Σε ψήφισμά του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 10ο Συνέδριο της Χριστιανικής Δημοκρατίας διαμαρτύρεται για την πολιτική της Ε.Ε. : Σε σχέση με τον πόλεμο της Ουκρανίας όπως και με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική λιτότητας που σε συνδυασμό με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, έχει ως συνέπεια την απαξίωση των δομών κοινής ωφέλειας στην Ε.Ε., συγκαταλέγεται στα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.     

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ 10ουΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Το 10ο τακτικό Συνέδριο του Κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας που συνεδριάζει στην Αθήνα στις 11 και 12 Μαρτίου διαμαρτύρεται εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους ακόλουθους λόγους:
1. Ενόψει:
• του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία της δυστυχίας και των απωλειών που αυτός προκαλεί στους πληθυσμούς που άμεσα εμπλέκονται
• των δυσμενών οικονομικών του επιπτώσεων στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο.
• ιδίως του κινδύνου, όσο πιο πολύ ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται, να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πυρηνικό ολοκαύτωμα
Καταδικάζουμε μαζί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο της χώρας αυτής και συνακόλουθα την εμπλοκή των λαών της Ευρώπης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ζητάμε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και των κυρώσεων και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Επισημαίνουμε το γεγονός, ότι υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα να εξευρεθεί ειρηνική λύση στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες αν και υπογράφηκαν, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ με συνυπαιτιότητα κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ε.Ε.
Πανευρωπαϊκή συνεργασία στη βάση της ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης μπορεί να υπάρξει μόνον από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια, αφού γεωγραφικά και πολιτιστικά, η Ρωσία είναι μέρος της Ευρώπης.
2. Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, μαζί με άλλες αιτίες, είναι και αποτέλεσμα της μεθοδευμένης υποβάθμισης των κοινωφελών υποδομών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
• Με την πολιτική των οικονομικών περικοπών και τις λιτότητας, κατ’ εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Οι περικοπές που επιβάλλουν οι λογιστές των Βρυξελλών έχουν ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος από το «εξοικονομούμενο». Ιδίως με την υποβάθμιση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας που αποδείχθηκαν ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία του Κορωνοϊού.
• Με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στο όνομα του «ελεύθερου ανταγωνισμού», προκειμένου το παρασιτικό κεφάλαιο να μπορεί να κερδοσκοπεί με μηδαμινό κόστος, εκμεταλλευόμενο τις έτοιμες υποδομές που έχουν δημιουργηθεί με τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών. Σε ανάλογα καταστρεπτική υποβάθμιση των κοινωφελών υποδομών έχει οδηγήσει η εμπορική εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες, αφού στην περίπτωση αυτή, πρώτη προτεραιότητα είναι το κέρδος σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πολύνεκρο δυστύχημα της πτώσης της «Γέφυρας Μοράντι» στην Γένοβα της Ιταλίας λόγω πλημμελούς συντήρησης παρά τη μεγάλη κερδοφορία του ιδιώτη που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρόμων.
Ζητάμε οι οποιοιδήποτε δημόσιοι οικονομικοί περιορισμοί να μην αφορούν τη λειτουργία των οργανισμών κοινής ωφέλειας των χωρών της Ε.Ε.
Αθήνα 11 Μαρτίου 2023
Για το 10ο Συνέδριο της ΧΔ
Το Προεδρείο του Συνεδρίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>