ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3-“ΚΑΫΜΟΣ” ΤΗΣ ΝΔ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Άρχισε στη  αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη Βουλή. Όμως, για πρώτη φορά, η αναθεωρητική Βουλή έχει διαφορετική πλειοψηφία από την προτείνουσα, οπότε τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η σημερινή (Αναθεωρητική) Βουλή δεσμεύεται από το περιεχόμενο της προτεινόμενης αναθεώρησης, ή εάν μπορεί να αναθεωρήσει κατά την κρίση της τα προς αναθεώρηση άρθρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που πλειοψηφούσε τάχθηκε υπέρ της δεσμευτικότητας των προτάσεων της προτείνουσας Βουλής, ένώ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Μέρα25 τάχθηκαν υπέρ της απεριόριστης δυνατότητας της παρούσας αναθεωρητικής Βουλής να καθορίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε τη διαδικασία, κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον αποτελεσμάτων αντίθετων με τα επιδιωκόμενα, ιδίως ως προς τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η ΝΔ εξέφρασε την πικρία της που δεν περιλήφθηκαν στην αναθεώρηση διατάξεις όπως το άρθρο 2, στο οποίο επιθυμούσε να κατοχυρωθεί συνταγματικά ο λεγόμενος “ευρωπαϊκός προσανατολισμός” της χώρας και το άρθρο 16, με το οποίο απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Από τη συζήτηση επί της ουσίας, φαίνεται να μη συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο προτάθηκε να διαμορφωθεί ως εξής:

Άρθρο 3
Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.
Ερμηνευτική δήλωση: Η αναγνώριση επικρατούσας θρησκείας δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων

Σήμερα, έχει ως εξής:

Άρθρο 3
1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού· τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ’ (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν το επιχείρημα ότι με την πρότασή τους καταργείται η διαπλοκή Κράτους-Εκκλησίας και διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της τελευταίας.

Όμως, η εμπειρία δείχνει ότι το νομικό καθεστώς δεν επηρεάζει την πραγματική κατάσταση. Στη Γαλλία του αυστηρού διαχωρισμού από το 1905, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία παραμένει πανίσχυρη, όπως έδειξαν και τα εμπόδια που μπήκαν στη δίωξη του καρδιναλίου της Λυών Μπαρμπαρέν για συγκάλυψη σκανδάλου παιδεραστίας. Και στη Ρωσία, ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας παραμένει όπως νομοθετήθηκε από τους Μπολσεβίκους το 1917, αλλά η διασύνδεση διοικούσας Εκκλησίας και πολιτικής εξουσίας είναι παραπάνω από φανερή. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η αγγλικανική εκκλησία δεν είναι απλώς “επικρατούσα”, αλλά επίσημη κρατική με επικεφαλής τη Βασίλισσα, κανείς δεν θέτει ζήτημα διακρίσεων.

Όμως,, η εσφαλμένη άποψη ότι το προοίμιο και τα -εκκλησιαστικώς ευαίσθητα- άρθρα του Συντάγματος ιδρύουν διακρίσεις υπέρ της Επικρατούσας Θρησκείας τροφοδοτείται από το σκεπτικό των πρόσφατων αποφάσεων του Σ.τ.Ε. για τα Θρησκευτικά που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Και την επόμενη φορά, μπορεί να υπάρξουν συσχετισμοί για αναθεώρηση πολύ πιο ριζική από την προταθείσα.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>