• Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να σταματήσει ο πόλεμος τώρα!

Μεταδίδεται ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο Κίεβο, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η ελληνική πρεσβεία έχει εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις. Δια του εκπροσώπου του Προέδρου Ντμήτρι Πεσκώφ, η Μόσχα ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αυτή και πως είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία.

Όμως, ο ίδιος ο Πούτιν, σε μήνυμά του, έριξε λάδι στη φωτιά, αφού κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να καταθέσει τα όπλα και να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση, την οποία αποκάλεσε “συμμορία τοξικομανών και νεοναζί”. 

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην ίδια τη Ρωσία, με χιλιάδες συλλήψεις.

Λογοκρισία στην πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η ίδια η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει την ιδιότητα του μέλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος και οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου κατευθύνονται προς τους Ουκρανούς αδελφούς μας, ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, και φυσικά προς τους χιλιάδες ομογενείς μας στη χώρα» δήλωσε o Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Συμπλήρωσε, επίσης: «Οφείλω μάλιστα να σας πω ότι συγκλονίστηκα ως άνθρωπος και ως κληρικός, βλέποντας την εικόνα ενός μικρού παιδιού που με δάκρυα στα μάτια λέει ότι δεν θέλει να πεθάνει και ότι θέλει ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά και την εικόνα ενός πατέρα που με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά την κόρη του και τη σύζυγό του που φεύγουν αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Εύχομαι και προσεύχομαι λοιπόν να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα, να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική και να γίνει αντιληπτό ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν και να επιλυθούν μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση και ποτέ με τη βία»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>