«Καλή Ανάσταση» ευχήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, υποδεχόμενος στο υπουργείο τον Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμο, κατά την εθιμοτυπική συνάντησή τους, την Τρίτη (23/4, )όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής. Ο κ.  Πιερρακάκης μίλησε για «σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας». Συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που είστε εδώ. Όπως γνωρίζετε η σχέση του Υπουργείου με την Εκκλησία είναι ιστορική, έχει έναν βαθύ συμβολισμό, ανάγεται στην ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Βεβαίως, όπως έχετε πει και εσείς πάρα πολλές φορές, αποσκοπούμε στο ίδιο, Πολιτεία και Εκκλησία, στο καλό του ελληνικού λαού. Και ακριβώς γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ μας, πάντοτε με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας, πάντοτε, όμως, και με πνεύμα συναλληλίας. Και υπό αυτή την έννοια, Μακαριώτατε, και για να κλείσω αυτό το σύντομο καλωσόρισμα, μιας και πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη ευχή από αυτές τις δύο λέξεις, οι οποίες ήδη ξεκινούν να ακούγονται σε όλη τη χώρα: Καλή Ανάσταση».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ανταπαντώντας εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση και ευχαρίστησε που του δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές: «Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολος ο δρόμος, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, από διάφορους χώρους και είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές να τα αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό χρειάζονται και οι κατά καιρόν συναντήσεις. Εγώ, δε, χαίρομαι ιδιαίτερα διότι μου θυμίζει και η παρουσία σας και το όνομά σας, χρόνια παλιά, τότε που ήμουν καθηγητής στην εκπαίδευση και ήταν μαθητής μου ο πατέρας σας. Έτσι, λοιπόν, έχω κι αυτά να θυμηθώ» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε «καλή δύναμη στον λαό πρώτα από όλα, σε όλους όσοι εργάζονται για την ειρήνη και την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων – και ακόμα περισσότερο που είμαστε μαζί εδώ, συνεργασία, διότι η συνεργασία είναι το καλύτερο μέσο, το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν κάθε φορά». Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε σε όλους «δύναμη, υγεία και να περάσουμε ένα ειρηνικό, όμορφο Πάσχα με τους δικούς μας, τις οικογένειές μας, όλη την πατρίδα μας».
Εξερχόμενος του υπουργείου και σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιθέσεις σε πολιτικούς με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι σωστές. Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή. Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της».

Εξάλλου, αύριο Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Θήβα. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων, στον οποίο αντέδρασε έντονα η Ιερά Σύνοδος.

 

Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος: Το θέμα δεν έχει κλείσει

 

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος μιλώντας στον «Σκάι» χθες  (24/04) είπε ότι «δεν έχει κλείσει για την Εκκλησία το ζήτημα με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια». Όπως είπε ο Μητροπολίτης, «η Εκκλησία εξ’ αρχής τοποθετήθηκε απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, με τον πλέον ευγενέστατο τρόπο. Είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει αποδεκτό, γιατί είναι αντίθετο προς την ταυτότητά της, προς την διδασκαλία της, προς το περιεχόμενο της πίστης της», προσθέτοντας πως «αυτό δεν μπορεί η Εκκλησία να το αλλάξει με κανέναν τρόπο.

»Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Η Εκκλησία δεν είναι à la carte κάθε φόρα. Τι θέλουμε να της λέμε, κάνε αυτό και κάνε εκείνο».

Σχετικά με παροτρύνσεις κληρικών για επιθέσεις σε πολιτικούς, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε πως «αυτό μπορεί να είναι μια προσωπική τοποθέτηση ενός ιερέως, ενός κληρικού. Δεν είναι η τοποθέτηση της επίσημης Εκκλησίας».

Σχετικά με την κοινή επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Δήλεσι, ο κ. Χρυσόστομος ξεκαθάρισε πως το χάσμα δεν θα κλείσει: «Δεν νομίζω ότι η κοινωνία σήμερα μπορεί να αποδεχθεί ένα τέτοιο νομοθέτημα.

»Οι άνθρωποι, που πιστεύουν και βρίσκονται στην Εκκλησία, δεν μπορούν ποτέ να αποδεχθούν μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Σας το λέω ξεκάθαρα».

«Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τη σχέση, που μπορεί να έχει κάποιος σε επίπεδο γάμου. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Η Εκκλησία τους δέχεται όλους, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί νομικά ένας γάμος», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος, ενώ στον αντίλογο πως αυτός είναι νόμος τους κράτους είπε πως «καλά έκανε, αλλά η Εκκλησία δεν πρόκειται πότε να το αποδεχθεί και να το αναγνωρίσει».

 

 

Στοιχεία από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας (Μάκης Αδαμόπουλος),  romfea.gr και «Ναυτεμπορική»
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>