Η Πρωτομαγιά του 1944 σημαδεύτηκε από την εκτέλεση 200 κρατουμένων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι οποίοι ήταν ήδη πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, που παραδόθηκαν στους κατακτητές το 1941. Η εκτέλεση έγινε με πρόσχημα αντίποινα για το θάνατο του Γερμανού στρατηγού Κρεχ και ανδρών της συνοδείας του σε ενέδρα του ΕΛΑΣ. Η ανακοίνωση των αρχών Κατοχής ήταν η ακόλουθη:
Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίσθησαν. Ως αντίποινα απεφασίσθη:
Ο τυφεκισμός 200 Κομμουνιστών την 1.5.1944. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων. Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.
Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος.
Η πλειοψηφία των 200 ήταν μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.
Παρά την κινητοποίηση που έγινε για να αποτραπεί η δολοφονία τόσων ανθρώπων, η εκτέλεση έγινε τελικά στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου όλοι στάθηκαν με τόλμη και αξιοπρέπεια απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, Ιδιαίτερα αναδείχθηκε το θάρρος των στελεχών του ΚΚΕ Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσσα της Μικράς Ασίας, που γνώριζε επτά γλώσσες και εκτελούσε χρέη διερμηνέα και Αντώνη Βαρθολομαίου που ήταν στρατοπεδάρχης στο Χαϊδάρι όπου κρατούνταν. Ο διοικητής Καρλ Φίσερ που τους συμπαθούσε, τους πρότεινε να τους εξαιρέσει από τη λίστα. Εκείνοι, μόλις έμαθαν ότι στη θέση τους θα έμπαιναν άλλοι κρατούμενοι, αρνήθηκαν και επέμειναν να εκτελεσθούν. Μαζί εκτελέστηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στέλιος Σκλάβαινας.
Στη Βουλή του 1936, είχε συνυπογράψει εκ μέρους του “Παλλαϊκού Μετώπου”, μέσω του οποίου το ΚΚΕ είχε παρέμβει στις εκλογές, το μυστικό σύμφωνο συνεργασίας “Σοφούλη-Σκλάβαινα” για το σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη βάση ελάχιστου κοινού προγράμματος. Με βάση το σύμφωνο, εκλέχθηκε με ψήφους του Μετώπου ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Σοφούλης Πρόεδρος της Βουλής. Με την ίδια πλειοψηφία θα σχηματιζόταν κυβέρνηση. Όμως, οι Φιλελεύθεροι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και συνεχίστηκε η πολιτική αστάθεια, με αποτέλεσμα τελικά να επικρατήσει ο Ιωάννης Μεταξάς που επέβαλε με τη στήριξη του βασιλιά δικτατορία.
Η ναζιστική τρομοκρατία κλιμακώθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της Κατοχής, που έληξε τον Οκτώβριο του 1944, με αποτέλεσμα πολλοί άλλοι αγωνιστές να χάσουν τη ζωή τους λίγο πριν την απελευθέρωση, για την οποία είχαν παλέψει.
Εμείς τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική Κατοχή, απ’ οποιονδήποτε πολιτικό χώρο και αν προέρχονται.