Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού του νέου καθεστώτος τους, οι Ταλιμπάν ολοένα δείχνουν ότι κατευθύνονται προς την εγκαθίδρυση τυραννικού καθεστώτος. Τη βίαιη καταστολή της διαδήλωσης γυναικών που διεκδικούσαν τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους, ακολούθησε η ανακοίνωση για απαγόρευση των διαδηλώσεων χωρίς άδεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Γυναίκες απαγορεύεται πλέον να αθλούνται, ενώ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους, έχουν περιορίσει δραστικά, αν όχι καταργήσει στην πράξη το δικαίωμά τους να εργάζονται. Δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση των γυναικών ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα (ΦΩΤΟ), με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα κατά πόσον θα μπορούν στο μέλλον να λειτουργούν ανεξάρτητα ΜΜΕ.   

Όπως είπε ο ένας από αυτούς, “Οκτώ από αυτούς ήρθαν και άρχισαν να με δέρνουν…Με ξύλα, γκλομπ, λάστιχα, ο,τι είχαν στα χέρια τους. Η πληγή στο πρόσωπό μου είναι από κλοτσιά”. Αφού τους βασάνισαν, στη συνέχεια τους απελευθέρωσαν χωρίς άλλη εξήγηση.

Μόνη παραχώρηση των Ταλιμπάν σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι προς το παρόν επιτρέπουν στα κορίτσια να σπουδάζουν, αν και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αυτό γίνεται σε χωριστές αίθουσες και ώρες από τα αγόρια.

Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα να συνεχίσουν να αναχωρούν από τη χώρα αλλοδαποί και Αφγανοί που διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Δύο πτήσεις αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για πρώτη φορά μετά την εκκένωσή του από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενώ έχει επιτραπεί και η αναχώρηση οδικώς.

“Ζεματισμένοι” από τις συνέπειες του 20χρονου πολέμου, οι Δυτικοί παρά τις επιφυλάξεις τους είναι πρόθυμοι να συνομιλήσουν με τους Ταλιμπάν, εφόσον τηρήσουν κάποια προσχήματα. Άλλωστε, το ίδιο έχουν πράξει και εξακολουθούν να πράττουν με άλλα τυραννικά καθεστώτα στον πλανήτη.

Προς το παρόν φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν επιστρέφουν τη χώρα σε μια πιο εκσυγχρονισμένη εκδοχή του τυραννικού καθεστώτος της προγενέστερης κυριαρχίας τους στη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>