Τους 3557 έχουν φτάσει οι καταγεγραμμένοι τραυματίες από την αστυνομική καταστολή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 264 παιδιά και έφηβοι, και 359 με ζημιές στα μάτια, στους οποίους περιλαμβάνονται 23 με ολική απώλεια όρασης στο ένα μάτι, όπως μεταδίδει το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina*.
Oι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή την αύξηση του εισιτηρίου του υπόγειου σιδηρόδρομου, και ριζοσπαστικοποιήθηκαν, με κεντρικό αίτημα την αντικατάσταση του χουντικού Συντάγματος Πινοσέτ. Η δεξιά Κυβέρνηση Πινιέρα, έχει κάνει υποχωρήσεις που δεν κρίνονται ικανοποιητικές, και εξάγγειλε δημοψήφισμα για τις 26 Απριλίου 2020, με πρώτο ερώτημα αν επιθυμούν τη σύνταξη νέου Συνάγματος και δεύτερο τον τρόπο επιλογής της συντακτικής συνέλευσης.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα στη εφημερίδα Monde Diplomatique του Δεκεμβρίου 2019:

“Μέχρι να μαυρίσουν οι χιλιανοί δρόμοι από το πλήθος τούτες τις τελευταίες εβδομάδες, οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί αρχηγοί που μένουν γαντζωμένοι σαν σε σωσίβιο στο δόγμα “λιγότερο Κράτος και περισσότερη ελευθερία επιχειρηματικής δραστηριότητας”, εξηγούσαν ότι ένα θαύμα είχε γίνει στη Χιλή…εμφανίζοντας ως ακλόνητη απόδειξη γι’ αυτό τα αριθμητικά μεγέθη της ανάπτυξης και τις οικονομικές στατιστικές, που χειροκροτούν το Δ.Ν.Τ. και η Διεθνής Τράπεζα(…)

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ένα πραξικόπημα ανέτρεπε τη χιλιανή δημοκρατία. Μια σκληρή δικτατορία εγκαταστάθηκε στο Σαντιάγο, όπου κρατήθηκε δέκα έξι χρόνια…Όχι για να αποκαταστήσει τη τάξη που κινδύνευε, ή να σώσει την πατρίδα από τις κομμουνιστικές απειλές. Το σχέδιο που προκάλεσε το πραξικόπημα ήταν να τεθούν σε εφαρμογή οι θεωρίες των γκουρού του νεοφιλελευθερισμού, εμπνευσμένες από τον Μίλτον Φρίντμαν και τη σχολή του Σικάγου. 

Η πολιτικο-στρατιωτική δικτατορία πέτυχε τους στόχους της: Τους συμπεριέλαβε σε ένα Σύνταγμα του οποίου το κείμενο κατοχυρώνει το οικονομικό μοντέλο που επιβλήθηκε με τη βία και το αναδεικνύει σε προσδιοριστικό της χώρας. Κανένα κράτος της Λατινικής Αμερικής δεν έχει μια πυξίδα τόσο πιστά προσαρμοσμένη στην καλοπέραση μιας μειοψηφίας και στην περιφρόνηση του υπόλοιπου πληθυσμού.

Με την “επιστροφή της Δημοκρατίας” ή, για να ακριβολογούμε, “τη χιλιανή μετάβαση προς τη Δηημοκρατία”, από το 1990 και μετά, οι κανόνες του παιχνιδιού δε έχουν αλλάξει. Το Σύνταγμα της δικτατορίας έχει ρετουσαριστεί χωρίς ν’ αλλάξει ουσιαστικά. Όλες οι κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς και της δεξιάς που διαδέχθηκαν η μία την άλλη, διατηρούν ως “άγιο των αγίων” το οικονομικό μοντέλο, ενώ η εξαθλίωση γίνεται γάγγραινα σε όλο και περισσότερα στρώματα της κοινωνίας. 

Αν σ’ ένα γεύμα έχετε δύο πρόσωπα και δύο γλυκά, από στατιστικής πλευράς αντιστοιχεί ένα γλυκό στο κάθε πρόσωπο. Ακόμα κι αν το ένα από τα δύο φάει και τα δύο, χωρίς ν’ αφήσει τίποτα στο άλλο. …

Στη Χιλή το νερό ανήκει σε μια χούφτα πολυεθνικές. Όλο το νερό. Των ποταμών, των λιμνών και των παγετώνων..”  

Εδώ φαίνεται και η αξία της αρθρογραφίας του Νίκου Ψαρουδάκη στη “Χριστιανική” του 1973 , που απέρριπτε την παπαδοπουλική “φιλελευθεροποίηση” στο σύνολό της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι με κανένα τρόπο δεν έπρεπε η δικτατορία να νομιμοποιηθεί πολιτικά, με εκλογές που θα γίνονταν με την ισχύ του “Συντάγματος” της δικτατορίας…

Στο πρωτοσέλιδο της “Χριστιανικής” εκείνης της περιόδου προβάλλονται ταυτόχρονα ως πρώτη είδηση το αιματηρό πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου κατά του εκλεγμένου Προέδρου Αλλιέντε, καθώς και το κύριο άρθρο του Νίκου Ψαρουδάκη, που επισήμαινε την παγίδα της ” πολιτικοποίησης”  της δικτατορίας, η οποία στόχο είχε την πολιτική της νομιμοποίηση. Κάτι που όχι μόνο πέτυχε ο Πινοσέτ έως το 1989, αλλά και να παραμένει μέχρι σήμερα σε ισχύ το Σύνταγμα που εκείνος επέβαλε.   

  • Φωτογραφία των διαδηλώσεων στο κείμενο:  από “Prensa Latina”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>