• ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Φονική ισραηλινή αεροπορική επίθεση με πύραυλο στο μοναστήρι του αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα οκτώ άνθρωποι και πολλοί να τραυματιστούν. Για έγκλημα πολέμου κάνει λόγο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κ. Αλέξιος, που είναι και ηγούμενος της Μονής, «Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς…Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν». Συμπλήρωσε ότι στο μοναστήρι έχουν καταφύγει  πάνω από 400 άτομα.

Η Μονή βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και το καθολικό της είναι από τις πιο παλιές χριστιανικές εκκλησίες. Σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, επισκόπου Γάζας τον 5ο αιώνα. Είναι κοντά στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, όπου έγινε η πολύνεκρη επίθεση πριν δύο ημέρες.

Οι Χριστιανοί στη Γάζα, Ορθόδοξοι οι περισσότεροι, ανέρχονταν σε 7000 έως το 2007, όταν ανέλαβε η Χαμάς πραξικοπηματικά την εξουσία. Έκτοτε, έχουν περιοριστεί στους χίλιους.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη του για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το εκκλησιαστικό του συγκρότημα στην πόλη της Γάζας.

Το Πατριαρχείο τονίζει ότι η στοχοποίηση εκκλησιών και των θεσμών τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Παρά την προφανή στόχευση των εγκαταστάσεων και των καταφυγίων του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων εκκλησιών – συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου της Επισκοπικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, άλλων σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων – το Πατριαρχείο, μαζί με τις άλλες εκκλησίες, παραμένει προσηλωμένο στην εκπλήρωση του θρησκευτικού και ηθικού καθήκοντός του για την παροχή βοήθειας, υποστήριξης και καταφυγίου σε όσους έχουν ανάγκη. εν μέσω συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων για εκκένωση αυτών των θεσμών πολιτών και των πιέσεων που ασκούνται στις εκκλησίες από αυτή την άποψη.

Το Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον, ριζωμένο στις χριστιανικές αξίες του, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα τόσο σε καιρό πολέμου όσο και ειρήνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>