• ΑΠΟ ΤΟ 43% ΤΟ 2010 ΜΟΛΙΣ 29% ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΔΗΛΩΝΕ ΤΟ 2020 ΟΤΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟ

Όπως επισημαίνει το ενημερωτικό δελτίο της 11.4.2024 του γαλλικού περιοδικού “Τεμουανιάζ Κρετιέν” μεγάλη είναι η πτώση του ποσοστού του πληθυσμού της χώρας αυτής που εξακολουθεί να δηλώνει ότι συνδέεται με το ρωμαιοκαθολικό δόγμα το 2020 σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών που δημοσιεύτηκε πέρσι, μόλις το 29% των Γάλλων δήλωνε ότι συνδέεται με τον ρωμαιοκαθολικισμό. Έναντι ποσοστού 43% που δήλωνε το ίδιο το 2010. ¨Όσες επιφυλάξεις και αν υπάρχουν για την ακρίβεια των δημοσκοπικών ευρημάτων, οι πραγματικοί αριθμοί είναι το ίδιο αμείλικτοι, αφού οι βαπτίσεις μειώθηκαν από 400.000 το χρόνο το 2000, σε 200.000 το 2019. Σε προηγούμενη πρόσφατη ανάρτησή μας είχαμε παρουσιάσει ανάλογα στοιχεία του κοινωνιολόγου Εμμανουέλ Τοντ στο περιοδικό Elucid, όπου φαίνεται η πτωτική πορεία του ποσοστού των βαπτίσεων επί των γεννησεων, των ρωμαιοκαθολικών γάμων επί του συνόλου των γάμων, των ταφών επί του συνόλου των θανάτων, αφού όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην αποτέφρωση. 

Το διάγραμμα για τη Γαλλία που ανάρτησε το Elucid στην παρουσίαση της συνέντευξης του Εμμανουέλ Τοντ. Με πορτοκαλί χρώμα η διαμόρφωση από το 1950 στο 2020 των ποσοστών των βαπτίσεων επί των γεννήσεων (γαλάζια καμπύλη), των ρ/κ γάμων επί του συνόλου (πορτοκαλί), των ταφών επί του συνόλου των θανάτων (γκρι). Σημειώνεται το έτος 2013 ως νομοθέτηση του γάμου ομοφύλων, που εκεί αποκλήθηκε “γάμος για όλους”. Η χρονική περίοδος πέρα από το 2013 αποκαλείται “μηδενικό στάδιο της θρησκείας”, με την έννοια της ολοκληρωτικής κατάρρευσης και εκμηδένισης της επιρροής της.

  Ο Τοντ μοιάζει να επιβεβαιώνεται και ως προς τη θέση του ότι ο λεγόμενος “γάμος ομοφύλων” αποτελεί ορόσημο για την αποχριστιανοποίηση μιας κοινωνίας. Στη Γαλλία νομοθετήθηκε το 2013, τη δεκαετία της ΄μεγάλης πτώσης του απόλυτου αριθμού των βαπτίσεων, όπως και της κατάρρευσης του ποσοσστού της σύνδεσης του γαλλικού πληθυσμού με την πάλαι ποτέ επικρατούσα θρησκεία της χώρας. Το 1950, το 70% των γάμων ήταν θρησκευτικοί, πάνω από το 90% των νεογέννητων βαπτιζόταν στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, το 100% των τεθνεώτων θαβόταν στα κοιμητήρια… Προηγήθηκε η σταδιακή αποκοπή από τις παραδόσεις, για να ακολουθήσει η κατάρρευση και της αίσθησης της σύνδεσης με τον ρωμαιοκαθολικισμό.

Μένει να δούμε κατά πόσο η παρούσα δεκαετία της νομοθέτησης του “γάμου ομοφύλων” στην Ελλάδα θα συνοδευτεί με ανάλογη άνοδο του ποσοστού αποξένωσης από την εδώ επικρατούσα θρησκεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>