
- ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ” ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Παρά το γεγονός ότι πλήττονται τα εθνικά μας συμφέροντα και το βιοτικό επίπεδο του λαού χωρίς κανένα όφελος, οι ελληνικές διαφωνίες κάμφθηκαν. Παρά τις διαφοροποιήσεις στις λεπτομέρειες, που εμφανίζονται ως “επιτυχία” από την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία πέτυχε να επιβάλει Στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συμμορφωθούν με τη δική της απαίτηση για εκούσιο περιορισμό της κατανάλωσης του ρωσικού αερίου. Στόχος των Γερμανών, που είναι οι πιο εξαρτημένοι από το ρωσικό αέριο, είναι να συμπαρασύρουν και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στη μείωση του βιοτικού επιπέδου που οι ίδιοι θα υποστούν και να μη μπορούν και οι άλλες χώρες να τροφοδοτούν τη βιομηχανία τους, όσο η δική τους θα έχει προβλήματα.
Σε σχέση με την αιφνιδιαστική γερμανική απαίτηση, που τα όργανα της Ε.Ε. δέχτηκαν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους υπόλοιπους εταίρους όπως συνηθίζεται, η γερμανική εφημερίδα ” Συντόιτσε Τζαϊτούνγκ” γράφει:
«Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θέλει να υποχρεώσει και τις 27 χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών…Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα ληφθεί απόφαση όχι μόνο εναντίον των συνηθισμένων διαφωνούντων, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που δεν θέλουν να δώσουν στην Κομισιόν πρόσθετες εξουσίες, αλλά και εναντίον των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι του φάνηκε «περίεργο» το γεγονός ότι η Κομισιόν παρουσίασε την πρόταση χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις. Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα θα πήγαινε στην ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς, η εξοικονόμηση θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοικοκυριών και των καταστημάτων. Επιπλέον, μια εξοικονόμηση 15% στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι μπορείς να κατευθύνεις 15% περισσότερο στη Γερμανία διότι δεν υπάρχουν αγωγοί για αυτό… Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο, για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μάλλον θέλει να αποφύγει αυτή την εντύπωση, εξαιτίας της ανάμνησης της κρίσης του ευρώ, όταν οι Γερμανοί επέβαλλαν σκληρά μέτρα λιτότητας στους Έλληνες».
Πέρα από τον κ. Σκρέκα, την αρνητική στάση της Ελλάδας στην πρόταση της ΕΕ για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% έκανε γνωστή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Η ελληνική πλευρά υποχώρησε άτακτα σε σχέση με την αρχική άρνησή της, με επουσιώδεις τροποποιήσεις
Πέτυχε η μείωση κατά 15% να υπολογίζεται στη βάση της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους και όχι του μέσου όρου της πενταετίας. Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.
Πέτυχε επίσης, να γίνει αναφορά στην σκοπιμότητα της διερεύνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), όπως είχε προτείνει ο κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας, έπαψε να βρίσκει “περίεργη” την έλλειψη προηγούμενων διαβουλεύσεων, και έσπευσε να πανηγυρίσει την άτακτη υποχώρηση, η οποία συντελέστηκε πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι περίμενε η γερμανική εφημερίδα: «Η σημερινή συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης της Ε.Ε. απέναντι στους ρωσικούς εκβιασμούς. Καταλήξαμε, σήμερα, σε έναν κανονισμό που εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και εξυπηρετεί πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε., αυτόν της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης».