ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

 

Στις 16.9.24 η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε σε ακραία φτώχεια το 2023. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε  τη θέση της χώρας μας ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε με βάση το ύψος του ποσοστού αυτού το 2023 σε σχέση με το 2015.

Το ποσοστό του πληθυσμού σε στέρηση προκύπτει από τη διαίρεση του πληθυσμού που βρίσκεται σε στέρηση δια του συνολικού πληθυσμού. Η μείωση του ποσοστού αυτού εξαρτάται από τη μείωση του πληθυσμού σε στέρηση και από τη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) του συνολικού πληθυσμού.

Σε ακραία φτώχεια βρίσκεται ένα άτομο ή οικογένεια όταν δεν μπορεί να  απολαμβάνει 7 από ένα κατάλογο υλικών αγαθών και υπηρεσιών όπως: γεύμα με κρέας ή ψάρι ή χωρίς κρέας και ψάρι κάθε δεύτερη μέρα,  επαρκή θέρμανση, ιδιωτικό αυτοκίνητο,  ιντερνέτ,  αντικατάσταση παλιών ρούχων ή παπουτσιών, έξοδο με φίλους για φαγητό, διακοπές για μια εβδομάδα, χρόνο για διασκέδαση, λίγα χρήματα για δικά του έξοδα κλπ.

Πίνακες με τα ποσοστά του πληθυσμού σε ακραία υλική ή κοινωνική στέρηση με τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, τον αριθμό αυτών που τη βιώνουν και το συνολικό πληθυσμό δεν χωράει στο άρθρο αυτό. Για το λόγο αυτό θα δώσουμε τα στοιχεία για τα 4 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονταν στις 4 πρώτες θέσεις με το υψηλότερο ποσοστό (με διαφορετική σειρά) τόσο το 2015 όσο και το 2023 και για την Ε.Ε.27 ως σύνολο. Τα κράτη αυτά είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους Πίνακα δίνεται σε χιλιάδες ο πληθυσμός σε στέρηση τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία  και την  Ε.Ε.27 ως σύνολο το 2015, στη 2η στήλη το έτος 2023 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή του. Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για το συνολικό πληθυσμό και στην 3η τα ποσοστά του πληθυσμού σε στέρηση.

 

 

 

 

 

Από τον Πίνακα φαίνεται ότι το 2023 σε σχέση με το 2015:

  • Η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού σε στέρηση σημειώθηκε στην Ουγγαρία και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα.
  • Ο πληθυσμός αυξήθηκε στην Ουγγαρία και στην Ε.Ε.27 ενώ στις τρεις άλλες χώρες μειώθηκε. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Βουλγαρία και ακολουθούν η Ρουμανία και η Ελλάδα. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται τόσο στην υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων όσο και στη μετανάστευση.
  • Το ποσοστό υλικής και κοινωνικής στέρησης μειώθηκε στις τέσσερις χώρες και στην Ε.Ε. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στην Ουγγαρία και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα.

Εξαιτίας των παραπάνω μεταβολών σημειώθηκε ανακατάταξη των 4 κρατών στις θέσεις τους ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. με βάση το ύψος του ποσοστού στέρησης. Τη θέση τους βελτίωσαν η Βουλγαρία από την 1η θέση το 2015 στη 2η το 2023 και η Ουγγαρία από την 3η στην 4η. Αντίθετα η θέση της Ρουμανίας χειροτέρευσε από τη 2η στην 1η και της Ελλάδας από την 4η στη 3η. Η χειροτέρευση αυτή της χώρας μας οφείλεται στη μικρότερη μείωση του πληθυσμού σε στέρηση καθώς και του συνολικού πληθυσμού της το 2023 σε σχέση με το 2015.

___

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>