Με 52% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδείχθηκε Πρόεδρος της Τουρκίας για 3η θητεία, ενώ ξεπερνά τις δύο δεκαετίες συνολικά στην εξουσία. Ο κεμαλιστής αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στη Δυτική Θράκη, στα παράλια της Μικράς Ασίας, στους μεγάλους Δήμους Άγκυρας, Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης, καθώς και στις ανατολικές κουρδικές περιοχές με τη στήριξη του κουρδικού κόμματος. Η τελευταία έγινε πιο χαλαρή στον 2ο γύρο, καθώς ο Κιλιτσντάρογλου συμμάχησε με ακροδεξιό κόμμα. 

Ο Ερντογάν επικράτησε παρά τα προγνωστικά, χάρη στην αξιοποίηση του ελέγχου του κρατικού μηχανισμού και στη μονοπήληση του τηλεοπτικού χρόνου (90% και άνω σε σχέση με τον αντίπαλό του). Χαρακτηριστικό είναι ένα στοιχείο που τονίστηκε κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ότι γύρω στις επτά εκατομμύρια οικογένειες που εξαρτώνται από κρατικά επιδόματα είναι ευάλωτες στην πολιτική χειραγώγηση του κυβερνητικού κόμματος.

Το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία ήδη επικυριαρχείται από ακροδεξιά κόμματα, τα οποία συμμαχούν με τα δύο μεγάλα. Ο νεο-οθωμανισμός το χαρακτηρίζει και ανταγωνίζονται αλλήλους στην ιμπεριαλιστική και επεκτατική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας.

Σε μια νέα πρόκληση, οπαδοί του Ερντογάν πανηγύρισαν την εκλογική νίκη μέσα στην Αγία Σοφία. Άλλωστε, με προσευχή στη μεγάλη Εκκλησία που μετέτρεψε σε τζαμί, έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία. Από αυτή τη μετατροπή και μετά, το Μνημείο είναι εκτεθειμένο σε εκτεταμένες φθορές και βανδαλισμούς.   

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1431736/ekloges-stin-tourkia-proklisi-apo-tous-opadoys-tou-erntogan-panigyrisan-stin-agia-sofia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>