του Ηρακλή Κανακάκη

Εδώ και επτά μήνες δονούνται τα αμερικανικά Πανεπιστήμια από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών τους. Οι εξεγερμένοι διαδηλώνουν κατά τής αδικίας και της συντελούμενης γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού.
Ζητούν από την αμερικανική Κυβέρνηση να πάψει να στηρίζει το καθεστώς Νετανιάχου και την πολεμική του μηχανή, το οποίο από τη θεμιτή αυτοάμυνα εξέπεσε στον κυνισμό, στις φρικαλεότητες και εντέλει στην εθνοκάθαρση. Από την αμερικανική κοινή γνώμη να αναστοχαστεί τις ευθύνες της και να δείξει έμπρακτα την απαρέσκεια και την αντίθεσή της στην πολιτική Μπάιντεν. Και από τα Πανεπιστήμιά τους να σταματήσουν να επενδύουν στο Ισραήλ σε εταιρείες που υποστηρίζουν τις ισραηλινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Να υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση τί χρήματα έχουν δεχθεί τα Πανεπιστήμια από το Ισραήλ και ισραηλινούς χορηγούς και πώς έχουν αξιοποιηθεί.

Με σεβασμό στο νόμο

Η διαμαρτυρία τους δεν θυμίζει σε τίποτα την ελληνική πανεπιστημιακή πραγματικότητα.
Στα Α.Ε.Ι. μας μειοψηφίες ασκούν απροσχημάτιστη βία για να «περιφρουρήσουν» απεργίες, καταλήψεις, αυθαιρεσίες. Διατηρούν ανεξέλεγκτα «άβατα». Παρεμποδίζουν λειτουργίες. Διαλύουν συνεδριάσεις και απαγορεύουν εκδηλώσεις που δεν συμφωνούν με την ιδεολογία τους.
Με δύο λόγια, ακυρώνουν με τις αυταρχικές πρακτικές τους την ουσία των δημοκρατικών διαδικασιών. Καταργούν το Πανεπιστήμιο ως χώρο ελευθερίας της γνώμης, της κριτικής σκέψης και της διακίνησης ιδεών.
Στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις διαμαρτύρονται χωρίς βία ή ακρότητες, μέσα στο πλαίσιο του νόμου και του κράτους δικαίου και με σεβασμό στον πανεπιστημιακό θεσμό. Αυτά σημαίνουν ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί. Μαθήματα, εκδηλώσεις, εξετάσεις, εργαστήρια διεξάγονται κανονικά για όσους απέχουν από τις διαδηλώσεις, δείχνοντας ανοχή και κατανόηση στην ακατανόητη γενοκτονία, αντίδραση του Ισραήλ.

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Οι εναντιόφρονες φοιτητές και ακαδημαϊκοί κατηγορούνται ως αντισημίτες, ενώ το σωστό είναι αντι-σιωνιστές. Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ έχουν καταφέρει, με τη σύμπραξη των Μ.Μ.Ε., στο δημόσιο λόγο να παγιωθεί η εννοιολογική ταύτιση του αντισημιτισμού, του αντιεβραϊσμού με τον αντισιωνισμό.
Αυτή η στρέβλωση, η γλωσσική κακοποίηση, παραπέμπει στην Απριλιανή χούντα των συνταγματαρχών του 1967, η οποία ταυτιζόταν με τον Ελληνισμό, χαρακτηρίζοντας ως ανθελληνική κάθε αντίσταση.

Ο τραμπ(ισμός) στα πάνω του

Ο αναβρασμός στα Πανεπιστήμια βγάζει στον αφρό το διχασμό και την πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας.
Η εμπλοκή του πανεπιστημιακού χώρου σε πολιτικά ζητήματα έχει ξεσηκώσει τους συντηρητικούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το παλαιστινιακό για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα, που είναι η κατάργηση όλων των κατακτήσεων των τελευταίων ετών. Η αμφισβήτηση του Πανεπιστημίου ως χώρου ανάπτυξης της κριτικής διαδικασίας, της ελευθερίας του λόγου, της παραγωγής ενεργών πολιτών με κοινωνική συνείδηση.
Υπό την πίεση των ακροδεξιών τραμπιστών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων η Πρόεδρος του Κολούμπια, παρ’ ότι η Γερουσία του Πανεπιστημίου ήταν αντίθετη, κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης να επιβάλλει την τάξη της κανονικότητας, διαλύοντας τις συγκεντρώσεις και τους καταυλισμούς.

Ο δρόμος της αλλαγής και της ανανέωσης

Οι προνομιούχοι φοιτητές των αμερικανικών Πανεπιστημίων, υπερβαίνοντας την καθημερινότητά τους και τα στενά ιδιωτικά τους συμφέροντα, αντιπροσωπεύουν την ηθική συνείδηση της ανθρωπότητας.
Με τον κίνδυνο να στιγματισθούν ηθικά ως αντισημίτες, να περάσουν από πειθαρχικό, να υποστούν σύλληψη ή αποβολή από στέγαση και σίτιση ή και από τα Πανεπιστήμια, στηρίζουν ένα αίτημα δικαίου και ηθικής: τερματισμός, εδώ και τώρα, του πολέμου στη Γάζα.
Μας πηγαίνουν στη δεκαετία του ’60, στο μεγαλειώδες κίνημα των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Και δείχνουν το δρόμο τού αγώνα, που πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι, αν θέλουν να λειτουργήσουν ως παράγοντας ανανέωσης και αλλαγής των κοινωνιών.

Χριστιανική 16 Μαΐου 2024

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>