“Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες.”

Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Bild στις 26 Μαΐου, η οποία έχει αναρτηθεί στην επίσημη πρωθυπουργική ιστοσελίδα.

Παραδέχεται ότι η απολιγνιτοποίηση θα γίνει πρόωρα στην Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Και ότι από την λεγόμενη “πράσινη” μετάβαση” που θα ξεκινήσει για το λόγο αυτό, “θα επωφεληθούν, βεβαίως, και γερμανικές εταιρίες”, αφού “μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδος…εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν”  !!!

Η κρίση του κορωναϊού θα έπρεπε να είναι ένας λόγος αναβολής της πρόωρης απολιγνιτοποίησης. Με την ύφεση να ξεπερνά το 10% το 2020 λόγω κορωναϊού και το προσεχές μέλλον αν είναι ακόμα άδηλο, είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για ακόμα περισσότερα “λουκέτα” και γιά μετάβαση βίαιη και ταχεία, αντί για την επιβαλλόμενη σταδιακή. Τη στιγμή μάλιστα που η πιο σύγχρονη μονάδα, ο ΑΗΣ Μελίτης, πληροί πλήρως τις κοινοτικές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας καλούνται πρόωρα “να βρουν κάτι άλλο να κάνουν” όχι για να περάσει η ώρα τους, αλλά για να επιβιώσουν. Και από αυτή τους την ανάγκη, η οποία θα δημιουργηθεί τεχνητά εν μέσω των συνεπειών της κρίσης του κορωναϊού, χρήματα μέσω των κρατικών ταμείων θα ωφελήσουν γερμανικές επιχειρήσεις, όπως με χαρακτηριστική άνεση παραδέχεται ο Πρωθυπουργός. Να ήταν άραγε αυτή εξαρχής η κύρια εξήγηση του πρόωρου “οικολογικού” ζήλου της Κυβερνήσεως;

ΦΩΤΟ: Η συνέντευξη από την προωθυπουργική ιστοσελίδα

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>