
Κυβερνητικός βουλευτής: “Δημιουργήσατε τεράστιο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες”
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του νομικού κόσμου και όχι μόνο. Καταργούνται όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας και περιορίζεται ο αριθμός των Πρωτοδικείων στην περιφέρεια. Αντίθετα, στην Αθήνα και στον Πειραιά, η τοπική αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς διασπάται, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.
Και άλλες μεταρρυθμίσεις της πολιτικής δικονομίας φιλοδόξησαν να “επιταχύνουν” την απανομή της δικαιοσύνης. Όλες απέτυχαν, αφού μόνη λύση του προβλήματος για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι η αύξηση του αριθμού των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων στα Δικαστήρια που έχουν μεγάλο φόρτο. Χωρίς υποδομές και προσωπικό, που θα επιτρέψει την αύξηση πινακίων και εκθεμάτων και κατ’ επέκταση την ταχύτερη ημερομηνία εκδίκασης και τη μικρότερη επιβάρυνση δικαστικών και υπαλλήλων, δεν υπάρχει λύση. Όμως, τούτη η μόνη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη στην Ε.Ε. φιλοσοφία της λιτότητας και της απαξίωσης και απομείωσης του κοινωνικού κράτους. Και ειδικά στην Ελλάδα προσκρούει στον συμπληρωματικό “ζουρλομανδύα” των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Υπέρ της διατήρησης των Ειρηνοδικείων με συγχώνευση ορισμένων εξ αυτών και μεταφορά σε αυτά δικαστικής ύλης τάχθηκε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.Είναι γεγονός ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία είχε αρχίσει να γίνεται πράξη από το 2013 και θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στην κατεύθυνση της ισοκατανομής της δικαστικής ύλης, χωρίς να χρειαστεί η κατάργηση των Ειρηνοδικείων.
Με πιο φιλοκυβερνητική θέση, η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων συμφωνεί με την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία υπό προϋποθέσεις (οι οποίες δεν πληρούνται, τουλάχιστον προς το παρόν), αλλά διαφωνεί με την κατάργηση περιφερειακών Πρωτοδικείων (Μεσολογγίου, Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θηβών, Καλαβρύτων και Κυπαρισσίας) και τη διάσπαση της τοπικής αρμοδιότητας των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, υπαγορεύτηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των υποδομών της Δικαιοσύνης από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Ο νέος νόμος, ενώ σε όλη τη χώρα συγχωνεύει τοπικές αρμοδιότητες Δικαστηρίων, έρχεται να πολυδιασπάσει την αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, “βαπτίζοντας” περιφερειακά Πρωτοδικεία τρία Ειρηνοδικεία ακατάλληλα και χωρίς υποδομές για τέτοιο ρόλο. Στη συζήτηση στη Βουλή είχαν έτοιμη την απάντηση, ότι οι απαιτούμενες δαπάνες θα καλυφθούν από…κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνομολογούν δηλαδή, ότι στην πραγματικότητα δεν θα εξασφαλισθούν επιπλέον κονδύλια για τη Δικαιοσύνη, αφού τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύψουν το κόστος της “μεταρρύθμισης”. Όπως όμως καταγγέλλει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, οι πόροι αυτοί δεν θα κατευθυνθούν στις ανάγκες κάλυψης των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Επιπλέον, οι “μαθητευόμενοι μάγοι” του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν λάβει καμμία πρόνοια, ούτε έχουν υπολογίσει την πρόσθετη επιβάρυνση που θα επιφέρει στα Εφετεία ο πρόσθετος φόρτος της εκδίκασης των εφέσεων επί χιλιάδων υποθέσεων των καταργούμενων Ειρηνοδικείων, που μέχρι τώρα δίκαζαν τα Πρωτοδικεία.
Δυστυχώς, αν δούμε την υπόθεση από μια συνολικότερη οπτική, με τον “ξαφνικό θάνατο” τόσων Δικαστηρίων, επέρχεται άλλη μια φάση απερήμωσης της ελληνικής επαρχίας.
Κυβερνητικός βουλευτής: “Δημιουργήσατε τεράστιο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες”
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριου Σαλμά:
«Τώρα υπάρχει ένας Δικαστικός χάρτης και ευχαρίστως να το υποστηρίξουμε αφού είναι κυβερνητική πρωτοβουλία αλλά πρέπει να εκθέσω μερικές ενστάσεις μου, μιλώντας για την Αιτ/νία που είναι η εκλογική μου Περιφέρεια. Είναι ο πιο μεγάλος σε έκταση νομός της Ελλάδας. Από την μια άκρη ως την άλλη χρειάζονται 6 ώρες για να φθάσει κανείς. Σκεφτήκατε λοιπόν να καταργήσετε τυπικά το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και να έχετε τις οργανικές θέσεις στο Αγρίνιο. Αυτό τώρα σε τι χρησίμευε; Τι οικονομία κλίμακος θα σας κάνει και πως θα επισπευσθούν οι Δικαστικές αποφάσεις; Μιλάμε για έναν έναν νομό οπού υπάρχει και μια παραδοξότητα: Η πρωτεύουσα του νομού είναι μικρότερη σε πληθυσμό και ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί στο Αγρίνιο. Σας είπα όμως ότι από το Μεσολόγγι που εξυπηρετούσε την ορεινή Ναυπακτία για παράδειγμα για να πάμε μέχρι την Βόνιτσα οι αποστάσεις είναι τεράστιες….
Δημιουργήσατε ένα τεράστιο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες, όχι γιατί αυτό καθαυτό το σχέδιο νόμου θα αλλάξει όλη την τοπική οικονομία, αλλά είναι ένας ακόμη χάρτης που κάνει μια ακόμη συγκέντρωση…
Με συγχωρείτε αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο μπήκα στην πολιτική. Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να δώσεις ζωή σε αυτά τα Ειρηνοδικεία τα παλιά για να μπορέσουν να παραμείνουν. …Σε λίγα χρόνια οι περιφέρειες θα είναι έρημες, γιατί κάποιοι σχεδίασαν κάποιους χάρτες με κάποια κριτήρια. Εδώ θα είμαστε τρία χρόνια ακόμη και θα ελέγξω πόσο απέδωσε αυτό το σχέδιο νόμου που καταθέσατε για να δω τον μέσο χρόνο έκδοσης των αποφάσεων στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και να δούμε τι άλλαξε για να κάνουμε όλο αυτό…
Τι κερδίζουμε με το να καταργήσουμε δυο διπλανά Ειρηνοδικεία στην Αμφιλοχία και στη Βόνιτσα; Θα μου πείτε δεν έχουμε πολλές υποθέσεις. Τι να κάνουμε αφού ερήμωσαν τα χωριά. Σε λίγο δεν θα έχουμε και παιδιά και θα κλείσουμε και σχολεία, γιατί ο πληθυσμός μειώνεται στα χωριά. Όταν δίνουμε 250.000 για τις Golden visa στην Αθήνα και δεν τα δίνουμε στην περιφέρεια και αλλά που γίνονται είναι φυσικό επόμενο τα χωριά να ερημώσουν. Εγώ επειδή προέρχομαι από την περιφέρεια και οι άνθρωποι με τιμούν επί χρόνια, ήθελα να ορθώσω αυτή την άποψη ότι καλός ο σχεδιασμός, αλλά βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το μέλλον της περιφέρειας. Για να μείνει ο κόσμος στην περιφέρεια θα πρέπει το κεντρικό κράτος να πληρώσει ένα τίμημα. Θα πληρώσει και τον Δικαστή στην Αμφιλοχία και ας έχει λίγες υποθέσεις. Η άποψή μου είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας και πρέπει να την καταθέσω. Μιλώ για το τίμημα του κεντρικού κράτους για να μην ερημώσει η περιφέρεια»
Ο κ. Σαλμάς απαρίθμησε τις απανωτές καταργήσεις υποδομών, στο όνομα της δημοσιονομικής λιτότητας, αλλά και της τραπεζιτικής κερδοσκοπίας που εξαφάνισε πλήθος υποκαταστημάτων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας:
Στον ” φορολογικό χάρτη” που έγινε στο παρελθόν και έκλεισε τις Δ.Ο.Υ. της Αμφιλοχίας και της Βόνιτσας.
Στον ” ασφαλιστικό χάρτη” που έκλεισε τα υποκαταστήματα ΙΚΑ Αμφιλοχίας και Βόνιτσας.
Στον “τραπεζικό χάρτη” που έκλεισε πολλές τράπεζες.
Τώρα με τον “Δικαστικό χάρτη” κλείνουν Δικαστικές δομές.
Ο κυβερνητικός βουλευτής μίλησε για τη δική του περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας. Όμως, δυστυχώς, η κατάσταση που περιγράφει αφορά όλη την ελληνική επαρχία και τον σταδιακό αφανισμό των υποδομών που οδηγεί στην απερήμωσή της. Με κόστος τεράστιο, το οποίο οι λογιστές-ιεροφάντες του νεοφιλελεύθερου δόγματος ούτε είναι σε θέση να αντιληφθούν, ούτε τους ενδιαφέρει.
Με βάση τέτοια τοποθέτηση, θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Σαλμάς θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο.
Τελικά, ψήφισε “παρών”.
Και με διευκρινιστική δήλωση, έσπευσε να τονίσει ότι ψήφισε “παρών” …κατά λάθος, διότι ήθελε να ψηφίσει…ναι. Προφανώς, αφού -προς τιμήν του- είχε καταψηφίσει το νόμο για τους γάμους ομοφύλων, πήγαινε πολύ να καταψηφίσει και τώρα κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Τελικά, κατάφερε να τα κάνει όλα μαζί: στην ομιλία του, με την οποία κατακεραύνωσε το νομοχέδιο, τονίζοντας ότι “δεν είναι αυτό για το οποίο μπήκα στην πολιτική” είπε “όχι”. Ψήφισε “παρών”. Εκ των υστέρων δήλωσε εγγράφως ότι εννοούσε “ναι”. Ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι και να μη δυσαρεστηθεί η κυβέρνηση.
ΦΩΤΟ: Ειρηνοδικείο Περιστερίου προοριζόμενο να παίξει το ρόλο περιφερειακού Πρωτοδικείου. Στεγάζεται στον 1ο και 2ο όροφο ακατάλληλου κτηρίου, χωρίς ανελκυστήρα προς εξυπηρέτηση τουλάχιστον των ατόμων με ειδικές ανάγκες.