Όπως αποκάλυψε το γαλλικό σατυρικό περιοδικό “Κανάρ Ανσενέ” (Αλυσσοδεμένη Πάπια), ο Ρωσσο-γάλλο-εμιρατιανός ολιγάρχης Πάβελ Ντούροφ, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης “Τέλεγκραμ”, επρόκειτο να δειπνήσει με τον Πρόεδρο Μακρόν την ημέρα συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές, μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπουρζέ του Παρισιού.

Ο δισεκατομμυριούχος, του οποίου η περιουσία κατά το αμερικανικό περιοδικό “Φορμπς” ανέρχεται σε 15,5 δισεκατομμύρια δολλάρια, είχε αναγκαστεί να φύγει από την πατρίδα του τη Ρωσία το 2014, επειδή αρνιόταν να αποβάλει από την πλατφόρμα που δημιούργησε το 2013, αντιπολιτευόμενες σελίδες και να δώσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που ζητούσε η μυστική υπηρεσία ΦΣΒ, διάδοχος της Κα Γκε Μπε για Ουκρανούς πολιτικούς αντιπάλους της φιλορωσικής κυβέρνησης που έπεσε το 2014.  Εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι και έλαβε το 2021 την εθνικότητα των Εμιράτων.

Την ίδια χρονιά, προς γενική κατάπληξη, όπως επισημαίνει το περιοδικό “Μαριάν”, έλαβε με συνοπτικές διαδικασίες και τη γαλλική υπηκοότητα, χωρίς να πληροί καμμία προϋπόθεση γι’ αυτό. Δεν έζησε τουλάχιστον πέντε χρόνια στη χώρα, δεν έχει την ιδιότητα πρόσφυγα, δεν έχει προσφέρει στρατιωτικές υπηρεσίες.

Συνολικά είναι πολίτης τεσσάρων κρατών, αφού έχει την υπηκοότητα και ενός μικρού νησιωτικού κράτους στις Αντίλλες (Σεντ Κιτς και Νέβις).

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Φρανς Ιντερ”, του αναγνωρίστηκε το καθεστώς του “τιμώμενου αλλοδαπού”. Το οποίο απονέμεται σε πρόσωπα πουυποτίθεται ότι έχουν συμβάλει με τη δράση τους “στην ακτινοβολία της Γαλλίας και στην ευημερία των διεθνών οικονομικών της σχέσεων”. Ο Ντούροφ καμμία τέτοια υπηρεσία δεν έχει προσφέρει, όπως και άλλα πρόσωπα που με αυτόν τον προσχηματικό τρόπο έλαβαν τη γαλλική υπηκοότητα.

Γνωριζόταν όμως και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Μακρόν. Ο οποίος με ανάρτησή του στο Χ βγήκε να διαψεύσει τον ισχυρισμό του Ντούροφ ότι επρόκειτο να συναντηθούν. Χωρίς ωστόσο να αρνείται τη γνωριμία τους και το γεγονός ότι έχουν συναντηθεί στο παρελθόν. Είναι προφανές ότι εάν δεν υπήρχε η εύνοια του Γάλλου Προέδρου, διαβατήριο και υπηκοότητα δεν θα είχε πάρει.

Ο Μακρόν έχει φροντίσει να καλλιεργήσει σχέσεις και με άλλους ολιγάρχες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ήδη ως Υπουργός, πριν διαδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ. Ευνόησε την ανάπτυξη της πλατφόρμας ” Ουμπερ” για τα ταξί, ενώ έχει επανειλημμένα δεχτεί τον  Ίλον Μασκ και τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εάν, πάντως, αληθεύει ο ισχυρισμός του Ντούροφ ότι το ταξίδι του στο Παρίσι συνδέεται με συνάντησή του με τον Μακρόν, μπαίνει το ερώτημα κατά πόσο τον παγίδευσαν για να τον συλλάβουν…

Άραγε, ο Ντούροφ αρνήθηκε στον Μακρόν αυτό που είχε προ δεκαετίας αρνηθεί στον Πούτιν; Όταν έχει κανείς να κάνει με πρόσωπα που αυτοπροσδιορίζονται ως αυτοκρατορικές φιγούρες, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί από το τραπέζι τους στο κελί της φυλακής.

Ουσιαστικά οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει από τη γαλλική δικαιοσύνη έχουν να κάνουν με την ανοχή παράνομων αναρτήσεων. Με αυτό το πρόσχημα και εδώ οι Αρχές ζητούν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, όπως τού ζητούσαν και στη Ρωσία.

Ήδη ο Ντούροφ έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από τη Γαλλία μέχρι να ξεμπερδέψει με τις εκκρεμότητες. Δεν θα είχε τέτοιο πρόβλημα αν καθόταν στο Εμιράτο. Οι Εμίρηδες είναι πιο διακριτικοί και λιγότερο απαιτητητικοί από τους Προέδρους…

Η υπόθεση αυτή σε κάθε περίπτωση πρέπει να προβληματίσει, στο βαθμό που οι κυβερνήσεις κλιμακώσουν τις πιέσεις προς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

ΠΗΓΗ: Marianne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>