Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υφυπουργός Παιδείας, ο Άγγελος Συρίγος, με πρόσφατες δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Real Fm, θέλησε να εξηγήσει και να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, παρά το ό,τι συνεχώς παρανομεί σε βάρος άλλων χωρών και εξουδετερώνει, σε μεγάλο βαθμό, τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση, (ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) στη Ρωσία. Είπε, λοιπόν, ο κ. καθηγητής: «Η Τουρκία δεν έχει κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις» και πρόσθεσε:
«Απόφαση για κυρώσεις έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρεις διαφορετικές συνεδρίες. Τον Μάιο του 2019, τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020. Το σώμα των κυρώσεων υπάρχει στη φαρέτρα της ΕΕ. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί υπάρχουν δύο θέματα:Το ένα είναι η Τουρκία να κάνει κάποια παράνομη πράξη. Αυτή τη στιγμή η ρητορική της είναι τόσο επιθετική, δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις. Το δεύτερο ερώτημα είναι οι κυρώσεις αυτή τη φορά να είναι αποτελεσματικές. Γιατί και την προηγούμενη φορά υπήρχαν πάνω στο τραπέζι αλλά ελήφθησαν εις βάρος κάποιων ήσσονος σημασίας αξιωματούχων του τουρκικού καθεστώτος. Είναι παντελώς αδιάφορο αυτό».
Δεν έκανε τον κόπο να μας πει ο κ. Συρίγος τι παραπάνω από ό,τι κάνει θα πρέπει να διαπράξει η Τουρκία για να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες του ιερατείου των Βρυξελών; Δεν έχει επιβάλλει εδώ και μισό σχεδόν αιώνα κατοχή στο 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας; Δεν έχει υπό κατοχή της μέρος της επικράτειας της Συρίας; Δεν έχει εγκατασταθεί στη Λιβύη και έχει υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τώρα απειλεί με την εφαρμογή του; Δεν απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα; Δεν παραβιάζει καθημερινά κυριαρχικά μας δικαιώματα καθώς και την κυριαρχία μας με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας; Τι άλλο να κάνει; Μήπως θα πρέπει ο Ερντογάν να προσγειωθεί στη Σάμο ή στη Λέσβο για να πούμε το ως εκεί; Ή μήπως και τότε θα πούμε, ότι η Ελλάδα επαγρυπνεί και δεν ανησυχεί, γιατί ο άνθρωπος ήρθε για καφέ και μετά θα φύγει! Μια τέτοια επίσκεψη δεν παραβιάζει τους κανόνες! Έτσι δεν είναι κύριε καθηγητά!

Μ.Μ.Μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>