• ΧΥΔΑΙΟ ΥΒΡΕΟΛΟΓΙΟ “ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ” ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΕΙΔΗ ΑΣΚΗΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΟΛΙΓΑΡΧΗ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ

Το φαινόμενο των Ολιγαρχών που εκτός από την οικονομική ζωή μιας χώρας ελέγχουν και τα ΜΜΕ και κατ’ επέκταση την πολιτική ζωή δεν είναι μόνον ελληνικό. Η παντοδυναμία τους τούς δίνει απύθμενο θράσος, όπως δείχνει το πρωτοφανές επεισόδιο ανάμεσα στον τηλεπαρουσιαστή Σιρίλ Ανουνά και τον εκλεγμένο 22χρονο βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Λουί Μπουαγιάρ της “Ανυπότακτης Γαλλίας” , στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού C-8 του μεγαλοεπιχειρηματία και καναλάρχη Βενσέν Μπολορέ.     

Ο Λουί Μπουαγιάρ (ΦΩΤΟ) είναι ο 2ος νεώτερος βουλευτής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Αναδείχθηκε στο προσκήνιο από τους αγώνες του ως επικεφαλής της μαθητικής κοινότητας του Λυκείου του για την μεταφορά του σχολείου του, λόγω της παρουσίας ιχνών αμιάντου στο κτήριο. Εκλέχτηκε και επικεφαλής της πανεθνικής ένωσης μαθητών Λυκείου. Τραυματίστηκε σε διαδήλωση των “κίτρινων γιλέκων”, στις οποίες μετείχε συστηματικά. Είναι ήδη φοιτητής της Νομικής Σχολής, αν και έχει διακόψει τις σπουδές για να ανταποκριθεί στα βουλευτικά του καθήκοντα, ύστερα από την ανέλπιστη εκλογή του, η οποία στέρησε την βουλευτική έδρα από προβεβλημένο στέλεχος της πλειοψηφίας του Προέδρου Μακρόν. Η παράταξη του Ζαν Λυκ Μελανσόν τον χρησιμοποίησε στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ελλείψει άλλου διαθέσιμου υποψηφίου…

Προηγουμένως είχε εργαστεί για ένα διάστημα και ως τηλεοπτικός συντάκτης σε τηλεοπτικό σταθμό του ομίλου Μπολορέ, γεγονός που τού είχε εξασφαλίσει μια επιπλέον προβολή.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο 22χρονος βουλευτής, καλεσμένος στο κανάλι C8 του ομίλου Μπολορέ από τον Ανουνά, ζήτησε να πάψει η αντιπαράθεση ανάμεσα στους φτωχούς Γάλλους και στους μετανάστες, αποδίδοντας ευθύνες στην οικονομική νεο-αποικιοκρατία της γαλλικής ολιγαρχίας για την εξαθλίωση της Αφρικής που είναι και η βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών: “Θα ήθελα να σταματήσουμε να αντιπαραθέτουμε τους φτωχούς Γάλλους απέναντι στους μετανάστες. Υπάρχουν σήμερα πέντε πρόσωπα που έχουν όσα έχουν είκοσι πέντε εκατομμύρια. Αυτά φτωχοποιούν την Αφρική. Παράδειγμα ο Μπολορέ που αποδάσωσε το Καμερούν” 

Τα λόγια αυτά προκάλεσαν την οργή του δημοσιογράφου, που έσπευσε να υπερασπιστεί το “αφεντικό” του με χυδαίο υβρεολόγιο: « “Συγγνώμη αγάπη μου, ξέρεις πού βρίσκεσαι; Ξέρεις σε ποιον ανήκει ο όμιλος Canal;…Τι έρχεσαι εδώ να σκαρώσεις; Ο Μπολορέ σού έδωσε λεφτά, αφού ήσουν εδώ συντάκτης. …Ήρθες εδώ να κάνεις τον έξυπνο…Δεν ξέρω ούτε καν για ποιο πράγμα μιλάς. Για κατέβα τρία πατώματα πο κάτω…Στα….μου αν είσαι εκλεγμένος. Είσαι ένας κόπανος. Αγενέστατε. Δεν είσαι παρά ένα σκ…..Άντε βούλωσ’ το. Γελοίε. Ξεκουμπίσου από δω…”

“Ο Μπολορέ σού έδωσε λεφτά…Εμείς σε κάναμε βουλευτή”, φρόντισε να τονίσει, αγανακτώντας στη διαπίστωση ότι η παροχή εργασίας και πρόσβασης στη δημοσιότητα δεν είχαν εξαγοράσει τη συνείδηση του βουλευτή.

Και κατέληξε με το…”ηθικό δίδαγμα”. “Εγώ δεν φτύνω το χέρι που με τάισε, έτσι και συ δεν θα έπρεπε να φτύνεις το χέρι που σε τάισε..”  “Ιδού μια “φράση μαφιόζου” κατά την έκφραση της εφημερίδας “Λιμπερασιόν”. 

Ο Μπουαγιάρ δήλωσε ότι θα κάνει μήνυση. Ο Ανουνά, δήλωσε ότι θα κάνει μήνυση κι αυτός και…περνά στην αντεπίθεση στήνοντας τηλεδικαστήρια για να καταγγείλει την …”προδοσία” του Μπουαγιάρ εις βάρος του καναλάρχη που τον…είχε “ευεργετήσει”.

Ο νεαρός βουλευτής ιδιαίτερα αγωνιστικός από τα μαθητικά του χρόνια, προέρχεται από οικογένεια εργατών και με μεγάλη δυσκολία μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά στις σπουδές του, ιδίως κατά το διάστημα της πανδημίας, όταν οι φοιτητές δεν μπορούσαν να βρουν εργασία.  Όταν εκλέχτηκε, δήλωσε ότι θα αντιμετώπιζε με τον δέοντα σεβασμό το θεσμό του κοινοβουλίου, αλλά χωρίς να “στρογγυλέψει” τον αιχμηρό του πολιτικό λόγο. Με το πρωτοφανές επεισόδιο, απέδειξε ότι δεν είναι δέσμιος συμφερόντων.

Η είδηση έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, διότι από το “απείρου κάλλους” περιστατικό που ήρθε στο προσκήνιο, παίρνουμε μια ιδέα  της δυσωδίας των παρασκηνίων και των μηχανισμών που δομούν τις εξαρτήσεις των πολιτικών προσώπων. Του τρόπου με τον οποίο παντού και πάντοτε, οι Ολιγάρχες και τα οργανωμένα συμφέροντα επιδιώκουν να έχουν υπό εξάρτηση την πολιτική ζωή και τους πολιτικούς “νευρόσπαστα”. Αλλά και της νοοτροπίας με την οποία όχι μόνον Ολιγάρχες-καναλάρχες, αλλά και πολλοί χρηματοδότες θεωρούν αυτονόητο ότι η όποια συνεισφορά τους λειτουργεί ως εξαγορά συνειδήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ο όμιλος ετερογενών επιχειρήσεων Μπολορέ, δραστήριος από το 1822, δραστηριοποιείται σε ποικίλους κλάδους της οικονομίας (ενέργεια και πετρελαιοειδή, επικοινωνίες, κλπ) με δραστηριότητες που απασχολούν περί τους 73.000 εργαζομένους. Διευθύνοντες σύμβουλοι οι Σιρίλ και Βενσέν Μπολορέ. Με μετοχικό κεφάλαιο 34 δισεκατομμύρια ευρώ και “προσαρμοσμένο λειτουργικό κέρδος” 1,2 δισεκατομμύρια για το 2021.

Ο βουλευτής της “Ανυπότακτης Γαλλίας” σκοπεύει να ζητήσει από τη Βουλή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθεί το μέγεθος των παρεμβάσεων του Μπολορέ στα ΜΜΕ που κατέχει.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>