Στην ανακοίνωση της Χριστιανικής Δημοκρατίας για τις καταστρεπτικές πυρκαγιές τονίζεται μεταξύ άλλων: “Η πολιτική λιτότητας την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει να επιβάλλει, σε συνδυασμό με τα νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά στερεότυπα, πλήττει και υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος και μαζί με αυτό τη δασοπροστασία και την ποιότητα των υποδομών και των μέσων πυρόσβεσης. Έτσι, παρά τις απανωτές καταστρεπτικές πυρκαγιές, παραμένουν ακάλυπτα 4.000 οργανικά κενά στην πυροσβεστική υπηρεσία και στον τομέα της δασοπυρόσβεσης γενικότερα.”
Η έκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται πλήρως από το Ευρωπαϊκό Συνδικάτο Εργατικών Σωματείων – ΕTUC. Σύμφωνα με αακοίνωσή του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν περικοπές πυροσβεστών από 4,8% έως 50,1%. Και τούτο παρά την άνοδο της ξηρασίας και των εντεινόμενων κλιματικών καταστροφών.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα μείωσε το δυναμικό της πυρόσβεσης κατά 2.540 πυροσβέστες σε σχέση με το 2022 (-13,5%) και η Κύπρος κατά 560 (-28,6%). Η Γερμανία, που είναι και ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής αυτής, μείωσε το δυναμικό της κατά 2180 πυροσβέστες (4,8%). Στην ίδια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση κινείται και ο εμφανιζόμενος ως … αμφισβητίας Βίκτορ Όρμπαν, αφού η Ουγγαρία, παρά τις χαλαρότερες δεσμεύσεις της λόγω μη εισαγωγής του Ευρώ, έχει μειώσει το δυναμικό της κατά 1660 πυροσβέστες (-16,5%).
Είναι προφανές ότι η πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που επιβάλλει η Ε.Ε. είναι κοινή συνισταμένη των καταστρεπτικών επιλογών που εξωθούνται να παίρνουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Οι ευρωενωσιακές επιδοτήσεις, οι οποίες διαφημίζονται ως σωτήριες για την οικονομία, δεν είναι παρά “μπαλώματα” και “ασπιρίνες” μπροστά στην τεράστια καταστροφή που είναι σε εξέλιξη. Άλλωστε, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. ανέρχεται μόλις στο 2% του ΑΕΠ των χωρών μελών, έναντι του 20% του αντίστοιχου ποσοστού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η οποία έχει τα μέσα να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρήσει οι επιμέρους Πολιτείες, σε αντίθεση με την Ε.Ε., που αντιμετωπίζει τις κρίσεις σπασμωδικά και με μέτρα προσωρινής διάρκειας. Οι χώρες- μέλη μη μπορώντας να ασκήσουν νομισματική πολιτική, μόνο στο δανεισμό και στη φορολόγηση μπορούν να προσφύγουν για αν χρηματοδοτήσουν τον προϋπολογιμό τους.
Οι διαμαρτυρίες των συνδικάτων
Η ΓΓ της ETUC Έσθερ Λίντς δήλωσε μετξύ άλλων αναφερόμενη στα στοιχεία αυτά:
«Η μείωση του αριθμού των πυροσβεστών σε μια εποχή που η κλιματική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών δεν είναι η αναγκαία και είναι ανεύθυνη. Οι περικοπές αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κοινού, του περιβάλλοντος και των εναπομεινάντων πυροσβεστών, οι οποίοι τώρα αναμένεται να αντιμετωπίσουν συχνότερες και σοβαρότερες πυρκαγιές με λιγότερους πόρους και λιγότερη ξεκούραση».
«Οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεσμεύονται να διατηρήσουν την Ευρώπη ασφαλή από τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, ενώ ωθούν τις χώρες σε μέτρα λιτότητας που αφήνουν τις δημόσιες υπηρεσίες υποστελεχωμένες. Η κλιματική κρίση απαιτεί να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσουμε σωστά τις υπηρεσίες μας και να δημιουργήσουμε μια πράσινη οικονομία που θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας».
Αντίστοιχα, ο ΓΓ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιας Διοίκησης EPSU Γιαν Βίλεμ Γκούντριαν δήλωσε:
«Η μείωση του αριθμού των πυροσβεστών σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον αριθμό των πυρκαγιών, θέτει σε κίνδυνο το εργατικό δυναμικό. Σήμερα οι πυροσβέστες έρχονται αντιμέτωποι με πυρκαγιές ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως στη Σουηδία. Κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν…Η έκθεση στα PFAS (παντοτινά χημικά και ενώσεις που συναντάται και στα υλικά πυρόσβεσης) έχει αυξηθεί σημαντικά και παρόλα αυτά, παρά τις υποσχέσεις για ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, βλέπουμε το αντίθετο», προφανώς υπονοώντας ότι όσο πιο περιορισμένο είναι το ανθρώπινο δυναμικό, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή του και ο κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στην πυρόσβεση.