• ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΜΟΡΕΛ

Μνήμη αγίου Αλεξάνδρου Σμορέλ σήμερα, επέτειο του μαρτυρικού του θανάτου με αποκεφαλισμό. Ο άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε το 1917 στη Ρωσία, από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ρωσίδα, την οποία έχασε πρόωρα. Για το λόγο αυτό διατήρησε το ορθόδοξο δόγμα, στο οποίο τον γαλούχησε η Ρωσίδα παραμάνα του, η οποία ακολούθησε την οικογένεια Σμορέλ όταν μετακόμισε στη Γερμανία. Μαζί με τον συμφοιτητή του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου Χανς Σόλ, είναι οι συνιδρυτές της αντιστασιακής ομάδας “Λευκό Ρόδο” και βασικοί συντάκτες των πρώτων τεσσάρων φυλλαδίων. Από στενή παρέα φίλων που συζητούσαν και προβληματίζονταν μεταξύ τους, η οργάνωση εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία,  και πέρασε σε νέα φάση αγώνα από τον Φεβρουάριο του 1943, μετά τη συντριβή στο Στάλινγκραντ, η οποία διέλυσε το μύθο της δήθεν στρατιωτικής ιδιοφυΐας του Αδόλφου Χίτλερ. Στο 5ο και στο 6ο φυλλάδιο επισημαίνεται η ανάγκη τερματισμού του πολέμου και αναπτύσσεται το όραμα των νέων για ένα κόσμο ειρηνικό, όπου θα κυριαρχούν η ελευθερία του λόγου και η κοινωνική δικαιοσύνη, ένας “καλώς νοούμενος σοσιαλισμός”. 

Όμως, η οργάνωση εξαρθρώθηκε όταν η αστυνομία συνέλαβε τα αδέλφια Χανς και Σοφία Σολ, την ώρα που μοίραζαν το φυλλάδιο τον Φεβρουάριο του 1943. Τα δύο αδέλφια, μαζί με το μέλος του στενού πυρήνα της οργάνωσης Κρίστοφ Προμπστ, δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάστηκαν σε θάνατο με αποκεφαλισμό και εκτελέστηκαν αμέσως. Με θάρρος αντιμετώπισαν την ιταμότητα του Φράισλερ.

Ο άγιος Αλέξανδρος συνελήφθη αργότερα και καταδικάστηκε και αυτός σε αποκεφαλισμό, μαζί με τον καθηγητή Χούμπερ και το άλλο μέλος του στενού πυρήνα Βίλι Γκραφ και εκτελέστηκε στις 13 Ιουλίου 1943. Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοκατάταξε τον Αλέξανδρο Σμορέλ από το 2012, ενώ ανάλογη διαδικασία έχει ξεκινήσει από τη Ρωμαιοκαθολική για τον Βίλι Γκραφ.               

1ο Φυλλάδιο

Αν ο καθένας περιμένει τον γείτονά του να κάνει το πρώτο βήμα, οι αγγελιοφόροι της εκδικητικής νέμεσης θα έρθουν όλο και πιο κοντά και το τελευταίο θύμα θα ριχτεί χωρίς νόημα στο λαιμό του αχόρταγου δαίμονα. Επομένως, κάθε άτομο πρέπει να συνειδητοποιήσει την ευθύνη του ως μέλος του δυτικού πολιτισμού και να δώσει όσο το δυνατόν πιο σκληρό αγώνα, πρέπει να εργαστεί ενάντια στις μάστιγες της ανθρωπότητας, ενάντια στο φασισμό και κάθε παρόμοιο σύστημα ολοκληρωτισμού. Προσφέρετε αντίσταση – αντίσταση – όπου κι αν βρίσκεστε, σταματήστε αυτή την αθεϊστική πολεμική μηχανή να λειτουργεί συνεχώς, πριν είναι πολύ αργά. Πριν η τελευταία πόλη, όπως η Κολωνία, σωριαστεί σε ερείπια, πριν ο τελευταίος νεαρός άνδρας του έθνους αιμορραγήσει μέχρι θανάτου κάπου στα πεδία των μαχών προς χάρη της ύβρεως ενός υπανθρώπου. Μην ξεχνάτε ότι κάθε λαός αξίζει το καθεστώς που είναι πρόθυμος να ανεχθεί!

3ο Φυλλάδιο

Γιατί ο γερμανικός λαός συμπεριφέρεται με τέτοια απάθεια μπροστά σε όλα αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα, εγκλήματα τόσο ανάξια για το ανθρώπινο γένος; Σχεδόν κανείς δεν αναρωτιέται ή ανησυχεί γι’ αυτό. Είναι αποδεκτό ως γεγονός και δεν μπαίνει σε σκέψη. Και για άλλη μια φορά ο γερμανικός λαός κοιμάται στον βαρετό, ηλίθιο ύπνο του και ενθαρρύνει αυτούς τους φασίστες εγκληματίες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνεχίσουν τις αγριότητες τους. Kαι φυσικά το διαπράττουν.

Μήπως αυτό θα έπρεπε να είναι ένα σημάδι ότι οι Γερμανοί έχουν γίνει βάναυσοι στα πιο βασικά ανθρώπινα συναισθήματά τους, ότι καμία χορδή μέσα τους δεν αντηχεί στη θέα τέτοιων πράξεων, ότι έχουν βυθιστεί σε ένα μοιραίο κώμα από το οποίο δεν θα ξυπνήσουν ποτέ; Έτσι φαίνεται, και σίγουρα έτσι θα είναι, αν ο Γερμανός δεν ξεφύγει επιτέλους από την αδράνειά του, αν δεν διαμαρτυρηθεί όπου και όποτε μπορεί ενάντια σε αυτήν την κλίκα των εγκληματιών, αν δεν δείξει συμπόνοια για αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Δεν πρέπει να δείχνει μόνο συμπόνοια. Όχι, πολύ περισσότερο: να έχει μια αίσθηση της συνενοχής σε αυτά.

Διότι μέσω της απαθούς συμπεριφοράς του δίνει σε αυτούς τους κακούς ανθρώπους την ευκαιρία να ενεργήσουν όπως κάνουν. Ανέχεται αυτή την «κυβέρνηση» που έχει αναλάβει ένα τόσο απείρως μεγάλο βάρος ενοχής. Για την εμφάνιση της οποίας ευθύνεται ο ίδιος!

Κάθε άνθρωπος θέλει να απαλλάξει τον εαυτό του από ενοχές αυτού του είδους, ο καθένας συνεχίζει το δρόμο του με την πιο ήρεμη, την πιο ήρεμη συνείδηση. Αλλά δεν μπορεί να αθωώσει τον εαυτό του. Κάθε άνθρωπος είναι ένοχος, ένοχος, ένοχος!

4ο φυλλάδιο

Κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του Χίτλερ είναι ψέμα. Όταν μιλά για ειρήνη, εννοεί τον πόλεμο και όταν χρησιμοποιεί βλάσφημα το όνομα του Παντοδύναμου, εννοεί τη δύναμη του κακού, τον έκπτωτο άγγελο, τον Σατανά. Το στόμα του είναι το δύσοσμο στόμιο της Κόλασης και η δύναμή του είναι πέρα για πέρα καταραμένη.

Είναι αλήθεια ότι πρέπει να διεξάγουμε έναν αγώνα ενάντια στο εθνικοσοσιαλιστικό τρομοκρατικό κράτος με λογικά μέσα. Όμως, όσοι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για την ύπαρξη δαιμονικών δυνάμεων δεν κατάφεραν να κατανοήσουν το μεταφυσικό υπόβαθρο αυτού του πολέμου. Πίσω από τα συγκεκριμένα, τα αισθητά γεγονότα, πίσω από όλες τις αντικειμενικές, λογικές εκτιμήσεις, βρίσκουμε το υπέρλογο στοιχείο, δηλαδή τον αγώνα ενάντια στον δαίμονα, ενάντια στον αγγελιοφόρο του Αντίχριστου.

Παντού και ανά πάσα στιγμή οι δαίμονες κρύβονται στο σκοτάδι, περιμένοντας τη στιγμή που ο άνθρωπος είναι αδύναμος. Όταν χωρίς κατεύθυνση, εγκαταλείπει τη θέση του στην τάξη της δημιουργίας, η οποία θεμελιώθηκε για αυτόν στην εκ Θεού ελευθερία. Όταν υποκύπτει στη δύναμη του κακού, διαχωρίζεται από τις δυνάμεις της ουράνιας τάξης. και αφού κάνει οικειοθελώς το πρώτο βήμα, οδηγείται στο δεύτερο και τρίτο με έξαλλα επιταχυνόμενο ρυθμό. Παντού και σε όλες τις στιγμές της μεγαλύτερης ανάγκης, σηκώθηκαν όρθιοι άνθρωποι, προφήτες και άγιοι που αγαπούσαν την ελευθερία τους, που έδειξαν τον Ένα Θεό και προέτρεψαν τον λαό σε αντιστροφή της πτωτικής πορείας του.

Ο άνθρωπος είναι σίγουρα ελεύθερος, αλλά χωρίς τον αληθινό Θεό είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στο κακό. Είναι ένα καράβι χωρίς πηδάλιο, στο έλεος της καταιγίδας, ένα βρέφος χωρίς τη μητέρα του, ένα σύννεφο που διαλύεται στον αέρα.

Σε ρωτώ, εσένα ως Χριστιανό που αγωνίζεσαι για τη διατήρηση των μεγαλύτερων θησαυρών σου, άραγε διστάζεις και τείνεις προς την υστεροβουλία ή την αναβλητικότητα, με την ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα πάρει τα όπλα για την υπεράσπισή σου; Δεν σου έδωσε ο Θεός τη δύναμη, το κουράγιο να αγωνιστείς; Πρέπει να πλήξουμε το κακό όπου είναι πιο δυνατό, και είναι πιο δυνατό στη δύναμη του Χίτλερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>