• Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ TEHRAN TIMES META ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΑΣΣΑΝΤ.
• ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
• ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (Hayat Tahrir al-Sham -HTS) υπό τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει γεωπολιτικούς στόχους στη Συρία. Εξάλλου, η Άγκυρα δεν θέλει να δει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές, να αποκτούν περισσότερα εδάφη στη Συρία. Η ευρασιατική χώρα παλεύει επίσης με τον υψηλό αριθμό Σύριων προσφύγων στη χώρα. Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει τώρα να επιστρέψει τους πρόσφυγες στη Συρία για να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην τουρκική οικονομία. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο κανόνας του HTS θα βοηθήσει την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της.
Σε ανάλυση του του Σαχρόχ Σαγέι στην αγγλόφωνη ιρανική εφημερίδα «Τεχράν Τάιμς» μετά τη πτώση της διακυβέρνησης Άσαντ τονίζεται μεταξύ άλλων:
Ο Άσαντ έφυγε, η Συρία στο λυκόφως. Ο Πρωθυπουργός της Συρίας πρόκειται να εποπτεύει τους κρατικούς φορείς μέχρι τη μετάβαση.
Η πτώση της συριακής κυβέρνησης ανέδειξε το επισφαλές μέλλον της μεσογειακής χώρας εν μέσω του συνεχιζόμενου χάους.
Ένοπλες ομάδες, υπό την ηγεσία της HTS που έλεγχαν μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας για χρόνια, εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στις 27 Νοεμβρίου.
Κατέλαβαν μερικές μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις, όπως το Χαλέπι, η Χάμα και η Χομς και μπήκαν στην πρωτεύουσα Δαμασκό τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ένοπλοι άνδρες που εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση της Συρίας ανακοίνωσαν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Ο πρόεδρος πιστεύεται ότι έφυγε από τη χώρα για μια άγνωστη τοποθεσία.
Ο αρχηγός του HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι δήλωσε την Κυριακή ότι οι κρατικοί θεσμοί θα εποπτεύονται από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκάζι Τζαλάλι μέχρι να παραδοθούν.
Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε θέατρο για ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το χάος στη χώρα.
Ορισμένες περιφερειακές και δυτικές χώρες καλωσόρισαν την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης. Μερικοί άνθρωποι στη Συρία γιόρτασαν επίσης την αποπομπή του Άσαντ. Ωστόσο, οι ανησυχίες αυξάνονται εν μέσω μιας χαοτικής κατάστασης στη χώρα.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι άνθρωποι στη Δαμασκό έσπευσαν να προμηθευτούν προμήθειες. Ανέφερε ότι πολλά καταστήματα στην πρωτεύουσα έχουν κλείσει και αυτά που παραμένουν ανοιχτά έχουν ξεμείνει από βασικά είδη όπως η ζάχαρη. Τα είδη έχουν επίσης πωληθεί σε τριπλάσια τιμή από την κανονική.
Το AP είπε επίσης ότι χιλιάδες άλλοι έχουν πάει στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι Λιβανέζοι συνοριακοί αξιωματούχοι έκλεισαν την κύρια συνοριακή διέλευση της Μασνάα αργά το Σάββατο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας σε πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν.
Με ρίζες στην «Αλ Κάιντα» οι ομάδες που κατέλαβαν την εξουσία
Πρώτα απ’ όλα, ο ρόλος των ένοπλων ομάδων στον καθορισμό του μέλλοντος της Συρίας θα πρέπει να τεθεί υπό στενό έλεγχο. Το HTS έχει τις ρίζες του στην Αλ Κάιντα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως, ο Αλ-Τζολάνι επιδίωξε να μεταμορφώσει τη δημόσια εικόνα της ομάδας κόβοντας τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Υποσχέθηκε να ασπαστεί τον πλουραλισμό και τη θρησκευτική ανοχή. Οι δεσμεύσεις και οι παρατηρήσεις του Αλ Τζολάνι έχουν προκαλέσει υποψίες. Η Αλ Κάιντα και το ISIL, γνωστά και ως ISIS και Daesh, διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα στη Συρία στον απόηχο των αναταραχών στη χώρα που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη του 2011.
Τέχνασμα το «μετριοπαθές» πρόσωπο του Αλ-Τζολάνι;
Οι χειρονομίες του Αλ Τζολάνι φαίνεται να είναι ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων με στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από την προηγούμενη συμπεριφορά των μελών της ομάδας του. Ο κανόνας του HTS μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση τρομοκρατών και εξτρεμιστών που προκάλεσαν όλεθρο στην περιοχή για χρόνια. Δεύτερον, το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Η απουσία μιας σταθερής κεντρικής κυβέρνησης θα μπορούσε να φέρει τους Σύρους εναντίον του άλλου, βυθίζοντας τη χώρα στο απόλυτο χάος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αιματοχυσία με περιφερειακές συνέπειες.
Η Wall Street Journal αποκάλυψε το 2015 ότι το Ισραήλ άνοιξε τα σύνορά του με τη Συρία για να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το παρακλάδι της Μέτωπο Νούσρα.
Δεν θα είχαν επικρατήσει χωρίς τουρκική στήριξη
Τρίτον, οι ένοπλες ομάδες δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξεκινήσουν την αστραπιαία επίθεσή τους και να καταλάβουν εδάφη στη Συρία χωρίς ξένη υποστήριξη. Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει γεωπολιτικούς στόχους στη Συρία.Εξάλλου, η Άγκυρα δεν θέλει να δει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές, να αποκτούν περισσότερα εδάφη στη Συρία. Η ευρασιατική χώρα παλεύει επίσης με τον υψηλό αριθμό Σύριων προσφύγων στη χώρα. Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει τώρα να επιστρέψει τους πρόσφυγες στη Συρία για να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην τουρκική οικονομία. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο κανόνας του HTS θα βοηθήσει την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της. Το Ισραήλ μαζί με ορισμένες από τις χώρες του Περσικού Κόλπου και τα δυτικά κράτη έχουν υποστηρίξει επίσης αντι-συριακές μαχητικές ομάδες όπως το HTS. Κατά συνέπεια, η Συρία μπορεί να μετατραπεί σε θέατρο για ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το χάος, ωστόσο ο συριακός πληθυσμός θα επιβαρυνθεί με σημαντικό κόστος τέτοιων επεμβάσεων.
Αποφεύγουν να πάρουν θέση για τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα
Τέταρτον, η δυσαρέσκεια εναντίον του Ισραήλ για τον γενοκτονικό του πόλεμο στη Γάζα έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά το HTS και οι σύμμαχοί του δεν έχουν ακόμη δηλώσει δημόσια τη στάση τους σχετικά με το Ισραήλ. Οι μαχητές που κατέλαβαν τμήματα της Συρίας μετά το χάος που δημιούργησε η Αραβική Άνοιξη, δεν έριξαν ούτε μια σφαίρα προς το Ισραήλ. Το 2015, η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Ισραήλ άνοιξε τα σύνορά του με τη Συρία για να παράσχει ιατρική περίθαλψη σε τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το παρακλάδι της Μέτωπο Νούσρα που είχαν τραυματιστεί σε μάχες. Η διάσημη αμερικανική εφημερίδα ανέφερε εκείνη την εποχή ότι το Μέτωπο Νούσρα «δεν έχει ενοχλήσει το Ισραήλ από τότε που κατέλαβε τη συνοριακή περιοχή το περασμένο καλοκαίρι» κατά μήκος των Υψωμάτων του Γκολάν.
Το Μέτωπο Nusra δημιουργήθηκε το 2012 από το ISIL από το οποίο αποσχίστηκε ένα χρόνο αργότερα και δήλωσε πίστη στην Αλ Κάιντα. Διέκοψε τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα και ενώθηκε με άλλες φατρίες για να μετονομαστεί σε HTS το 2017.
Προς το παρόν, η απροθυμία του HTS να υιοθετήσει μια σκληρή θέση απέναντι στα ισραηλινά εγκλήματα δείχνει ότι υπάρχει τιμή μεταξύ των κλεφτών! Εάν το HTS αποφασίσει να μετατρέψει τη Συρία σε Ισραηλινό προτεκτοράτο, οι άνθρωποι δεν θα μείνουν σιωπηλοί μπροστά στο αυξανόμενο αντικαθεστωτικό αίσθημα.
Η αποτυχία σχηματισμού μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία θα δημιουργήσει μια πυριτιδαποθήκη, οι συνέπειες του οποίου θα επεκταθούν σε ολόκληρη την περιοχή. Τέτοιες επιπτώσεις θα επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στα συμφέροντα των περιφερειακών χωρών. Αναμφίβολα, η αναταραχή στη Δυτική Ασία θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.