Με αφορμή την επέτειο του εορτασμού της Επανάστασης του 1821, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Στις 25 Μαρτίου είναι διπλή η γιορτή: Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δηλαδή του καλού νέου για τη σωτηρία και την απελευθέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας με την αναγγελία της γέννησης του Χριστού. Και ταυτόχρονα της απελευθέρωσης του ελληνικού λαού από τον τυραννικό οθωμανικό ζυγό τετρακοσίων χρόνων.
  2. Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες έχασαν την ανεξαρτησία τους με την πτώση του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους, φρόντισαν να επιβιώσουν στο καθεστώς της οθωμανικής κατοχής, αλλά ταυτόχρονα δεν παραιτήθηκαν από την πίστη και την ελπίδα ότι θα ανακτούσαν τη χαμένη τους ελευθερία. Με σταθερό σημείο αναφοράς την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και συνεκτικό δεσμό την Ορθόδοξη Εκκλησία.
  3. Για το λόγο αυτό και η Επανάσταση ξεκίνησε με σύνθημα «Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία» και τα συντάγματα του ελληνικού κράτους ψηφίζονται από τότε «Στο όνομα της αγίας και ομοουσίου Τριάδος». Η αναφορά αυτή δεν συνιστά διάκριση υπέρ της επικρατούσας θρησκείας, αλλά πολιτικό σύνθημα και προτροπή για καθεστώς ελευθερίας και δικαιοσύνης για όλους.
  4. Το όραμα των Επαναστατών δεν ήταν μόνον η πολιτική ανεξαρτησία, αλλά και η δημιουργία μιας κοινωνίας ελεύθερης και δίκαιης, με σημείο αναφοράς το κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου. Όπως έγραφε ο ιδρυτής της ΧΔ Νίκος Ψαρουδάκης στις 20.3.1967 στην εφημερίδα μας, «Το 1821 άρχισε ο αγώνας της απελευθερώσεως, και ο αγώνας αυτός δεν έχει λήξει. Το έργο του 1821 είναι ημιτελές. Πρέπει να το ολοκληρώσουμε. Πλάι στην πολιτική ελευθερία που μας έδωσε, πρέπει ν’ αγωνισθούμε και για πνευματική και οικονομική (κοινωνική) ελευθερία. Σ’ αυτόν τον αγώνα καλεί την Νέα Γενιά η «Χριστιανική Δημοκρατία». Το 1821 αγωνίσθηκε «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος της ελευθερία.» Χωρίς την αλήθεια του Χριστού ελευθερία δεν αποκτάται: Οι λαοί που δεν κυβερνούνται από το Θεό, κυβερνούνται από τυράννους. Χρειαζόμαστε μια καινούργια 25η Μαρτίου.» 
  5. Εάν οι Επαναστάτες του 1821 ήταν «ρεαλιστές» όπως σήμερα θέλει να λογίζεται το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, θα είχαμε ακόμα Τουρκοκρατία, με δεδομένο ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν συντριπτικοί εις βάρος τους. Θα έλεγαν δηλαδή, για να παραφράσουμε ένα σύγχρονο σύνθημα πέριξ του Ακραίου Κέντρου, “Μένουμε Οθωμανική Αυτοκρατορία”. Με μια πανίσχυρη αυτοκρατορία και την «χριστιανική Ευρώπη», κυριαρχημένη από την «Ιερά Συμμαχία», στο πλευρό της. Όμως, ο επαναστατικός αγώνας των Ελλήνων άντεξε απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας και ανέτρεψε τους διεθνείς συσχετισμούς υπέρ της Επανάστασης.
  6. Το Εικοσιένα είναι μια οριακή στιγμή, που γέννησε ο πόθος της ελευθερίας, που έπεσε σαν τη βροχή μέσα σε όλο το έθνος, όπως αναφέρει ο Αρχιστράτηγος Θοδωρής Κολοκοτρώνης. Ήταν περισσότερο η ψυχή παρά τα υλικά μέσα που το γέννησαν. Είναι γεγονός ότι η Επανάσταση στη διάρκειά της περιορίστηκε ως προς τις στοχοθεσίες της, η “ποιότητα της ελευθερίας” ελαττώθηκε, όπως ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης παραδέχτηκε. Αν και στην αρχή κλήθηκαν “και Ρωμιοί και Τούρκοι και Αρμένιοι”, κατά του Σουλτάνου, αργότερα η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων κατόρθωσε να περιορίσει το στόχο σε ένα βασίλειο στο Μωριά και τη Στερεά Ελλάδα στη βάση της νεωτερικής αρχής “ένα έθνος, ένα κράτος”. Επίσης, υπήρξαν και μεγάλα λάθη, έριδες και ενέργειες υπερβολικά παρορμητικές. Είναι όμως αναμφίβολο ότι επρόκειτο για μια τιτάνια προσπάθεια που δείχνει τη δύναμη του δικαίου, καθώς και την επίκληση της θείας βοήθειας εκ μέρους του Τριαδικού Θεού στην προσπάθεια που καταβάλλει ο άνθρωπος με τα δικά του μέσα να το βρει.
  7. Η Επανάσταση του 1821 που γιορτάζουμε μας διδάσκει ότι δεν υπάρχουν «μονόδρομοι» για κανέναν λαό, από τη στιγμή που δεν τους αποδέχεται και έχει πίστη ότι ο υπέρ ελευθερίας αγώνας θα αποδώσει. Η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας με την επιστροφή στις εκλεγμένες κυβερνήσεις όλων των εξουσιών που έχουν μεταβιβαστεί στους ανεξέλεγκτους γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι στόχοι εφικτοί.

Στο πνεύμα της Επανάστασης του 1821, η Χριστιανική Δημοκρατία αγωνίζεται για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη με σημείο αναφοράς το κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>