Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ημέρα εκδήλωσης της επίθεσης του Άξονα στην Ελλάδα και της απόρριψης του ιταμού τελεσιγράφου της φασιστικής Ιταλίας, σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της χώρας από την Κατοχή τον Οκτώβριο του 1944, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Η 28η Οκτωβρίου 1940 σηματοδοτεί την άρνηση του ελληνικού λαού να υποταχθεί στη φασιστική βία, παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις της επιτιθέμενης φασιστικής Ιταλίας ήταν κατά πολύ υπέρτερες και ότι εκείνο το διάστημα οι συμμαχικές δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία- Ιταλία) επικρατούσαν στην Ευρώπη. Μόνον η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούσε να αντιστέκεται, ενώ οι ΗΠΑ ήταν ουδέτερες και η Σοβιετική Ένωση συνδεόταν με τη ναζιστική Γερμανία με το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ.
  2. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο τότε, όπως σήμερα εκ των υστέρων γνωρίζουμε, ότι ο πόλεμος θα τελείωνε με την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της. Παρά το γεγονός αυτό, ο ελληνικός λαός ομόθυμα και με ενθουσιασμό αντιστάθηκε στην ιταλική επίθεση και πέτυχε την πρώτη νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα σε ευρωπαϊκό έδαφος,
  3. Η ελληνική αντίσταση και νίκη κατά της φασιστικής Ιταλίας είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του πολέμου. Συνέβαλε στην εκλογική νίκη του Φραγκλίνου Ρούσβελτ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που έγιναν λίγες μέρες μετά το ελληνικό “ΟΧΙ” και στην ενεργότερη ανάμιξη των ΗΠΑ  στην υπόθεση της ενίσχυσης των Συμμάχων με την ψήφιση του νόμου “Περί εκμισθώσεως και δανεισμού”, για τη χορήγηση πολεμικού υλικού στους αντιπάλους του Άξονα, που ήταν τότε η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόλαβε να κάνει χρήση επειδή εκδηλώθηκε η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στις 6 Απριλίου 1941 και ακολούθησε η Κατοχή. Όμως, η επέμβαση της ναζιστικής Γερμανίας υπέρ του ηττημένου συμμάχου της καθυστέρησε και σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Σοβιετικής Ρωσίας που ακολούθησε, συμβάλλοντας έτσι στην αποτυχία της.
  4. Η παλλαϊκή αντίσταση των Ελλήνων συνεχίστηκε και στη διάρκεια της Κατοχής. Αντιμετωπίστηκε με θηριωδίες που συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Εκτελέσεις αμάχων και τεράστιες υλικές καταστροφές κοινωφελών υποδομών και περιουσιών πολιτών, θανάτους από πείνα, χιλιάδες εκτοπίσεις στα στρατόπεδα θανάτου και καταναγκαστικής εργασίας. Αναγκαστική εκταμίευση των κατοχικών δανείων, τα οποία εξακολουθούν να οφείλονται από τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η ναζιστική κυβέρνηση είχε αρχίσει να τα αποπληρώνει.
  5. Σε υπόμνημα διαμαρτυρίας για την εκτόπιση των Ελλήνων Εβραίων στις 23.3.1943, που υπογράφει ο τότε Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και συνυπογράφουν και εκπρόσωποι φορέων αναδεικνύεται η θέση ότι εθνοτικές φυλετικές ή άλλες διακρίσεις είναι ασυμβίβαστες με την Ορθοδοξία, το ήθος και τον πολιτισμό του ελληνικού λαού και ότι “Στην εθνική μας συνείδηση, όλα τα παιδιά της Μητέρας Ελλάδας αποτελούν μια αναπόσπαστη ενότητα: είναι ισότιμα μέλη του εθνικού σώματος, ανεξαρτήτως θρησκείας. Η αγία Ορθόδοξη θρησκεία μας δεν αναγνωρίζει ανώτερη ή κατώτερη ποιότητα με βάση τη φυλή ή τη θρησκεία”.
  6. Σήμερα, θλιβερή εκκρεμότητα της Κατοχής παραμένει το αίτημα για την ικανοποίηση των γερμανικών επανορθώσεων από τα εγκλήματα που συντελέστηκαν εις βάρος του ελληνικού λαού. Αίτημα επίκαιρο και απαράγραπτο, που πρέπει να ικανοποιηθεί, προκειμένου εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να μη μένουν χωρίς συνέπειες. Η Χριστιανική Δημοκρατία καταδικάζει την αδράνεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Πάγια θέση της είναι το θέμα να ανακινηθεί άμεσα και η ελληνική πλευρά να προχωρήσει και σε μονομερείς ενέργειες, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία: Με τη διεκδίκηση της αποπληρωμής των κατοχικών δανείων με κάθε μέσο, περιλαμβανομένης της εγγραφής τους ως απαιτήσεων στον Προϋπολογισμό του Κράτους. Με την άρση των δικονομικών εμποδίων για την εκτέλεση κατά του γερμανικού Δημοσίου των δικαστικών αποφάσεων με αίτημα επανορθώσεις από την περίοδο της Κατοχής..
  7. Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού το 1940-44 παραμένει επίκαιρο σήμερα, που η χώρα αντιμετωπίζει ανάλογες τυραννικές προκλήσεις. Ιδίως με την επιβολή των Μνημονίων έχει γίνει φανερό ότι η εθνική μας ανεξαρτησία έχει περιοριστεί και βιώνει μια νέου τύπου Κατοχή, αφού θεμελιώδεις αποφάσεις λαμβάνονται από κέντρα ξένα και ανεξέλεγκτα. Η κοινωνία σταδιακά αποξενώνεται από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και παράδοση, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την αντίσταση στο Ναζισμό-Φασισμό, με αποτέλεσμα οι αντιστάσεις σε αντιλήψεις αντίθεες και τυραννικές να είναι όλο και πιο μειωμένες.
  8. Καλούμαστε σήμερα, να πούμε ξανά ΟΧΙ στον περιορισμό της εθνικής μας ανεξαρτησίας και να προασπίσουμε την ελευθερία για την οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας το 1821 και το 1940-44. Τα Συντάγματα του σύγχρονου ελληνικού κράτους έχουν ψηφιστεί “Στο όνομα της αγίας, ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος”. Τούτο δεν αποτελεί διάκριση υπέρ της επικρατούσας θρησκείας, αλλά πνευματικό θεμέλιο και σημείο αναφοράς για την προάσπιση της ελευθερίας μας, στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης.
  9. Στο πλαίσιο της παράδοσης αυτής των αγώνων του σύγχρονου ελληνισμού, η Χριστιανική Δημοκρατία παρεμβαίνει για να διακηρύξει ότι το κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου αποτελεί πνευματικό θεμέλιο και σημείο αναφοράς, όχι μόνο σταθερό και πάντοτε επίκαιρο, αλλά και απαραίτητο και αναντικατάστατο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και την προάσπιση της ελευθερίας ενάντια σε κάθε μορφή τυραννίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>