήρια πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν από τους κατακτητές επειδή έκρυβαν αντιστασιακούς πατριώτες.
Το 1944, παρά το ότι η Γερμανία είχε ηττηθεί στο ανατολικό μέτωπο και υποχωρούσε, όλο και αγρίευε το θηρίο της ναζιστικής Κατοχής. Άνθρωποι που επέζησαν όλη σχεδόν την Κατοχή, έχασαν τη ζωή τους λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση. Τα μπλόκα του Αυγούστου 1944 στις λαϊκές γειτονιές (Καισαριανή,Κοκκινιά) ακολούθησαν οι εκτελέσεις του Σεπτεμβρίου, με πιο γνωστές αυτές της Λέλας Καραγιάννη και της Ηρώς Κωνσταντοπούλου. Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με τη σφαγή στο Αιγάλεω, την εκτέλεση 31 πατριωτών και τον εμπρησμό του συνοικισμού του Αγίου Γεωργίου, όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο άλλοι 65.
Στις 13 Οκτωβρίου 1944, μια μέρα μετά την υποστολή της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη, έγινε η μάχη της «Ηλεκτρικής» στο Κερατσίνι, όπου ο ΕΛΑΣ απέτρεψε την καταστροφή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής από τους Γερμανούς που υποχωρούσαν. Οι ένδεκα μαχητές που έπεσαν ήταν και οι τελευταίοι νεκροί της Κατοχής στην περιοχή της Πρωτεύουσας. Στις 30 Οκτωβρίου απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη.
Η Χριστιανική Δημοκρατία κλίνει ευλαβικά το γόνυ και τιμά όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασισμό και στο ναζισμό το 1940-44, αγωνιζόμενοι στο αλβανικό μέτωπο, καθώς και στον αντικατοχικό αγώνα, μόνοι τους είτε μέσα από οργανώσεις: ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ, ΠΕΑΝ και άλλες μικρότερες.
Η θυσία τους είναι παράδειγμα φωτεινό για το σήμερα, που η πατρίδα μας ζει μια νέου τύπου Κατοχή το ίδιο σκληρή και το ίδιο απάνθρωπη. Σήμερα η λαϊκή κυριαρχία, η εθνική ανεξαρτησία και η λειτουργία της Δημοκρατίας έχουν καταλυθεί από την γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δικτατορία των αγορών.
Το αδούλωτο φρόνημα, το πνεύμα θυσίας και η στράτευσή μας στο όραμα μιας κοινωνίας με ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη είναι που χρειάζεται στις μέρες μας, όπου η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία προάγει το αντιχριστιανικό πνεύμα της φιλαυτίας, της ατομοκρατίας και της αδιαφορίας για τα κοινά.
Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος στη χαμένη μας ζωή. Να αναστήσουμε τα όνειρά μας και το κάθε μας γιατί.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΩΤΟ Χαρακτικό του Σπύρου Βασιλείου

