Το εφετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε με δύο τραγικά δυστυχήματα στην περιοχή του Δήμου Κασσάνδρας, στο “Πρώτο Πόδι” της Χαλκιδικής, το μαζικότερο κέντρο παραθερισμού, αφού κάθε καλοκαίρι, τα χωριά μετατρέπονται σε πολιτείες ολάκαιρες, ακόμα και δεκάδων χιλιάδων κατοίκων. Με πλήθος κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών που απευθὐνονται σε νέους. Όλα αυτά λειτουργούν εποχιακά, αφού ο τόπος αδειάζει από το φθινόπωρο και ύστερα. Ο τουρισμός δεν παύει, αλλά η κίνηση τον υπόλοιπο χρόνο δεν έχει σχέση με αυτή του καλοκαιριού. Στις υποδομές που λειτουργούν μόνο τη θερινή περίοδο περιλαμβάνονται η κατασκήνωση της Κρυοπηγής στο κολυμβητήριο της οποίας βρέθηκε το οκτάχρονο κοριτσάκι πνιγμένο, και το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι (ΦΩΤΟ) όπου σκοτώθηκε το 19χρονο παλληκάρι. 

“Το συγκεκριμένο λούνα παρκ είχε ανοίξει παράνομα φέτος. Μέχρι πέρυσι έκανε γνωστοποίηση ενώ φέτος δεν έκανε καμία γνωστοποίηση και για αυτό ο δήμος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία των κυρώσεων...”, δήλωσε η Δήμαρχος Κασσάνδρας. Έσπευσε παράλληλα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη: «το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 2022, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος»

Στην προκειμένη περίπτωση τίθεται το ερώτημα: Για ποιο λόγο ο Δήμος, αφού η γνωστοποίηση δεν είχε “ανέβει”,  περίμενε να περάσει και ο Αὐγουστος για να ξεκινήσει κάποια διαδικασία; Πόσο καιρό τού πήρε για να αντιληφθεί ότι το Λούνα Παρκ λειτουργούσε παράνομα; Όταν ελλείψει πιστοποίησης ο Δήμος δεν ξέρει “αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι” σε επικίνδυνα παιχνίδια, το άμεσο κλείσιμο και σφράγισμα της υποδομής είναι η μόνη αποτελεσματική κύρωση και “διαδικασία” που διασφαλίζει την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Οι οποίοι από τη στιγμή που βρίσκουν ανοιχτή την επιχείρηση, έχουν δεδομένο το αυτονόητο, ότι έχει ελεγχθεί και πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας. Και πρόστιμο να είχαν προλάβει να επιβάλουν, το κακό θα είχε γίνει.   

Θα έπρεπε υποδομές που εξυπηρετούν εκατοντάδες παιδιά και νέους, αλλά και κάθε ηλικίας παραθεριστές, ιδίως όταν λειτουργούν εποχιακά, να μη μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου, εάν προηγουμένως δεν ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διατυπώσεις και δεν ελεγχθούν προληπτικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον πριν από κάθε καλοκαίρι, εάν πληρούν τις προδιαγραφές για να λειτουργήσουν. Και αν τυχόν παρανομήσουν, αμέσως να σφραγίζονται και να κλείνουν αναγκαστικά. Προκειμένου η ψυχαγωγία να μην αποτελεί κινδυνο για τη ζωή και την υγεία. 

Εάν δεν υπάρχει το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, καλό είναι να θεσμοθετηθεί άμεσα και ολοκληρωμένα για να αποτραπούν άλλες τραγωδίες. 

Στο βαθμό που υπάρχει, εκτός από τους ιδιοκτήτες, πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρξαν παραλείψεις και από την πλευρά της διοίκησης.

Ας έχουν Καλό Παράδεισο τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τπυς για την τραγική απώλεια.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>